Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: İmza Kampanyası: Mor Gabriel Manastırına Dokunma!  (Okunma sayısı 3212 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
İzmir Barıç Meclisi, üzerinde bulunduğu arazisi üzerinde hak iddia eden köylülerin dava açtığı Midyat`taki Süryani kilisesi Mor Gabriel`le ilgili imza topluyor. `İkinci Kudüs` olarak adlandırılan manastırla ilgili dava 11 Şubat`ta görülecek.

Mardin`in Midyat ilçesinde bulunan 1610 yıllık Süryani manastırı Mor Gabriel için başlatılan imza kampanyasına bugüne kadar 4491 kişi imza verdi.


İzmir Barış Meclisi`nin başlattığı kampanyanın amacı manastırın bulunduğu arazide hak iddia eden köylüler, Hazine ve manastır arasındaki davaya dikkat çekmek.


Mor Gabriel`in Süryani tarihinin bir mirası olduğunu belirten Barış Meclisi, `Mezopotamya topraklarında artık barış çiçekleri yetişmeli` diyor.


Süryanilerin`İkinci Kudüs`ü


Süryanilerin ana yurdu olarak bilinen Turabdin bölgesinin kalbi konumundaki Mor Gabriel manastırı 397 yılında Mor Şumel ve Mor Şemun tarafından kuruldu. Deyrulumur veya Süryanice `Rahiplerin Meskeni` anlamına gelen Dayrı d`Umro olarak anılan manastır yedinci yüzyılda azizlik mertebesine yükselen Turabdin Metropoliti Gabriel`in adını aldı.


Büyük Süryani Kilisesi tarafından `İkinci Kudüs` ilan edildi.


Roma, Haçlı ve Moğol ordularının istilalarına rağmen Mor Gabriel dini merkez olarak varlığını sürdürdü. 20. yüzyıldaki ilk restorasyonu, 1920`de biten manastırda 12 bin rahibin mezarı bulunuyor.


11 Şubat`ta üç dava görülecek


Bir süredir çeşitli davalarla uğraşan manastırla ilgili daha önce bölgede arazi tespiti için yapılan kadastro çalışmalarında, manastıra ait olan bazı arazi ve ormanlık alanların manastır mülkiyeti dışında bırakılması iddiasıyla açılan dava 19 Aralık`ta görülecekti. Fakat dava 11 Şubat 2009 tarihine ertelendi.


11 Şubat`ta ayrıca manastırın açtığı idari sınırın tespiti ve `uluslararası sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin içtihatları ve Lozan Antlaşması`nın azınlıklara verdiği haklar doğrultusunda` Kadastro`nun aldığı toprakların geri verilmesi için açtığı davalar da görülecek.


Hürriyet gazetesine konuşan Manastırın avukatı Rudi Sümer, Davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`ne götürülmeden, Türkiye`nin kendi iç hukuk sisteminde çözüme kavuşmasını umduklarını söylerken, iki köyün avukatı Metin Kılıç`köylüler bu toprakların değerinden çok daha fazla para harcayacak. Taraflar Valilik`e gidip anlaşabilir. Sonuçta herkes yıllardır yan yana yaşıyor` dedi.


İzmir Barış Meclisi`nin başlattığı `Mor Gabriel`e Dokunma!` kampanyasına imza vermek için www.morgabrieledokunma.com adresini kullanabilirsiniz.

Kaynak : Bianet / 2009-02-09
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal