Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Hamamönü Projesi ve Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Restorasyon Fuarında  (Okunma sayısı 5627 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Hamamönü Projesi ve Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Restorasyon Fuarında

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki;“Geleceğe doğru başarıyla yürümenin ilk adımı, geçmişe sahip çıkmaktır.“diyor. Restorasyon Fuarı'na sayılı günler kala Başkan Tiryaki ile görüştük...



18-21 Ekim tarihlerinde Antalya Expo Center'da gerçekleştirilecek '' Yapex Yapı Restorasyon, Renovasyon, Kültür Mirasını Koruma Fuarı'na katılacak olan Altındağ Belediyesi; Altın elma ödüllü Hamamönü projesi ve Ulucanlar Cezaevi müzesi standı ile fuara damgasını vurmaya hazırlanıyor..

Kültür mirasını koruyarak Başkent Ankara'da yeni turizm merkezleri yaratma yolunda kararlılıkla ve durmadan ilerleyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki; Hamamönü Projesi ve Restorasyon Fuarı'na yönelik sorularımızı yanıtladı:

İşte Fuar Dosyası kapsamında yer verdiğimiz röportajımızdan çarpıcı açıklamalar, alınacak dersler, uygulanacak örnek modelleri ve hedefleriyle Altındağ Belediyesi..



Altındağ Belediyesi Türkiye'ye üçüncü Altın Elma ödülünü getirdi. Hamamönü Projesinin sürecini ve başarı öyküsünü anlatır mısınız?

Cumhuriyet dönemi Ankara'sının en önemli tanığı olan Hamamönü'nde restorasyon çalışmalarına ilk olarak 2007 yılında İnci ve Dutlu sokaklarda başladık. Yaklaşık 5 yıldır devam eden ve yüzlerce evi kapsayan yenileme ve sokak sağlıklaştırma projesinde, bölgenin çehresi de inanılmaz biçimde değişti. Çoğu tescilli binalardan oluşan bölgede tüm elektrik ve telefon tesisatı yeraltına alındı, sokak ve kaldırım taşları orijinaline uygun olarak yenilendi, evlerin dış cephe yenilemeleri de asıllarına uygun olarak yapıldı. Çalışmalar bittiğinde Hamamönü yeniden hayat buldu. Çalışmalarımız daha sonra diğer sokaklara da yayıldı. Şu anda Hamamarkası dediğimiz bölge de proje kapsamına alındı ve projenin sınırları iyice genişledi. Restorasyon çalışmalarının bitirilmesinden sonra çevre düzenlemeleri de yapılınca bir çöküntü bölgesi, bir turizm cennetine dönüştü.




HAMAMÖNÜ 2011 AVRUPALI SEÇKİN TURİST DESTİNASYONU ÖDÜLÜ ALDI..
Buradaki evlerde insanlar oturuyor, sokaklarda canlılık, yaşam var. Ancak bakımsızlık bu güzelliklerin gözden kaçmasına neden olmuş. Proje dahilinde yaptığımız sosyal donatı alanları, kafeler, kütüphaneler ve insanların oturabileceği mekanlar da açılınca bölge hem sosyal, hem kültürel hem de ticari olarak büyük bir kalkınma yaşadı. Restorasyon çalışmalarına ilk başladığımızda “Bir iki sene sonra burası cazibe merkezi olacak. Belki de insanların 150 yıl öncesinin sosyal yaşamını teneffüs edebilecek. Turistik bir hareketlilik de başlayacak. Sonuçtan herkesin memnun kalacağına eminim… '' demiştim. Aynen böyle oldu. Bundan dolayı çok memnunum.



Talatpaşa Bulvarı, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi ve Mehmet Akif Ersoy Evi arasında kalan 15 bin metrekarelik alanda ise, istiklal Marşı Anıtı, tören alanı, geniş meydanlar, gezinti ve dinlenme alanları ile Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait tüm değerleri koruma altına aldık ve sahip çıktık.

Bugün Hamamönü dünyanın her yerinden turistlerin, yabancı gezi kafilelerinin bir numaralı gezi durağı haline geldi. Hamamönü geçen yıl da uluslararası bir ödül almıştı. 2011 yılının “Avrupalı seçkin turist destinasyonu '' seçildi. Avrupa Parlamentosu tarafından düzenlenen Avrupalı Seçkin Turist Destinasyonu yarışmasının ödül töreni Brüksel'de gerçekleştirildi.

HAMAMARKASI RESTORASYON PROJESİ HIZLA İLERLİYOR..
Projenin devamı hakkında neler söyleyeceksiniz?


Hamamönü'nde gerçekleştirdiğimiz restorasyon çalışmalarını Hamamarkası olarak adlandırılan bölgeye de taşıdık. Çalışmalarımız bu bölgede büyük bir hızla devam ediyor. Tarihi doku Hamamönü'nde olduğu gibi burada da su yüzüne çıkıyor. Hamamarkası, Ankara'nın en önemli tarihi bölgesi olmasına rağmen yıllarca ihmal edilen, kaçak yapılaşmaya kurban edilen, tarihi binaları yıkılmaya yüz tutan bir bölge… Altındağ Belediyesi'nin yürüttüğü restorasyon çalışmaları sayesinde gelecek kuşaklara taşınıyor. Toplam 65 evin yıkıldığı bölgede, şu anda yepyeni bir turizm alanı inşa ediliyor. Onlarca bina tamamlandı. Şu anda görenlerin şaşırdığı bir durumda... Belediye olarak restorasyon çalışmalarını kendimize görev edindik.

Hamamönü'nde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar başarılı olunca, restorasyona ağırlık vermemiz gerektiğine inandık. Bu amaç doğrultusunda Hamamarkası'nın restorasyon projesini uygulamaya koyduk. Birkaç aya kadar Hamamarkası tam olarak şekillenmiş, gün ışığına çıkmış olacak. Böylece, Hamamönü ve Hamamarkası bir bütünlük oluşturacak. Buralarda yerli ve yabancı turistlerin gezdiğini, insanların keyifle dolaştığını görmekten büyük mutluluk duyuyorum.



BİZ ÖDÜL ALMAK İÇİN YAPMIYORUZ BU ÇALIŞMALARI..
Peki turizm Oskarı Altın Elma'yı almak nasıl bir bir duygu..?

2012 Eylül ayında, Dünya Turizm Yazarları ve Gazeteciler Federasyonu (FIJET) tarafından verilen ve dünyanın en prestijli turizm ödülleri arasında gösterilen “The Golden Apple '' Altın Elma turizm oscarını kazandık. Hamamönü, uluslar arası bir ödülün daha sahibi oldu. 1971 yılından bu yana her yıl dünyanın farklı turizm beldelerine verilen, 40 ülkenin üye olduğu, seçkin bir seçici kurulun zorlu elemeler sonrasında karar verdiği “The Golden Apple '' turizm oscarı, dünyanın en prestijli turizm ödülleri arasında yer alıyor.

Biz ödül almak için yapmıyoruz bu çalışmaları ancak çalışmalarımızın dünyadaki önemli kurum ve kuruluşlar tarafından fark edilmesi ve ödüle layık görülmesi çok gurur verici…



ANKARA'YA YENİ TURİZM ALANLARI KAZANDIRMAYA DEVAM..
Yerel dinamiklere tarihi kültürü kurtarma ve koruma konusunda nasıl bir model öneriyorsunuz?


Türkiye'de maalesef korunması gereken kültür varlıkları ihmal ediliyor ve korunmuyor. Altındağ, Ankara'nın tarihi unsurlarının neredeyse tamamının bulunduğu bir ilçe… Her köşesinden tarih fışkırıyor. Nereye el atsanız Selçuklu, Osmanlı hatta Roma dönemine dair izler, Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait değerler görüyorsunuz Altındağ'da… Ankara'yı Ankara yapan pek çok önemli unsur da burada… Oysa 50 yılda tarihi mekanlar yakılmış, yıkılmış, korunmamış, sahip çıkılmamış. Biz gerçekleştirdiğimiz restorasyon ve dönüşüm projeleriyle tarihi dokuya sahip çıkıyor ve koruma altına alıyoruz. Tarihi koruma ve Ankara'ya yeni turizm alanları kazandırma konusunda kararlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Altındağ'ın tarihi dokusunu ayağa kaldırmak için çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla devam edecek.

Geleceğe doğru başarıyla yürümenin ilk adımı, geçmişe sahip çıkmaktır. Bugün Hamamönü bölgesi, Türkiye'nin ve dünyada restorasyon ve tarihi koruma konusunda çalışan pek çok kişi, kurum ve kuruluşun örnek aldığı bir model… Hamamönü modelinin incelenmesini, yerinde görülmesini ve başka yerlerde de tarihi dokuya zarar vermeden tüm değerlere sahip çıkılmasını temenni ediyorum.

 

ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ STANDI RESTORASYON FUARI'NDA
Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı'na yaratıcı ve çok özel bir stant tasarımı ile katılıyorsunuz. Nasıl hazırlandınız? Fuarda ne tür etkinlikler yapacaksınız?

Altındağ Belediyesi olarak yurt içi ve yurt dışında düzenlenen pek çok profesyonel fuarda katılımcı olarak yer aldık. Fuarların yeni projeler tanımak, kendi projelerimizi diğer katılımcı ve ziyaretçilere tanıtmak ve bilgi alışverişinde bulunmak için çok anlamlı ve de çok gerekli platformlar olduğunu düşünüyorum.
Fuarlara daima ön hazırlık yaparak gidiyoruz. Bu fuar için de çok iyi hazırlandık. İlk başta stand tasarımı için çok ciddi ve titiz bir araştırma içerisine girdik. Bazı modeller denedik, projeler çizdirdik. Ancak fuarda göreceğiniz tasarımda karar kıldık. Bize özgü ve tam anlamıyla bizi anlatan ögelerin standda bulunmasını istedik. Ziyaretçilerin standa göreceği her şey, birebir Altındağ'ın tarihi ve turistik değerleridir.
Bunun yanında fuarda fuar için özel hazırlanmış katalog, broşür gibi tanıtım materyalleri de sunacağız. Altındağ'ı merak eden, yakından tanımak ve bilgi almak isteyen herkes için bir materyalimiz bulunuyor. İlginç tasarımlar görmek ve Altındağ'ı yakından tanımak isteyen herkesi fuar alanındaki standımıza bekliyoruz.

FUAR OTURUMLARININ SONUÇLARI ÜLKEMİZE FAYDA SAĞLAYACAK
Fuara katılan belediyeler adına fuardan nasıl bir sonuç çıkacak? Fuar beklentileriniz nedir?


Restorasyon, renovasyon ve kültür mirasını koruma başlığını taşıyan bu fuar bizim için çok önemli… Çünkü Altındağ Belediyesi olarak kültür mirasını koruma projelerine büyük önem veriyoruz. Bu alanlarda yürüttüğümüz ve önümüzdeki yıllarda başlatmayı düşündüğümüz pek çok projemiz var. Bu fuarda projelerimizi yakından tanıtacağımızı ve yeni projelerimiz için iş ortakları bulabileceğimizi ve kendimizi tüm katılımcı ve ziyaretçilere doğru bir biçimde ifade edebileceğimizi umuyorum. Diğer yandan fuarla birlikte düzenlenecek oturumlardan çıkacak sonuçların da Türkiye açısından çok faydalı olacağına inanıyorum, etkinliğin başarılı geçmesini diliyorum.



Nilgün Atar/özel

12 Ekim 2012 Cuma - NİLGÜN ATAR- turizmhaberleri.com / ANTALYA
KÜLTÜR MİRASINI KORUYAN KENTLER DOSYASI

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[Dün, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[Dün, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[Dün, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Females Gönderen: elifff5394
[23 Nisan 2024, 11:08:49]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal