Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kiliseye çevrilen cami aslına dönüyor  (Okunma sayısı 4734 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Kiliseye çevrilen cami aslına dönüyor
« : 04 Eylül 2011, 19:31:59 »
Kiliseye çevrilen cami aslına dönüyor

İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde, Belediyenin restorasyon adı altında kiliseye çevirdiği Pazaryeri Camii'nin eksikleri gideriliyor.



Daha önce restorasyon projesinde yok denilerek reddedilen eksiklikler, İzmir Valisi Mustafa Vahit Kıraç'ın girişimleriyle giderilmeye başlandı. Mihrap, mimber ve kürsüsü yerine konulan caminin diğer eksikleri de bir bir giderilecek.

AK Parti İzmir İl Genel Meclisi Üyesi Arif Barata, Çeşme'de yaşayan bir vatandaş olarak Vali Kıraç'a teşekkür ettiğini söyledi. Caminin içinde sol tarafta bulunan ve kilise döneminde yapılan mermer sütunlardaki tasvirler, figürler, heykelcikler ve altar (adak yeri) gibi eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı skandal restorasyonda, camiye ait mihrap, Arapça yazılar ve pencerelerin hiçbir işlemden geçirilmediğini vurgulayan Barata, cami tarafında yarım bırakılan restorasyonun da tamamlanmasını istedi.

Restorasyon projesini İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayladığını vurgulayan İl Genel Meclisi Üyesi Barata, onların da bu hatada payı olduğunu savundu. Barata, bir caminin asli unsurları mihrap, mimber, kürsü, şadırvan, musalla taşı gibi bölümleri olmadan kurulun projeyi onaylamasının düşündürücü olduğuna dikkat çekerek, bu haliyle restorasyonun eksik olduğunu belirtti. Vali Kıraç'ın girişimleriyle caminin acil eksiklerinin giderildiğini anlatan Barata, mihrap bölümünün tekrar restore edilmesini isteyerek, "Camide hala çok eksik bulunuyor. Abdest alınacak şadırvanın tekrar yapılması, musalla taşın yerine koyulması gerekiyor. Cami içindeki kilise figürlerinin görünmemesi için koyulan perde daha modern ve motorlu yapılmalı. Cami kiliseden döndürüldüğü için zemini düz değil. Orta kısım doldurularak, cemaatin rahat namaz kılması sağlanmalı. Restorasyondan sonra basamak haline getirilen mahfil de eski haline çevrilmeli." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

genom

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 38
  • Cinsiyet: Bayan
  • Okul: Afyon kocatepe üniversitesi
Ynt: Kiliseye çevrilen cami aslına dönüyor
« Yanıtla #1 : 04 Eylül 2011, 19:54:10 »
restorasyon denilen olay eskinin gün yüzüne çıkarılması olayı değil midir? yoksa bunu ben mi yanlış biliyorum anlayamadım. 1830 lu yıllardan yapılan bu yapının asıl hizmt amacı kilise idi.1900 lu yıllarda camiye çevrilmiş olabilir.Ama restorasyon yapılacak denildiyse bu camiiyi düzenlemek anlamına gelmez.Tekrar kilise olması demektir. Madem cami olarak kalacaktı o zamna neden restorasyon yapıldı ki...
Buna ek olarak görünmeyen kesimleri kişi kafasından yapamaz yanlışlık olmamaı bakımından.

Cankan®

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 100
  • Cinsiyet: Bay
  • E PLURIBUS UNUM iiiİiii ANNUIT COEPTIS
Ynt: Kiliseye çevrilen cami aslına dönüyor
« Yanıtla #2 : 04 Eylül 2011, 23:32:14 »
restitüsyonunda kilise olan yapının sonradan camiye döndürülmesinde bir yanlış yok! Anadoluda (özellikle cemaati kalmamış yörelerde) onlarca kilise binası sonradan ihtiyaç görüldüğü için kullanım amacı değiştirilmiş Renove edilerek camiye çevrilmiştir. Restorasyon tekrar kilise haline dönmek için değil, yapının ihtiyacı olduğu için yapılmıştır. Kötü ve yanlış olan son halinde camii durumunda iken restorasyon adı altında garip mantığı belirsiz camii için olmazsa olmazları eksiklerle dolu bir yapı ortaya çıkartılması.....neyseki şükürler olsun bu hatadan süratle dönülmüştür...
"THINK GLOBALLY, CONSTRUCT LOCALLY"
Powered by EMÜLZER ®
Likit Yalıtım Teknolojisi

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

lhxeuxoq Gönderen: all med pharmacy
[Dün, 13:21:57]


Ynt: Staj yeri arıyorum Gönderen: RestorasyonForum
[Dün, 08:45:47]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[29 Nisan 2024, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[29 Nisan 2024, 03:16:56]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal