Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi Talazan Köprüsü Restore Ediliyor  (Okunma sayısı 3989 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Tarihi Talazan Köprüsü Restore Ediliyor
« : 15 Mayıs 2012, 20:34:32 »
Tarihi Talazan Köprüsü Restore Ediliyor

İlçeye bağlı Buz Köyü yakınlarında Kelkit Çayı üzerinde bulunan Talazan Köprüsü'nde, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun izniyle, geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.



Özel bir firma tarafından yürütülen çalışmaların bu yılın sonunda tamamlanması planlanıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Daire Başkanlığı'nca 2 milyon 284 bin lira bedelle ihale edilen proje kapsamında, tarihi köprü Selçuklu mimarisiyle onarılıyor. Köprü, Kırşehir'den getirilen kesme taşlarla aslına uygun bir şekilde restore ediliyor.

Restorasyon çalışmalarını inceleyen Ak Parti Niksar İlçe Başkanı Abdullah Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niksar'da tarihi ve turistik açıdan çok büyük önem arz eden Talazan Köprüsü'nün 800 yıldır hizmet verdiğini belirtti.

Yıllardır ayakta duran köprünün yıprandığını ifade eden Yıldız, depremler nedeniyle hasar gören köprünün onarımı için girişimlerde bulunduklarını hatırlatarak, "2010 yılında Ak Parti İlçe Başkanlığı olarak yaptığımız girişimler sonucu Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Daire Başkanlığı, köprünün onarımı için karar verdi. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun izniyle restorasyon çalışmaları 2011 yılında başladı. Çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Restorasyon bittiğinde Niksar'ımız turizm açısından çok önemli bir tarihi eseri yeniden gün yüzüne çıkarmış olacak. Önemli bir zenginlik olarak görüyoruz" diye konuştu.

-Talazan Köprüsü-

Kelkit Çayı üzerinde bulunan Talazan Köprüsü'nün, kaynaklara göre, kitabesi günümüze gelemediğinden yapım tarihi kesinlik olarak bilinmemektedir. Mimari yapısına göre, köprünün 13. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir.

7 sivri kemerli köprü, kesme ve moloz taştan yapılmıştır. Duvar örgüleri arasındaki taş işçiliğinin farklılığından dolayı da köprünün değişik zamanlarda onarıldığı anlaşılmaktadır.

Haberler - Tokat
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[Bugün, 03:16:56]


rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal