Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Edirne Sarayı İhtişamına Kavuşuyor  (Okunma sayısı 5910 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aslan38

  • Mimar
  • Admin
  • ******
  • İleti: 828
  • Cinsiyet: Bay
  • Ya en iyi olacaksın! Yada en iyilerden olacaksın!
  • Okul: Kutahya Dumlupinar University - Azerbaijan University of Architecture and Construction
Edirne Sarayı İhtişamına Kavuşuyor
« : 02 Temmuz 2009, 14:00:11 »
Osmanlı Devleti’nin yönetildiği Edirne Sarayı yeniden inşa edilecek.




Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından biri olan Edirne Sarayı eski ihtişamlı günlerine yeniden kavuşacak. Birçok savaş, deprem ve yaygın felaketine maruz kalan sarayın izlerinin zamanla yok olmaya yüz tutması yetkilileri harekete geçirdi. Bir zamanlar Osmanlı Devleti’nin yönetildiği sarayın yeniden ihtişamlı günlerine kavuşması için Edirne Valiliği öncülüğünde başlatılan çalışmalar kısa süre içerisinde destek buldu.
Sarayın yeniden inşası için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 5 milyon TL destek sağlandı. Alanda kazı çalışmalarının başlaması için gerekli olan Bakanlar Kurulu Kararı da çıktı. Ardından oluşturulan Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer başkanlığında bir Kazı Başkanlığı oluşturuldu. Türk Kenti, Osmanlı Mimarisi ve Balkanlar’da Türk Mimarisi alanında uzman bir isim olan Özer başkanlığındaki bilimsel heyet sarayın aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırılması için yürütülecek çalışmaları kordine edecek.
Edirne Valisi Mustafa Büyük, sarayın ayağa kalkmasının zaman alacağını, ancak atılan adımların önemli olduğunu söyledi. Büyük, “Bir yıl öncesindeki Kırkpınar etkinlikleri vesilesiyle davet ettiğimiz TBMM Başkanına önerdiğimiz konuda ciddi mesafeler aldık. Çünkü bu tür konulardaki çalışmalar çok uzun vadeli çalışmalardır, projelerin hazırlanması uygulamaya geçilmesi, restorasyona başlaması zaman alan konulardır. Biz yol haritamızı çizdik. Bakanlar Kurulu kararıyla bir bilimsel destek de almış olduk. Böylelikle Edirne’yi Türkiye’nin ve dünyanın gündemine getirebilecek Edirne Sarayı konusunda önümüze bir yol haritası çizmiş olduk.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer ise Edirne Sarayı’nın dünyanın en önemli mimari yapılarından biri olduğunu belirtti. Sarayın Osmanlı’dan günümüze kadar pek çok olumsuz manzara ile karşılaştığını ifade eden Özer, sarayın yeniden ihyasının zaman alacağını kaydetti. Sarayın yeniden ayağa kalkması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Özer, bu konudaki çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de paylaştıklarını kaydetti.
Edirne Sarayı 1450 yılında II. Murat döneminde yapımına başlanmış Fatih Sultan Mehmet zamanında tamamlanmıştır. Tunca Nehri kenarında yaklaşık 3 milyon metrekarelik alan üzerinde inşa edilen saraya daha sonraki dönemlerde eklemeler yapıldı. Saray Osmanlı döneminden günümüze gördüğü savaşlar, yangınlar ve depremler sonucunda önemli ölçüde tahrip oldu.

Kaynak: farklidusunce.com
ZArifoglu
Sinan'in izinden giden mimar.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal