Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Hasankeyf İmam Abdullah Türbesi Restore Ediliyor  (Okunma sayısı 3718 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Hasankeyf İmam Abdullah Türbesi Restore Ediliyor

Batman’ın antik Kent Hasankeyf ilçe girişindeki İmam Abdullah türbesi restore ediliyor.



Türbe ve minaresinde yapılacak restorasyon çalışmalarında Ankara'dan gelen dört mimarın görev aldığı belirtiliyor. Restorasyon çalışmalarında üniversitedeki öğrencilerinde görev aldığı türbenin özellikle minare kısmında ciddi tahribat olduğu belirtiliyor. Hasankeyf Köprüsü'ne girişte tepe üzerinde bulunan, Dicle Nehri'ne kuzeyden bakan bir mezarlık kümesinin ortasında yer alan İmam Abdullah Türbesi, restore ediliyor. Özellikle minare kısmında ciddi tahribatın olduğu belirtilen türbede güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının ardından tekrar ziyarete açılacak.
Ilısu Barajı suları altında kalacak türbeye, sürekli ziyaretçi akını olduğu için müdahale etme gereği duyulduğu belirtildi. Temmuz ayında başlanan çalışmaların kış şartlarına bağlı olarak 3-4 ay daha süreceğini belirten Batman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serdar Akgönül, güçlendirme ve restorasyon çalışmalarında orijinal malzemelerin kullanıldığını söyledi.
İmam Abdullah M.S. 638 yılında Hasankeyf Kalesini 600 yıllık Bizans hakimiyetinden kurtarmak üzere düzenlenen son İslami akınlarda, Halid Bin Velid'in ünlü komutanı İyaz Bin Ganem'in sağ kolu olarak görev yapmış ve bu tarihteki Hasankeyf kuşatması sırasında şehit düşmüştür. Hz. Muhammed'in amcasının oğlu olan Caferi Tayyarın oğlu İmam Abdullah, Peygamber neslinden gelen muhterem bir zat ve müstesna bir Veliyullahtır. Bu özelliğinden dolayı türbesi, bir zaviye olarak her devirde saygı görmüş ve Eyyübiler döneminden Osmanlıların son dönemine kadar birçok kez onarılarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Sanat değeri yüksek olan bu kapı, Diyarbakır Müzesi'nde koruma altındadır. Kültür Bakanlığı'nca tescilli olan İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf ve yöre köylüleri tarafından her yıl Haziran ayının ilk haftasında anılmakta ve hafta boyunca türbe çevresinde adaklar adanarak dilekler dilenmektedir.

İHA
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal