Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı


Yanıt gönder

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Konu:
İleti Simgesi:

Doğrulama:
Resimde gördüğünüz harfleri giriniz
Harfleri dinle / Farklı bir resim göster

Resimde gördüğünüz harfleri giriniz:
Restorasyon kac harflidir ( Rakam yaziniz ):

kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p\'ye basın


Konu Özeti

Gönderen: buse günaydın
« : 06 Eylül 2011, 14:59:08 »

sayın restoratör ve mimar arkadaşlarım. burada iş bulma imkanım yokmu acaba benim. restorasyon mezunuyum. cevaplarınızı bekliyorum. teşekkürler.
Gönderen: kapubaglis
« : 06 Ağustos 2011, 22:04:19 »

Yatağan eskihisarlı bir mimar olarak, yaptığınız çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. alkışla
Gönderen: Restorasyon
« : 06 Ağustos 2011, 18:51:07 »

Kazıdan çıkan târihî eserlerin ömrünü uzatıyorlar

Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında bulunan tarihi eserlerin ömrü, restorasyon ve konservasyonla uzatılıyor. Restoratör-Konservatör Lale Koydemir, "Islak ve kuru temizleme çalışmasının ardından eser, bir tasnif aşamasına giriyor. Bu aşamadan sonra eserlerin yerleri tespit ediliyor.'' diyor.



Ece Bayar ise eserleri parçalarını yerleştirdikten sonra alçıyla kalıbını alarak tümlediğini anlatıyor.
Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları kapsamında bulunan tarihi eserlerin, restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla ömürleri uzatılıyor.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine, kazının yanı sıra bir ekibin de, korumu ve eserlerin restorasyonunda çalıştığını söyledi.
Arazide bulunan eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait Eskihisar Köyü müze deposuna getirildiğini belirten Söğüt, "Ekip eserleri burada ilk olarak yıkıyor. Temizlik yapıldıktan sonra, eserler restorasyon ve konservasyon çalışması için uzmanlara teslim ediliyor. Kazmak ve bulmak kadar önemli olan bir diğer kısım burası" diye konuştu.



Kazı çalışmaları kapsamında bulunan ve farklı nedenlerle zarar gören eserlerin uzman olarak ekipte bulunan restoratör ve konservatörler tarafından özel yöntemlerle birleştirildiğine işaret eden Söğüt, şunları anlattı:
"Kazı sezonu tamamlanıncaya kadar, koruma çalışması kapsamına al ınan eserlerin büyük bir bölümün yeniden hayat buluyor. Yaptığımız restorasyon ve konservasyon çalışması ile tarihi eserlere yeniden hayat veriyoruz ve eserlerin ömrünü uzatıyoruz. Eserlerin korunmasına yönelik çalışmayı uzman akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 20 kişilik bir ekip yürütüyor. Kazı çalışması kapsamında bulunan eserler korunamıyorsa tahrip olacağı anlamına geliyor. Bu yüzden biz eseri bulmak kadar o eseri nasıl koruyacağız ve gelecek nesillere nasıl aktaracağımız kaygısını taşıyoruz. Bizim için koruma ve onarım ç alışmaları son derece önemli. Çünkü bulduğumuz eserlerin tamamı doğrudan müzelere gittiğinde vitrine konulacak vaziyette teslim ediliyor. Müzeye verdiğimiz eserler hiç bir şey yapılmaksızın vitrine konulup sergilenecek durumda."




-PARÇALARI BİRLEŞTİRİYORLAR-

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazılarda, farklı üniversitelerden konservatör ve restoratörler görev yapıyor.
Kazıda 3 yıldır görev yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Mezunu Restoratör-Konservatör Lale Koydemir, koruma çalışması yapılan buluntuların parçalar halinde ellerine geçtiğine belirterek, şöyle konuştu:
"Islak ve kuru temizleme çalışmasının ardından eser, bir tasnif aşamasına giriyor. Bu aşamadan sonra eserlerin yerleri tespit ediliyor. Yerleri tespit edilen eserler yapıştırılıyor. Noksan yerlerde alçıyla tümlenerek temizlik ve fotoğraflama aşamasından sonra depoya teslim ediliyor. Eserlerin çizimlerinde ve fotoğraflanmasında Bilgisayar teknolojisini de kullanıyoruz. Restorasyonda ekip olarak çalışıyoruz. Bir eser ortalama bir günde de, 4 günde de bitebiliyor."
Restorasyon çalışmasında görevli İstanbul Üniversitesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü öğrencisi Ece Bayar ise eserleri parçalarını yerleştirdikten sonra alçıyla kalıbını alarak tümlediğini anlatarak, "Eserin büyük bir parçası kayıp olduğu için parça parça ekliyorum. Bu nedenle yavaş yavaş çalışmak gerekiyor. Bir eseri araya başka eserlerde girdiği için yaklaşık iki günde tamamlıyorum" diye konuştu.




A-A / Kenan Gürbüz

06 Ağustos 2011 Cumartesi - 06:00

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

lhxeuxoq Gönderen: all med pharmacy
[Dün, 13:21:57]


Ynt: Staj yeri arıyorum Gönderen: RestorasyonForum
[Dün, 08:45:47]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[29 Nisan 2024, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[29 Nisan 2024, 03:16:56]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal