Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Mısır Çarşısı'ndaki yamalı dükkan iddialarına cevap: ‘Eskiden vardı’  (Okunma sayısı 7359 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
‘Mısır Çarşısı’ndaki yamalı dükkan iddialarına cevap: ‘Eskiden vardı’

354 yıllık Mısır Çarşısı'nda 2013 yılında başlayan restorasyon sırasında, Yemişçiler tarafındaki bölüme bir dükkan daha eklendiği iddia edildi. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, iddiaları reddederek, restorasyonun aslına uygun yapıldığını söyledi.



Hassa Başmimarı Kâzım Ağa’ya yaptırılan Mısır Çarşısı’ndaki restorasyon çalışmaları tartışma yarattı. 2013 yılında başlayan ve 3 yıl süren restorasyon sırasında Mısır Çarşısı’nın Yemişçiler kısmına bir dükkan daha eklendiği görüldü.

Sosyal medyada ‘yamalı dükkan’ olarak değerlendirilen fotoğrafla ilgili Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bir açıklama yaptı.

Habertürk’ün haberine göre, restorasyonun tamamen aslına uygun yapıldığını söyleyen Ertem, “Sosyal medyada bilip bilmeden ahkâm kesiyorlar. Bizim var olmayan bir şeyi ilave etmemiz mümkün değil. Biz yapsak Anıtlar'dan geçmez, Kültür Bakanlığı'ndan geçmez. Eski bir esere ilave yapmak mümkün mü? Mısır Çarşısı dünyanın gözbebeği bir eser. Burada temelsiz bir eklenti yapılamaz. Mısır Çarşısı'ndaki çalışmayı, eski temellere ve fotoğraflara ulaştıktan sonra yaptık. Aslında böyle bir yer olduğunu, sonradan yıkıldığını görüp restorasyonu da aslına uygun gerçekleştirdik. Diyorlar ki restorasyon sonrasındaki kısımla renk farkı oluştu. Tabii ki olur. Zaman geçtikçe kirlenir. Restorasyonda yapılan kısım da gelecek sene aynı tona ulaşacak, fark kalmayacak. Titizlikle yapılan restorasyonda malzeme analizi yapıldı. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi tarafından yapılan malzeme incelemesi sonrasında orijinal malzemenin bire bir aynısı kullanıldı. Bu restorasyonda temeli olmayan hiçbir müdahale yapılmadı” dedi.



GRAVÜRLERDEKİ FARKLI BİR AÇI

Mısır Çarşısı’nın 15’inci yüzyıldaki gravürlerinde bu bölümün olmadığına dair tespitlerle ilgili de konuşan Ertem, “Gravürlerdeki farklı bir açı. Aynı yer değil. Bizim ulaştığımız temellerde ve geçmişe ait fotoğraflarda bu bölümler var” açıklamasını yaptı.

1928 TARİHLİ KADASTRO PLANI

Çarşının Yemişçiler kısmına eklenen dükkânla ilgili tartışmalara yanıt veren Vakıflar Genel Müdürlüğü, yandaki 1928 tarihli kadastro planını paylaştı. Plandaki 62 numaralı dükkânın yeni eklenen yer olduğu açıklandı.




Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal