Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Dünya Dostluk ve Barış Köyü’ndeki yapılar tescillendi  (Okunma sayısı 4807 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rosemoon

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 233
  • Cinsiyet: Bayan
Dünya Dostluk ve Barış Köyü’ndeki yapılar tescillendi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ''Dünya Dostluk ve Barış Köyü'' ilan edilen Fethiye Kayaköy'deki sivil mimari örneği 736 yapı ile manastır ve şapellerinde aralarında bulunduğu binalar ''anıtsal yapı'' olarak tescil edildi.




Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fethiye ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan, tarihi geçmişi milattan önce 3 bin yıllarına kadar ulaşan ve antik dönemlerde ''Karmylassos'' olarak bilinen Kayaköy Ören Yeri'ndeki sivil mimarlık örneği yapılar ve kültürel varlıkların tescil altına alınmasını amaçlayan çalışmanın tamamlandığını söyledi.

Mimarlar Odası'nca Kayaköy'deki 2 kilise ile 3 evin röleve çizimlerinin geçmiş yıllarda yapıldığına işaret eden Özer, ''Tamamlanan çizimler Muğla Koruma Kurulu'nca onaylanmış. Bu 5 yapının restorasyon projeleri İstanbul Mimarlar Odası tarafından yapılacak. Bu konuda, TÜRSAB ile Türkiye Mimarlar Odası geçmişte bir protokol yapmış. Restorasyon projesinin hayata geçirilmesi için TÜRSAB'ın maddi desteği bekleniyor'' diye konuştu.

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 2011 yılında aldığı bir kararla Kayaköy'de 736 adet sicil mimarlık örneği yapı ile 24 adet manastır, şapel (tapınak) sarnıç, değirmen, fırın ve çeşme gibi dini ve kültürel yapıların, ''Birinci Grup Anıtsal Yapı'' olarak tescil edildiğine belirten Özer, ''Bölgede bulunan mağaralarında tabiat varlığı olarak tescili için hali hazır haritalar istendi. Kayaköy'de en kısa süre içinde 'Koruma Amaçlı İmar Planı' hazırlanacak'' diye kaydetti.

54 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
Kayaköy Ören Yeri'ni 2010 yılında yaklaşık 54 bin kişinin ziyaret ettiğini anlatan Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, şunları söyledi:
''2010 yılında Kayaköy'ü ziyaret eden ziyaretçilerden 229 bin 850 TL gelir elde edildi. Kayaköy, kültür tarihi ve Türkiye turizmi açısından çok önemli bir bölge. Bölgedeki tarihi eserlerin tescillenmesi çok önemli bir gelişme.

Bu süreçten sonra 'Koruma Amaçlı İmar Planı' nın hayata geçirilmesi de büyük önem taşıyor. Bu plan yapılmadan Kayaköy'le ilgili bir projenin hayata geçirilmesi mümkün değil. Bakanlığımız buranın kültürel ve tarihi özelliklerinin korunmasına çok önem veriyor. Kayaköy'ün Koruma Amaçlı İmar Planı hayata tamamlandıktan sonra turizm amaçlı projeler hayata geçirilecek.''

TURİZME AÇILMASINI İSTİYORLAR
Yaklaşık 500 hanenin bulunduğu Kayaköy'de yaşayan vatandaşlar ise yapılan tescil çalışmalarını olumlu karşılıyorlar. Vatandaşlar, Koruma Amaçlı İmar Planı'nın bir önce hazırlanarak ören yerindeki evlerin turizme açılmasını istiyorlar.

Kayaköy Köyü Muhtarı Mustafa Karagöz, bölgede yaşayan vatandaşların büyük bir bölümünün geçimini turizmden sağladığını ifade ederek, ''Kayakaköy'de yaşayan yaklaşık 2 bin kişinin bin 500'e yakını geçimini turizmden sağlıyor. Muğla İl Özel İdaresi geçmiş yıllarda köydeki bazı yapıların kaçak olduğunu öne sürerek yıkım kararı aldı. Bu olayla ilgili çok sayıda dava açıldı. Bölgenin turizme açılması bölgede turizm hareketliliğine neden olur'' diye konuştu.
AA
...Bektüre Tasarım ve Danışmanlık...

Hiç hata yapmayan insan hiçbir şey yapmayan insandır,
Ve en büyük hata; kendini hatasız sanmaktır.

iBRaHiM
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 30
bu tescillenenleri bari yakmadan restore etseler.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal