Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kültür Ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Dumlupınar Üniversitesi'ni Ziyaret Etti  (Okunma sayısı 3625 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nazım

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 255
  • Cinsiyet: Bay
  • Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz
Kültür Ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Dumlupınar Üniversitesi'ni Ziyaret Etti

12 Ekim 2009 Pazartesi 16:37
http://www.haberciniz.biz/haber/kultur-ve-turizm-bakani-ertugrul-gunay-dumlupinar-universitesini-ziyaret-etti-ku-708144.html


Kültür ve Turizm Bakanı Erturğrul Günay’dan Aizonai Antik Kenti kazılarının Dumlupınar Üniversitesi'ne verilmesi talebinde bulunan Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, "Aizonai Stadyumu'nu 5 yılda kullanıma açarız" dedi.


KÜTAHYA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Erturğrul Günay’dan Aizonai Antik Kenti kazılarının Dumlupınar Üniversitesi'ne verilmesi talebinde bulunan Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Güner Önce, "Aizonai Stadyumu'nu 5 yılda kullanıma açarız" dedi.

Avrupa Miras Günleri programı çerçevesinde Kütahya’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Önce’yi makamında ziyaret etti. Rektör Önce, “Kütahya’nın en önemli kaynağının turizm olduğunu vurgulayarak, “Bunun için bir kısım tesisler olması lazım, Aizonai gibi yerlerin açılması lazım” dedi. Çavdarhisar’da Çavdarhisarlılarla sohbet eden Rektör Önce, kazılara üniversitenin dahil edilmesinin Çavdarhisar’ın gelişmesi açısından çok önemli olduğunu kaydederek, kazı çalışmalarına Üniversitenin dahil edilmesi durumunda 5 yılda stadyumu kullanıma hazır hale getireceklerini söyledi.

“ÜNİVERSİTENİZ ÇOK ETKİLEYİCİ”

Rektör Prof. Dr. Güner Önce, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı rektörlük girişinde karşıladı. Rektörlük merdivenlerinde bir müddet üniversite yerleşkesini seyreden Bakan Günay, merkez yerleşkenin mimari açıdan estetik ve etkileyici olduğunu söyleyerek, “Gördüğüm manzara karşısında çok etkilendim, çok memnun oldum. Tebrik ederim, bu kadar hoş bir kampus beklemiyordum” dedi.

Rektör Önce, Bakan Ertuğrul Günay’a Rektörlük Şeref Salonundan Dumlupınar Üniversitesi yerleşkesi birimlerini göstererek ayrıntılı bilgi verdi.

Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa İça, Milletvekilleri Hasan Fehmi Kinay ile Hüseyin Tuğcu’nun da bulunduğu Rektörlük makamındaki ziyarette Rektör Prof. Dr. Güner Önce Bakan Günay’a, Dumlupınar Üniversitesinin bütün binalarında estetiğin hakim olduğunu kaydederek, “Üniversitemizin bütün binalarında Osmanlı Selçuklu estetiğini korumaya çalışıyoruz. Güzel sanatlara çok önem veriyoruz. Dolayısıyla üniversite dediğiniz zaman tam bir şehir, Türkiye’nin gurur duyacağı bir şehir" diye konuştu. Bakan Günay’ın öğrenci sayısı, personel, akademik yayın durumunu sorması üzerine Rektör Önce, ek kontenjanlarla birlikte 39 bin öğrenciye ulaşacaklarını, 300 öğretim üyesi, 900’e yakın öğretim görevlisi 500 civarında idari personel bulunduğunu dile getirdi ve üniversitenin akademik yayın performansı hakkında da bilgi vererek, akademik yayın performansının da geçen yıla oranla yükseldiğini söyledi.

“MÜTHİŞ BİR KAPASİTE”

Bakan Günay, “39 bin öğrenci çok iyi. Yeni bir üniversite için müthiş bir kapasite bu” şeklinde konuştu.Tıp Fakültesini yeni kurduklarını ve onun binalarını planladıklarını ifade eden Rektör Önce, üniversite kampüsünde jeotermal su bulunduğunu, bu jeotermal suyun da kendilerine bir ivme verdiğini belirterek 27 derece termal suyu Olimpik Havuzda,53 derece olan termal suyu da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde kullanacaklarını söyledi.

Rektör Önce, yurt durumunu öğrenmek isteyen Bakan Günay’a Kütahya öğrenci yurt kapasiteleri konusunda da ayrıntılı bilgi vererek toplamda yurt kapasitesinin 4000 civarında olduğunu söyledi. Bakan Günay’ın Rektörlük ziyaretinde bulunan Kütahyalı tanınmış tarihçi Oktay Aslanapa da “ Şu durumu görünce üniversitenin gelişmesini muazzam bir gelişme” dedi. Aslanapa’nın bu sözleri üzerine Rektör Prof. Dr. Güner Önce, “Fakat bu gelişme her üniversitede yok. Buraya iki Amerikalı profesör konuğumuz geldi. Amerika da bile 17 yılda bir üniversitede bu kadar gelişmeyi göremediklerini söylediler" dedi.

Bakan Ertuğrul Günay Tarihçi Oktay Aslanapa’nın “Etkileyici değil mi?” sözleri üzerine Rektörlük girişinde söylediği sözleri tekrarlayarak Dumlupınar Üniversitesini “Çok hoş ve etkileyici” olarak nitelendirdi. Dünyadaki ilk yüz üniversite içinde Türk üniversitelerinin bulunmadığı da konuşulan ziyarette, Rektör Önce, Harvard ve bazı üniversitelerin bütçelerine dikkat çekerek, bu üniversitelerin bütçesinin Türkiye’deki üniversitelerinin toplam bütçesi kadar olduğunu kaydetti.

Rektör Önce ziyarette Üniversitenin kuracağı Teknoparktan da söz ederek, bunun da şehrin kalkınmasına ivme kazandıracağını belirterek “Ben hep şunu söylüyorum Kütahya’nın en önemli kaynağı turizm. Termal turizm, doğal turizm ayağını turistler Kütahya’ya gelince bulamıyor. Bunun için bir kısım tesisler olması lazım. Bunun için Aizoni gibi yerlerin açılması lazım” ifdalerini kullandı.

“AİZONAİ’DE ULUSLARARASI ŞENLİK YAPMAK İSTİYORUZ”

Rektör Prof. Dr. Güner Önce, Aizonai de geçen yıl yaptıkları şenliğe de değinerek, orada Roma dönemi tiyatro oyununu sergilediklerini, çok hoş olduğunu ve halkın yoğun ilgisi bulunduğunu söyleyerek, “Gelseydiniz hayran olurdunuz” diyerek; “Orası ayağa kalksa, biz Üniversite olarak orada üç gün uluslar arası şölen yapmak istiyoruz. Roma’da ne yapıldıysa yani atletizm yarışmaları, arabalar, tiyatrolar, müzikler gibi ne varsa aynısını yapmak istiyoruz” dedi.

Aizonai kazı çalışmalarının da gündeme geldiği ziyarette yapılan kazı çalışmalarının yılda dört hafta gibi kısa sürede yapıldığı bilgisini alan Bakan Günay bunun yetersiz olduğunu söyledi. Vali Şükrü Kocatepe ise yapılan kazı çalışmalarının bu yıl iki hafta yapılabildiğini bildirdi.

Ziyaret sonunda Rektör Önce, Bakan Günay’a günün anınsa Dumlupınar Üniversitesi logolu bir çini tabak hediye etti.

“STADYUMU BEŞ YILDA AYAĞA KALDIRIRIZ”

Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü ve Kütahya’da bazı ziyaretlerin ardından Çavdahisar’a geçen Bakan Günay, Başaran Ulusoy tarafından yapılan otelde Başaran Ulusoy ile birlikte incelemelerde bulundu. Burada Rektör Prof. Dr. Güner Önce’yi gören Çavdarhisarlılar, Rektör Önce ile uzun uzun sohbet ederek Meslek Yüksekokulu taleplerini ilettiler. Rektör Önce Çavdarhisarlılara, Üniversite olarak Aizonai kazılarına talip olduklarını, bu kazılara üniversitenin dahil edilmesi durumunda Çavdarhisar’ın ileride turizm potansiyelinin ve canlılığının artacağını, bunun Çavdarhisar ve Üniversite açısından çok daha önemli olduğunu belirterek, bu kazılara üniversitenin dahil edilmesi durumunda beş yılda Antik Stadyumu kullanılabilir hale getireceklerini anlattı.

REKTÖR ÖNCE’DEN BAKANA AİZONAİ ISRARI

Bakan Günay ve beraberindeki heyet daha sonra Zeus Tapınağı'na geçti. Tapınak, dünyanın ilk borsası, stadyum, tiyatro yapılarında incelemelerde bulunan Günay, kazıları yürüten Alman grubun başkanı, Freiburg kentindeki Albert-Ludwigs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ralf von den Hoff'tan kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Bakan Günay, ayrıca Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Alman kazı ekibinin ortaklaşa protokolü hakkında Rektör Prof. Dr. Güner Önce, DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Nejat Bilgen ve diğer yetkililerden bilgi aldı.

Rektör Güner Önce, Aizonai’nin Kütahya turizmi için önemini ifade ederek, Aizonai kazılarının hızlanması ve biran önce turizme kazandırılması için Dumlupınar Üniversitesi olarak kazı çalışmalarına dahil olma taleplerini yineleyerek, Aizoni kazılarına Dumlupınar Üniversitesinin de dahil edilmesi için desteklerini istedi.

Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, kazıların iş birliği çerçevesinde daha hızlı yapılabileceğini ve daha uzun dönem çalışma yapılabileceğine dikkat çekti ve amaçlarının Alman kazı ekibiyle iş birliği yapmak olduğunu söyledi. Bilgen, kazıya dahil olmak amacıyla Alman arkeologlarla iş birliği yapabilmek için yürüttükleri çalışmaları Bakan Günay’a aktardı.

Porf. Dr. Bilgen'den kazıyı 1970 yılından bu yana her yıl belirli dönemlerde yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsünce stadyum ve tiyatro için röleve restorasyon projesi hazırlandığını öğrenen Günay, bu enstitüyle üniversitenin kazıları iş birliği içerisinde devam ettirmesi için çalışmalar yapılacağını bildirdi.

Bakan Günay, burada ortak kazı ve restorasyon projesi ortaya çıkarmaya çalışılacağını, bu konuların Alman Arkeoloji Enstitüsü ile 2010 yılının mart ayında düzenlenecek konferansta ele alınacağını ifade etti.
Nazım Can CİHAN
Restoratör
NCC Restorasyon Konservasyon Arkeoloji
----
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal