Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Dünya miras alanları yönetim planı yakında hazır  (Okunma sayısı 2458 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mdy

  • YMDY
  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 80
  • Cinsiyet: Bayan
Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan alanların yönetim planının hazırlanması için 2010 çalışmaları kapsamında hazırlık yapılıyor.

UNESCO tarafından İstanbul'un Dünya Miras Alanı ilan edilen bölgeleri için bir yönetim planı oluşturmak 2010'un en önemli projelerinden biri. Alışılmış planlama pratiklerinden farklı olarak, Yönetim Planlarının amacı, "alan" ile ilgili belli bir ölçeğe sahip bir plan çalışması gerçekleştirmek değil. Yönetim Planları; daha önce hazırlanmış olan üst ölçekli planların, alanın yönetiminde nasıl kullanılabileceğine dair bir yol haritası oluşturan ve alandaki yetki/sorumluluk sahibi kurum/kuruşlar ile alanın kullanıcılarının bir arada aldıkları ortak kararları yansıtacak şekilde, alanın kullanımı ve korumasına yönelik "ortak akılı" oluşturan planlar olarak tarif ediliyor.

Henüz plan yok
Türkiye'de bulunan Dünya Miras Alanı için uygulanmaya konulmuş bir Yönetim Planı henüz mevcut değil. 1985 yılından itibaren devam eden süreçte pek çok kez İstanbul'da incelemelerde bulunmuş olan, UNESCO/ICOMOS Ortak Misyonları bu eksikliğe dikkat çekmiş, 2006 yılından itibaren de İstanbul'da bulunan Dünya Miras Alanları için bir Yönetim Planı hazırlanamadığı takdirde, İstanbul'un "Tehlikede Olan Dünya Mirası Listesine" alınacağına dair uyarı, yıllık Dünya Mirası Komitesi raporlarına yansıtılmıştı. İlgili yerel ve merkezi kurumlar Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile birlikte yol alarak İstanbul Dünya Mirası Alanları için Yönetim Planı oluşturulması için ortak çalışmalara başladı.

Katılımcı, şeffaf, demokratik yeni bir planlama anlayışının ve yönetim modelinin kalıcı bir şekilde kent yönetiminin parçası haline gelebilmesi amacıyla İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteği ile Tarihi Yarımada'nın ve İstanbul'un yönetiminde yeni bir sayfa açacak olan Yönetim Planı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin desteği ile hazırlanacak, 2010 vizyonunun kalıcı bir şekilde kent yönetimin temel belirleyicisi olması için en somut katkı bu Plan aracılığı ile sağlanmış olacak.

Plan için adım atıldı
Çalışma alanının sınırları Sit Alanları Alan Başkanlığı Danışma Kurulu tarafından, Dünya Mirası Listesi'nde yer alan dört bölge (Süleymaniye, Zeyrek, Sultanahmet Arkeolojik Parkı, Karasurları) sınırlarının dışına çıkarılarak, Tarihi Yarımada'nın tamamını kapsayacak şekilde genişletildi. Yönetim alanı ve tampon bölge", Kültür Bakanlığı ilgili kurullarınca onaylanarak, Tarihi Yarımada'nın tamamını kapsayacak bir Yönetim Planının hazırlanabilmesi için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından gerçekleştirilen ihale sonunda Tarihi Yarımada Yönetim Planının hazırlanması amacıyla Bimtaş (Boğaziçi İnşaat Müşavirlik AŞ.) çalışmalara başladı.

Yönetim Planı hazırlık süreci, Avrupa Kültür Başkentliği sürecinden bağımsız düşünülemeyecek bir süreç olarak tanımlanıyor.

Yönetim Planı hazırlık sürecine İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın en önemli projelerinden biri olarak öncelik verildi. Süreci destekleyecek diğer projelerin de bir an önce hayata geçirilebilmesi için çalışmalar devam ediyor.


Tarih: 4 Ocak 2010 Kaynak: Yeni Şafak
MiMaR

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal