Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Fatih`te Bina Cepheleri Yenileniyor  (Okunma sayısı 2824 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Fatih`te Bina Cepheleri Yenileniyor
« : 13 Nisan 2009, 10:34:32 »
Vatan Caddesi`nde belediye binası İle Hıstorıa Alışveriş Merkezi arasında kalan 8 binayı yenilediklerini açıklayan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir,  ilçedeki bina cephelerinin tarihi yarımadanın özgün mimarisine uygun olarak yenilendiğini bildirdi.


Demir, , ilçedeki tarihi ve kültürelvarlıkları yeniden ayağa kaldırmak için çalışma yaptıklarını, restorasyonlardaciddi mesafe alındığını, şimdi bina cephelerini tarihi yarımadanın mimarisineuygun hale getirmek için bazı bölgelerde uygulama çalışmalarına başladıklarınısöyledi.


2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında tarihi yarımada içinmeydan düzenleme çalışmaları yaptıklarını, bu kapsamda `Kadınlar Pazarı` olarakbilinen alanda belediye tarafından yapılarak kiraya verilen 39 dükkanın 3 yılsüren çalışmanın ardından boşaltılarak yıkıldığını anlatan Demir, şu bilgileriverdi:


`Kadınlar Pazarı`nı bu anlamda bir meydan yaptık. Oranın düzenini sağladık.Restoranlar dışarıya masa çıkarabiliyorlar ama masaların standardı da var. Gözede hoş görünen konuma getirdik. Ancak bina cepheleri kötü. Dışarıdan bakıncatarihi yarımadanın mimarisini, kültürünü yansıtmıyor. Orası özgün bir yer olduğuiçin meydanını yaptık. Oradaki mutfak kültürünün devamı için o potansiyeli öneçıkarmak ve çok daha iyi sunulur hale getirmek için elimizden geleni yaptık.Oradaki esnafımız da buna uydular. Mimarilerini, ön cephe tasarımlarını bundan 2yıl önce yapmıştık. 2010 Ajansı söz konusu olunca biz bu projeyi onlara sunduk.Onlar da kabul ettiler. İhalesi 550 bin TL`ye gerçekleşti. Şimdi cepheleriniyapıyoruz. Cepheler Osmanlı Türk mimarisi olacak. Bu yılın sonuna kadar mimaricephesiyle, meydanıyla ve yöresel mutfağıyla 2010`a sunulacak bir alanadönüşecek.`


Demir, yurt dışından gelen insanların o ülkenin müziği, mimarisi vemutfağına dikkat ettiğini, 2004 yılından beri mimari üzerine ciddi çalışmalaryaptıklarını, kurul tarafından onaylanmış imar planlarına ve plan notlarınadayanarak ilçede yapılan bütün binalara müdahale ettiklerini söyledi.


Daha binalar yapılmadan mimari cepheleri müteahhitlere veya inşaatıyapanlara verdiklerini ve bunlar arasından seçilen cephenin Estetik Kurulu`ndaonaylandıktan sonra inşaatlara başlandığını dile getiren Demir, Kadınlar Pazarıdışında Vatan Caddesi`nde de cephe yenileme çalışması başlattıklarını bildirdi.


Demir, şunları kaydetti:


`Belediye binası ile Historia Alışveriş Merkezi arasında kalan binalarıncephelerini tarihi yarımadanın özgün mimarisine uygun olarak yeniliyoruz. Bukapsamda 8 bina cephesi 350 bin TL harcanarak yenilenecek. Bu çalışma bir ayakadar biter. Seçimden sonra bu çalışmaları Divanyolu ve Ordu Caddesi`nekaydıracağız. O bölgelerdeki tüm cepheleri yenilemeyi düşünüyoruz. Projelerihazır. Benim bir hayalim var. Nasıl yurt dışında tarihi kentlerin sokaksiluetine, caddede kullanılan elemanlara ve insan ilişkilerine baktığınız zamanonların geçmişini, kültürünü hissedebiliyoruz. İstanbul`da tarihi yarımadada varolan bu potansiyeli hayata geçirmek benim rüyam. 5 yıl öncesinden bu çalışmayabaşladık. Bu da bizim önümüzü açıyor.`


Demir, İl Özel İdaresinin kaynaklarının kullanılmasının büyük katkısağladığını, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin de zaman zaman destek verdiğinibelirterek, `Restorasyonlar konusunda epey mesafe aldık. Derdimiz kaybolmaya yüztutmuş bizim kültürel birikimimizi bu yolla bina cephelerine yansıtılmasıdır`dedi.

2009-04-13 Haber34
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[Dün, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[24 Nisan 2024, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[24 Nisan 2024, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal