Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: KADİFEKALE RESTORE EDİLİYOR  (Okunma sayısı 4458 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
KADİFEKALE RESTORE EDİLİYOR
« : 15 Nisan 2009, 12:07:37 »
-M.Ö. 334`de Büyük İskender`in yaptırtırdığı tarihi Kadifekale surları, yaklaşık 24 asır sonra restore ediliyor.


İZMİR(ANKA) - İzmir`in simgelerinden M.Ö. 334`de Büyük İskender`in yaptırdığı tarihi Kadifekale surları, yaklaşık `24 asır sonra` İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale sur duvarlarının restore edilmesi amacıyla çalışmalara başladığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, Pagos Dağı`nda Makedonya kralı Büyük İskender`in isteği üzerine yaptırılan Kadifekale, hazırlanacak proje ile tekrar ayağa kaldırılacak. Sanat tarihçisi, malzeme uzmanı, kimya uzmanı, mimar, restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekibin çalışmasıyla hazırlanacak olan projenin tamamlanmasının ardından gerekli onaylar alınarak yapım ihalesine çıkılacak.


Açıklamada, açılan proje ihalesini kazanan firmanın, uzman ekibiyle ölçümlerine başladığı belirtilerek, `Kadifekale sur duvarlarının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin yaptırılması işi; teknik ve ayrıntılı bir iş olması nedeniyle yaklaşık 1 yıl sürecek.` denildi.


-ÇAĞDAŞ TEKNOLOJİ KULLANILACAK-


Açıklamada şu bilgilere de yer verildi:


`Çalışmalar sırasında totostation ve fotogrametri gibi farklı yöntemlerin kullanıldığı hassas ölçümler ile sur duvarlarının tüm kotu, yüksekliği, yüzeydeki yapıları, çevredeki ağaçlar gibi her şey farklı açılardan ölçülüyor. Ayrıca yüzeyde görünen her taş parçası için tam ölçümler yapılıp en küçük parçasına kadar düz bir şekilde görülebiliyor.


Malzeme analizi ile sur duvarlarında kullanılan malzemeler net biçimde ortaya konulurken, hangi dönemde neler yapıldığı ve nasıl yapıldığı da bilimsel ve sayısal olarak ortaya çıkarılacak. Sur duvarlarında kullanılan taşların yapısı, dayanıklılıkları ve yapısındaki bileşenler de yüzde olarak ortaya çıkarılacak ve sonraki etap onarım çalışmalarında buna uygun malzemeler kullanılacak.`


-KADİFEKALE`NİN TARİHÇESİ-


186 m. yüksekliğindeki Pagos Dağı eteklerinde bir tepe üzerinde bulunan kale, ilk defa MÖ.334 yılında Anadolu`yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskender`in (MÖ. 356–323) isteği ile yapıldı. Kale, Roma döneminden sonra Ortaçağ`da Timur orduları tarafından 1402`de tahrip edildi, bunu İzmir`deki 1668 yılında olan deprem izledi. Kale`den günümüze pek az kalıntı gelebildi. Günümüze gelebilen kalıntılar, daha çok Ortaçağ`a ait. Ortaçağ kale duvarlarının altında yapılan araştırmalarda ise Helenistik döneme (MÖ. 330-MS. 20) ait duvar kalıntıları ile karşılaşıldı. Günümüze gelen kalıntılardan, kalenin moloz taş, kesme taş ve tuğladan yapıldığı anlaşılıyor.


Kadifekale`den günümüze, yalnızca kalenin batısındaki beş kulesi ile güneyindeki duvarlarından bir bölümü kaldı. Bunlara dayanılarak, kalenin uzunluğunun 6 km. olduğu ve sur duvarlarını destekleyen kulelerin 20–35 m. yüksekliğinde olduğu anlaşılıyor. Kalenin bunun dışında kalan doğu ve kuzey kısımları tamamen yıkılmış durumda. Kale içerisinde ise bir dehliz ve bir de su sarnıcı kalıntısı görülüyor.


Kadifekale surlarının bir bölümünün, Çelebi Mehmet tarafından yıktırıldığı biliniyor. Yalnızca Doğu yönündeki surlardaki rektangonal (çok iri taşlar) parçalardan bir iki adedi, Basmane Garı`ndan Tilkilik`e uzanan ve Altınpark`a giden yolun başında bulunuyor



Tarih:2009-04-15  Katnak:ANKA
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

N Gönderen: Williamsaf
[Bugün, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[Bugün, 16:21:55]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Females Gönderen: elifff5394
[Bugün, 11:08:49]


zpcclfaw Gönderen: lisinopril 10 mg prices
[Bugün, 03:02:49]


ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[Dün, 14:40:20]


Supreme Ğ¡asual Dating - Authentic Maidens Gönderen: arcis
[Dün, 14:31:04]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal