Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kazı çalışmaları tamamlanan Sevserek Han restore edilecek  (Okunma sayısı 4023 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zuu83

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 68
  • Cinsiyet: Bayan
Kazı çalışmaları tamamlanan Sevserek Han restore edilecek

Tarihi Nemrut yolu üzerinde bulunan ve Selçuklu Devleti zamanından kaldığı bilinen ve geçtiğimiz günlerde kazı çalışmaları tamamlanan Sevserek Han restore edilerek turizme kazandırılacak.



Yaklaşık 2,5 ay önce başlanan kazı çalışmalarının ardından gün yüzüne çıkarılan Sevserek Han'ın tanıtımı için toplantı yapıldı.

Malatya Valisi Ulvi Saran, handaki toplantıda yaptığı konuşmada, yaklaşık 150 yıldan beri kaderine terk edilmiş haldeki tarihi eserin, temizleme çalışmaları bitirilerek gün yüzüne çıkarıldığını ifade etti.

Malatya'yı, Adıyaman'ın Kahta ilçesi üzerinden İpek Yolu'na bağlayan güzergah üzerindeki Sevserek Han'ın çok kısa süre öncesine kadar toprakla kaplandığını, tamamen unutulmuş bir yer olduğunu belirtti.



Sevserek Han'ın 600 metrekare civarında yerleşim alanıyla 700 yıl kadar İpek Yolu güzergahı üzerinden doğuya kadar giden kervanlara ev sahipliği yaptığını dile getiren Saran, şunları kaydetti:

"Buranın yaklaşık 2,5 ayı bulan bir sürede Valiliğimiz Koruma Uygulama Denetim Biriminin gözetim ve denetimi altında kazısı yapılarak, restorasyon projesinin yapılmasına hazır hale getirildi. Türkiye, tarihi eserler ve geçmiş yüzyıllardan kalan mirası nedeniyle zengin bir yer. Dünyada başka ülkeler Sevserek Han gibi 800 yıllık geçmişe sahip böylesine bir harabeye sahip olmak için birçok şeyi feda edebilirlerdi diye düşünüyorum. Sevserek Han, Battalgazi ilçemizdeki kervansaray gibi Malatya'nın nadide tarihi eserlerinden birisi olarak iç ve dış turizmin hizmetine sunulacak."

Saran, kazılarda 1200'lü yıllara ait çok sayıda para çıktığını belirterek, hanın restorasyonun tamamlanmasıyla oluşturacakları müzede bu paraları meraklılarıyla buluşturacaklarını söyledi.

Haber

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal