Restorasyon Forum

Restorasyon Forum => Haberler => Konuyu başlatan: Restorasyon - 28 Ağustos 2011, 16:47:48

Başlık: Keçecizade Fuad Paşa Türbesi Restorasyonu Tamamlandı
Gönderen: Restorasyon - 28 Ağustos 2011, 16:47:48
Keçecizade Fuad Paşa Türbesi Restorasyonu Tamamlandı

İstanbul İl Özel İdaresi, uzun süredir yürüttüğü Restorasyon çalışmalarıyla bir eserimizi daha gün yüzüne çıkardı. Keçecizade Fuad Paşa Türbesi restorasyonuda tamamlandı ve Türbe'ye yeni bir çehre kazandırdı.

(http://www.mimarsinan.gen.tr/wp-content/uploads/2011/08/Keçecizade-Fuad-Paşa-Türbesi.jpg)

İstanbul Eminönü ilçesi, Çemberlitaş, Binbirdirek Mahallesi, Peykhane Caddesi’nde bulunan bu türbenin yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Fransa’da 1869’da ölen Keçecizade Fuad Paşa’nın ölmeden önce bu türbenin tasarımını yaptırdığı, ölümünden sonra da inşa ettirdiği kaynaklarda yer alıyor.

XIX. yüzyıl Osmanlı mimarisinin ilginç örneklerinden birisi olan nadide eser İl Özel İdaresi’nin 2010 yılında yaptığı restorasyon çalışmasıyla eski görsel güzelliğine kavuştu. Restorasyon çalışmalarında türbenin dış cephe temizliği yapıldı. Kubbenin kurşun kaplaması değiştirilirken kubbedeki kalem işlerinde eksiklikler tamamlandı. Ahşap pencere doğramaları, demir pencere korkulukları, türbenin içi ve türbe giriş kapısı boyandı. Ahşap pencere kepenkleri ve niş kapakları onarıldı. Türbe içerisindeki halı yenilendi. Türbe yeni görüntüsüyle artık ziyaretçileriyle buluşuyor.


Keçecizade Fuad Paşa Türbesi mimarisiyle dönemini yansıtıyor

(http://www.mimarsinan.gen.tr/wp-content/uploads/2011/08/kececizade_fuat_pasa_turbesi.jpg)

Türbe, sekizgen planlı olup, dış cephesindeki mermer süslemeleri Endülüs mimarisinden etkilenmiş. At nalı şeklindeki kemerli pencereleri son derece özenli bir işçiliği yansıtıyor. Kademeli taş kaide üzerinde çokgen planlı türbenin üzeri kubbe ile örtülü durumda. Türbenin kapı ve pencerelerinde Mağrip üslubu kemerleri gotik silmelerle beraberlik sağlıyor. Köşe sütunları yine Mağrip mimarisinde
karşılaşılan moresk başlıkları ile dikkati çekiyor. Pencere şebekelerindeki bezemeler Endülüs Elhamra Sarayının bezemelerini andırıyor.

(http://www.mimarsinan.gen.tr/wp-content/uploads/2011/08/Keçecizade-Fuad-Paşa-Türbesi1.jpg)

Keçecizade Fuad Paşa

Keçecizade Fuad Paşa Tanzimat dönemi Osmanlı sadrazamlarından olup, Şair Keçecizade Mehmet İzzet Efendi’nin oğludur. Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane-i Askeriye’yi bitirmiş, Hekim Yüzbaşı olarak Trablusgarp’a gitmiş, 23 yaşında hekimliği bırakarak Bab-ı Âli Tercüme Odasına 1837 yılında girerek diplomatlığa başlamıştır. Büyük Reşit Paşa son derece mükemmel Fransızca bilen Fuad Paşa’yı himayesine alarak Mütercimievvel ve Londra elçiliği başkâtibi yapmıştır. Bundan sonra 1844’te Madrid muvakkat elçisi, Diva-ı Hümayun tercümanı, Bükreş ve Petersburg elçiliklerinde bulunmuştur. 1851ðe Hariciye Nazırı olmuş, 1853 yılında askeri kumandan unvanı ile Yanya’ya gönderilmiş ve burada asayişi bozan Yunan çetelerini ortadan kaldırmıştır. İstanbul’a dönüşünden sonra Meclis-i Tanzimat Reisi, ikinci kez Hariciye Nazırı olmuş, 1859’da Şam İhtilalini bastırmak üzere askeri kumandan olarak Suriye’ye gönderilmiştir. Şam’daki ihtilali bastırdıktan sonra 1861 yılında sadrazamlığa getirilmiştir. Bunun ardından Seraskerlik ve ikinci kez sadrazam olmuş, Sultan
Abdülaziz’in Avrupa seyahatine katılmıştır. Fransa’nın Nice şehrinde 1868 yılında ölmüştür. Cenazesi İstanbul’a getirilmiş ve türbesine gömülmüştür.

Türbe içerisinde Keçecizade Fuad Paşa ile kime ait olduğu bilinmeyen iki sanduka daha bulunmaktadır.

(http://www.mimarsinan.gen.tr/wp-content/uploads/2011/08/kececizade-fuad-pasa-turbesi-restorasyonu-tamamlandi.jpg)

İstanbul ajansı
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal