Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Sinop ve Bayrampaşa`dan sonra bir cezaevi daha halka açılıyor  (Okunma sayısı 5314 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Eski başbakan Bülent Ecevit`ten Yahya Murat Demirel`e, DEP`li milletvekillerinden İnsan Hakları Derneği eski Genel Başkanı Akın Birdal`a kadar birçok ünlüyü ağırlayan Ulucanlar Cezaevi`nde, restorasyon çalışmaları devam ediyor. İlk etabının haziran ayında tamamlanacak.


Ankara Valisi Kemal Önal, yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Ulucanlar Cezaevi`nin tüm bölümlerini tek tek gezen Vali Önal, değişik duygulara kapıldığını söyledi. Ulucanlar Cezaevi`nin Cumhuriyet öncesine kadar dayanan bir geçmişi olduğunu hatırlatan Önal, cezaevinin uzun süre boş kaldığını belirtti.

Çeşitli fikirlerin sunulduğunu anlatan Önal, Altındağ Belediyesi`nin sunduğu projenin kabul edildiğini ve finansının belediyelerdeki emlak vergilerinden Ankara Valiliği`ne verilen paylardan karşılandığını kaydetti. `Buda toplumun bir yüzü. Sağlıklı, huzurlu bir toplum yaratmak için gerekli müesseselerden bir tanesi.` diyen Önal, `Giderek insan haklarına uygun, vatandaşın sağlıklı ortamda hayatını sürdürebileceği ve ıslahı nefs edeceği yeni tip cezaevlerimiz var. Anıtlar Kurulu`nun düşünceleri doğrultusunda bir kısmı sonradan eklenenler yıkılıyor. Ama ana, tarihi değeri olan binalar restorasyondan sonra değişik amaçlarla fakat ağırlıklı olarak kültürel hizmet edecek şekilde kullanılmasını düşünüyoruz. İnşallah güzel şeyler olacak.` dedi.

Eski cezaevini ilk defa bu kadar detaylı gezdiğini dile getiren Önal, `İnsan gezerken çok değişik duygular içinde kaldım. Yakın tarihimize acıda olsa hatıralarıyla eşlik etmiş bir mekanı geziyoruz. Onun duygusallığı içindeyiz.` diye konuştu. Bu tip tarihe hizmet etmiş eserlerin devam ettirilmesi ve mevcutların yaşatılması için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen Önal, hoş bir çalışma olduğunu belirterek, `Giden geri gelmiyor. Hiç olmazsa elimizdekileri muhafaza edelim.` temennisinde bulundu.

Ulucanlar Cezaevi`nde eski başbakanlardan Bülent Ecevit, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in yeğeni Yahya Murat Demirel, DEP`li milletvekilleri ve İnsan Hakları Derneği eski Genel Başkanı Akın Birdal`ın yanı sıra daha bir çok ünlü kalmıştı. Cezaevi, en ihtişamlı günlerini ise 12 Eylül döneminde yaşamıştı.

Yine Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan da Ulucanlar`da idam edilmişti. O günlerde herkesi korkutan Ulucanlar, en kanlı dönemlerinden birini 1999 yılında, 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarda yaşamıştı.

Cezaevinde bulunan tutukluların sayım vermemesi üzerine 29 Eylül 1999`da başlatılan `Hayata Dönüş Operasyonu`nda Türkiye`nin dört bir yanında olduğu gibi Ulucanlar`da da yoğun çatışmalar yaşanmıştı. Cezaevi duvarları kevgire dönerken 77 kişi yaralanmıştı. (CİHAN)


Kaynak :Zaman Tarih :04 Mart 2009, Çarşamba

Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

A Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 14:45:45]


A Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 11:49:13]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[Bugün, 03:16:56]


rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal