Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: KAMAN`DA `HÖYÜK MÜZE`YLE GELEN KÜLTÜR DEVRİMİ  (Okunma sayısı 2991 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
-Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; 436 milyon Yen`lik hibe projesi olan `Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi`nin anahtarını Japonya Hükümeti adına Büyükelçi Nobuaki Tanaka`dan teslim aldı.

-Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye`de Japon Yılı`na denk gelen 2010`da, 2 bin 400 eserle ziyaretçilere açılması planlanana müzeyle, yılda ortalama 30 bin dolayında turist çeken Kaman`da, bu sayının da artışı bekleniyor.


ANKARA(ANKA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; bir hibe projesi olan Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi`nin anahtarını Japonya Hükümeti adına Büyükelçi Nobuaki Tanaka`dan teslim aldı.


Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Günay, Japon Hükümeti`nin `Kültürel Mirası Koruma Programı` kapsamında verdiği 436 milyon Yen hibe fon ile inşaatına 2008 yılında başlanan Kaman-Kalehöyük Arkeoloji Müzesi`nin anahtarını Japonya Hükümeti adına Büyükelçi Tanaka`dan teslim aldı.


Kültür Bakanlığı`nın 1986 tarihli izni, Japon Prensi Takahito Mikasa`nın kazı heyetinin şeref başkanlığında ve Prof. Dr. Tahsin Özgüç`ün bilimsel desteğiyle, Kırşehir, Kaman, Kalehöyük`te başlayan kazı çalışmaları Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü`nce Dr. Sachihiro Omura başkanlığında hala sürüyor. Açıklamada, 23 yıldır süren kazı boyunca alandan, ağırlıklı olarak Hitit dönemi eserlerinin yanı sıra Bizans ve Osmanlı Dönemi, Demir Çağı, Orta ve Geç Tunç Cağı, Erken Tunç Cağı`na ait yaklaşık 2 bin 400 parça eser çıkarıldığı kaydedildi. Kalehöyük Arkeoloji Müzesi`nin yapımına da, kazı çalışmalarında bulunan söz konusu eserlerin sergileneceği, arkeoloji biliminin anlatılacağı, Kalehöyük kazısında kullanılan yöntemlerin tanıtılacağı bir arkeoloji müzesi yapılması fikrinden yola çıkılarak karar verildiği belirtildi.


Kalehöyük`ün kendi şeklinden esinlenilerek inşa edilen `Kalehöyük Arkeoloji Müzesi`, Türkiye`de bir olan, höyük görünümünde tasarlandı. Bin 500 metre kare kapalı alana sahip olan müzede, 830 metre kare açık ve 470 metre kare kapalı sergi salonu, eserlerin inceleme, araştırma, fotoğraflama ve restorasyonuna imkan tanıyan laboratuar, audiovisual sergileme imkanına sahip konferans salonu, kütüphane, eser deposu ve bunların yanı sıra idari bölümler bulunuyor. Kullanım alanları tasarlanırken gelen ziyaretçilerin kazı yöntemlerini ve aynı anda kazıda çıkarılan eserleri görme imkanı sağlayan bir yaklaşım da benimsendiği müzenin,


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılı içinde teşhir ve tanzim uygulamalarını gerçekleştirilerek, Türkiye`de Japon Yılı`na denk gelen 2010`da ziyaretçilere açılması planlanıyor. Kaman; Kalehöyük kazı alanının ve Japon Bahçesi`nin ziyareti ile yılda ortalama 30 bin dolayında turist alırken, müzenin hizmete açılışı ile bu sayıda da artış bekleniyor.

Kaynak : Anka Tarih : 10 Nisan 2009 Cuma
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal