Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: İznik Müzesi Restore Edilip Büyüyor  (Okunma sayısı 4010 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Arkeoloji

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 89
İznik Müzesi Restore Edilip Büyüyor
« : 06 Ekim 2012, 23:57:02 »
İznik Müzesi Restore Edilip Büyüyor

Bursa'nın İznik ilçesinde gün yüzüne çıkan yüzlerce tarihi eserlerin sergilendiği müze restore edilip büyütülüyor. Kültür Bakanlığı tarafından yaklaşık 1 milyon lira tahsisat ile mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait Nilüfer Hatun İmareti'nde restorasyon çalışmaları başladı.



İznik Müzesi olarak kullanılan imaretin duvarlarındaki dökülmeler derzlenecek, kubbesi elden geçirilecek, bazı yeni teşhir üniteleri imal edilecek. Restorasyon çerçevesinde yangın ihbar sistemi ve güvenlik kamera sistemi de yenilenecek. Restorasyon projesi Bursa Röleve ve Antılar Müdürlüğü tarafından çizilen tamiratlar, 19 Haziran 2013 tarihine kadar tamamlanacak.

Bursa İl Kültür Müdürü Ahmet Gedik, mal sahibi Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı ile görüşerek yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. İznik'teki eser zenginliğinden dolayı, mevcut imaretin teşhirde yeterli kalmadığını anlatan Ahmet Gedik, "Müzenin arka kısmındaki müsait alanları da kamulaştırdık. Bu alanlarda da kapalı ve açık teşhirler için özel projeler çiziliyor. Bu projelerin ihalesini de yaptık. Yaklaşık 150 bin liralık proje çiziminin yıl sonuna kadar bitmesini bekliyoruz. Bu çizimlere göre Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan gerekli izinleri aldıktan sonra yeni teşhir ünitelerinin imalatı içinde bir ihaleye çıkacağız. Maksadımız, İznik ilçemizden çıkan ve depolarımızda bekleyen çok kıymetli eserleri sergileyebilmektir. İznik çiniciliği, Roma ve Bizans dönemi eserleri ile önemli bir geçmişe ve birikime sahip bir bölgedir. Buradaki Roma Tiyatrosu restarosyonu Bursa İl Özel İdaremiz ve Valiliğimiz destekleri sürmektedir. İznik Surları'nın açılması ile alakalı da bölgedeki bazı binaların kamulaştırılması konusunda Kültür Bakanlığı'mızın talimatı ile mal sahipleri ile görüşmeler sürdürülüyor. İznik Surları'nın da tamamen temizlenmesi konusunda tam yetki ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İznik Müze'sindeki çalışmalara katkılarından dolayı Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü'ne teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı'da Nilüfer Hatun İmareti'nin Osmanlı ilk dönem eserlerinden kıymetli bir yapı olduğuna dikkat çekerek, "İznik'te Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç ve Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay'ın talimatları ile birçok çalışma yürütülmektedir. Ayasofya Cami'nin ince işleri ile alakalı da Bursalı hayırseverlerin katkıları ile önümüzdeki günlerde camların çerçeveleri takılacaktır. Böylece cemaatin kış aylarında soğuğa maruz kalmadan ibadet etmelerine imkan sağlanacaktır" diye konuştu.

İRF

Katastrophe

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 189
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: İznik Müzesi Restore Edilip Büyüyor
« Yanıtla #1 : 18 Mart 2013, 16:45:13 »
tam ziyaretine gittiğim gün restorasyon başlamıştı :) senelerdir giderim ya kapalı olur ya tadilat olur en son gidişimde şükür restorasyon başlamıştı bakalım birdahaki sefere ne zaman gidip görmek nasip olucak :)
İnnâ Ketebnâ fî Sebilillah...

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal