Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Aksaray'daki Tarihi Paşa Hamamı Restore Ediliyor  (Okunma sayısı 4648 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nazım

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 255
  • Cinsiyet: Bay
  • Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz
Aksaray'daki Tarihi Paşa Hamamı Restore Ediliyor - Aksaray

11 Ekim 2009 Pazar 11:59
kaynak: http://www.haberciniz.biz/haber/aksaraydaki-tarihi-pasa-hamami-restore-ediliyor-aksaray--707442.html

Aksaray'da bulunan Osmanlı eseri tarihi Paşa Hamamı yap işlet devret modeliyle restore ediliyor. İhale edilerek restore çalışmalarının başladığı tarihi hamam, çalışmalar tamamlandığında Aksaray halkına ve turizme hizmet edecek.

AKSARAY (İHA) - Aksaray'da bulunan Osmanlı eseri tarihi Paşa Hamamı yap işlet devret modeliyle restore ediliyor. İhale edilerek restore çalışmalarının başladığı tarihi hamam, çalışmalar tamamlandığında Aksaray halkına ve turizme hizmet edecek.

Yıllarca Aksaray'da hamam olarak hizmet veren ancak daha sonra bakım ve restoresi yapılmadığı için kullanılamaz hale gelen Osmanlı eseri olan tarihi Paşa Hamamı'nda restore çalışmaları başladı. Hamamın restorasyon ihalesini alan Etlikler İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Etlik, hamamı aldıklarında yüzde 80 tahrip olmuş durumda olduğunu ve işe çevreyi temizleyerek başladıklarını ifade ederek, "İhaleyi aldıktan sonra hemen çalışmalara başladık. İlk olarak etrafının temizlenmesi ve moloz yığınlarının atılması ile işe başladık. Şimdi hamamın ilk günkü haline dönüştürülmesi için projelendirme çalışmalarımız var” dedi. Restorenin bölgenin yine hamam şeklinde değerlendirme üzerine olacağını ifade eden Etlik, “Restore çalışmalarında tarihi yapıt yine hamam olarak değerlendirilecek. Aynı zamanda yenileme çalışması yapılacak. İlk halini yaşatacağız. Hamam eskiden nasılsa aynı seviyeye gelecek. Buradaki sıva tabakası kazınacak. Taş dolgusu ortaya çıkartılacak. Taşların arasındaki derzler tamamlanacak. Tavan kısmında olan molozlar sökülerek, oradaki camlar yeniden monte edilecek. Aynı zamanda da zeminde de bu uygulamayı yaparak eski noktasını bulacağız ve yeniden mermer döşemesi yapacağız” şeklinde konuştu.

ZİNCİRİYE MEDRESESİ İLE TARİHİ HAMAM BÜTÜNLEŞECEK

Zinciriye Medresesi'nin restoresini yaptıklarını, tarihi Paşa Hamamı'nın da medresenin hemen yanında olduğunu ifade eden Ahmet Etlik, “2006 yılı sonunda başladığımız restorasyon çalışmasını 2008 yılının son aylarında bitirdik ve 2009 yılında da hizmete açtık. Taş Saray Zinciriye adı altında turistik bir tesis olarak açıldı. İçerisinde restaurant, kafeterya, fast food, pastane ve düğün salonu mevcut halde var. Paşa Hamamı'yla beraber burası komple bir sit alanı olacak. İnşallah bölgenin içindeki tarihi konakları da butik otel olarak komple bir tesis haline getireceğiz. Kapadokya'nın giriş merkezinde olan Aksaray bize göre turizmde gerekli olan payı almıyor. Bizim amacımız Aksaray'ın turizm pastadan sahiplenmesi, pastadan büyük pay alması. Kapadokya'nın en güzel şehirlerden bir tanesi Aksaray'ın bir çok tarihi noktası var. Bu tarihi değerleri Aksaray'a kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

Nazım Can CİHAN
Restoratör
NCC Restorasyon Konservasyon Arkeoloji
----
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

mustafa38

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 25
  • Cinsiyet: Bay
  • ''Neden'i olan, Nasıl'a katlanır''
  • Okul: MEU MİMARLIK
Ynt: Aksaray'daki Tarihi Paşa Hamamı Restore Ediliyor
« Yanıtla #1 : 13 Ekim 2009, 13:26:41 »
kayseri de de bu tür bi hamamın kazı çalışmalarına başlandı inş yakın bi zamanda restore edilerek hizmete sunulur.
''Kimine göre yalnızlık,hasta Kişinin Kaçışıdır;Kimine göre de,hasta Kişilerden Kaçıştır''

nazım

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 255
  • Cinsiyet: Bay
  • Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz
Ynt: Aksaray'daki Tarihi Paşa Hamamı Restore Ediliyor
« Yanıtla #2 : 13 Ekim 2009, 22:58:51 »
Sultan Hamam sanırım. Millet Caddesinin girişinde solda. Kazısının yapılması iyi bir başlangıç ama umarım sadece korurlar, ve acil önlemler içeren bir yaklaşım sergilerler. Yapılırsa eğer, Restorasyon sonunda umarım yeni yapılmış bir hamam ile karşılaşmayız.
Nazım Can CİHAN
Restoratör
NCC Restorasyon Konservasyon Arkeoloji
----
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal