Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: En büyük Zeus kutsal alanı  (Okunma sayısı 3537 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
En büyük Zeus kutsal alanı
« : 12 Mayıs 2012, 03:03:40 »
En büyük Zeus kutsal alanı

Laodikya Antik Kenti'nde 'Zeus'a adanmış dünyanın en büyük kutsal alanı' ortaya çıkarılırken, dev sütunlar Antik Dönem yöntemiyle birleştiriliyor.


Prof. Dr. Celal Şimşek, 20 sütunun yerlerine dikilmesiyle oluşacak yapının son halini gösterdi.
Fotoğraf: RAMAZAN CETİN/DHA


Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında, 2 bin yıl önce Zeus’a adanmış dünyanın en büyük kutsal alanı ortaya çıkarıldı. Depremlerde yerle bir olan kutsal alandaki 11 metre uzunluğundâ 15 ton ağırlığındaki sütunlar, Türkiye ’de ilk kez, Antik Dönem’de kullanılan sistemle restore ediliyor. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Amerikalıların sistemi incelemek için antik kente geldiklerini söyledi.
Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi’nin desteğiyle 2 bin yıllık antik kent Laodikya’daki kazı çalışmaları 12 ay boyunca devam ediyor. Tanrıların şehri ve kutsal kent olarak bilinen Laodikya’nın ayağa kaldırılması için de restorasyon çalışmalarına hız verildi. Geçen aylarda yer radarıyla tespit edilen alanda yapılan kazı çalışmalarında Antik Dönem’de Zeus’a adanmış dünyanın en büyük kutsal alanı ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 25 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalarda depremler nedeniyle parçalanmış devasa büyüklükte sütunlar ve başlıkları bulundu. Toprak altından gün yüzüne çıkarılan sütunlar, vinçlerle kaldırılıyor ve Türkiye ’de ilk kez uygulanan bir sistemle yerlerine Antik Dönem’deki gibi dikiliyor.

Amerikalıların merakı
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Antik Dönem’de uygulanan sistemle sütunları birleştirdiklerini, bunun da Türkiye ’de ilk kez Laodikya’da yapıldığını söyledi. Salihli’deki Artemis Tapınağı’nda kazı çalışmalarını yürüten Amerikalıların sistemi incelemeye geldiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, şu bilgileri verdi:
“Antik Dönem’deki insanlar, sütunları demir ve kurşun kullanarak birleştiriyordu. Biz de kurşun ve çeliği kullanarak aynı sistemle, parçalanan sütunları birleştiriyoruz. Bu sistemle yapılanlar binlerce yıl dayanıklı oluyor. Artemis Tapınağı’nda kazı yapan Amerikalılar da sistemi merak etmiş. Laodikya’ya gelerek bizden bilgi aldılar ve nasıl yapılacağını öğrendiler. Şimdi onlar da aynı sistemi yapıyor. Bu Türk arkeolojisi için çok önemli.”

Turist akını bekleniyor
Baştanrı Zeus’a adanarak yapılan kutsal alanda çalışmalar bittiğinde Laodikya’nın dünyanın en gözde mekânı haline geleceğini ifade eden Prof. Dr. Celal Şimşek, şöyle devam etti:
“Bizim düşüncemize göre kutsal alanda tapınaklar var. En büyük tapınak ise baştanrı Zeus’un tapınağı olarak görünüyor. Alanda 11 metre yüksekliğinde 15 ton ağırlığında dev sütun galerileri var. Kutsal alanı büyük bir titizlikle kazıyor ve eserleri Antik Dönem’deki gibi restore ediyoruz. 2012 yılı kazı çalışmaları sonunda 20 sütunun hepsini dikeceğiz. Kutsal alan bittiğinde Türkiye ’de en önemli gezilecek alan haline gelecek.”

(DHA)
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

hakan20tr

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 15
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: En büyük Zeus kutsal alanı
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2012, 10:08:01 »
Memleketim daha neler var ama; Ne zaman gün yüzüne çıkar bilemiyorum.:)
restoratör20tr
Bilgi ''Evrenseldir'' Paylaşalım...

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Restoratör aranıyor ( İstanbul/Taksim) Gönderen: Beriltekin
[Bugün, 09:19:09]


Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal