Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kiliseye benzetilen camii hakkında eksikler Bakan Günay’a rapor edildi  (Okunma sayısı 3142 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Kiliseye benzetilen camii hakkında eksikler Bakan Günay’a rapor edildi

AK Parti İzmir İl Genel Meclisi Üyesi Arif Barata, Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı beldesinde, Restorasyon adı altında kiliseye çevirdiği Pazaryeri Camisi’ni incelemeye gelecek Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a sunulmak üzere bir rapor hazırladı.



Caminin içinde sol tarafta bulunan ve kilise döneminde yapılan mermer sütunlardaki tasvirler, figürler, heykelcikler ve altar (adak yeri) gibi eserlerin günyüzüne çıkarıldığı skandal restorasyonda, camiye ait mihrap, Arapça yazılar ve pencerelerin hiçbir işlemden geçirilmediğini vurgulayan Barata, Ramazan Bayramı’nda gelecek Bakan Günay’dan, yarım bırakılan restorasyonun tamamlanmasını talep edecek.

Restorasyon projesini İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayladığını vurgulayan İl Genel Meclisi Üyesi Barata, onların da bu hatada payı olduğunu savundu. Bir caminin asli unsurları mihrap, mimber, kürsü, şadırvan, musalla taşı gibi bölümleri olmadan kurulun projeyi onaylamasının düşündürücü olduğuna dikkat çekerek, “Zaman Gazetesi’nde çıkan haberler üzerine İzmir Milletvekilimiz ve Kültür ve Turizm Bakanımız Günay, Ramazan Bayramı’nda Çeşme’ye gelerek camide bir inceleme yapacağını açıkladı. Ben de kendisine caminin eksiklerini ve yapılması gerekenleri içeren bir rapor hazırladım.” dedi. Bu haliyle restorasyonun eksik olduğunu belirten Arif Barata, İzmir Valisi Mustafa Vahit Kıraç’ın girişimleriyle caminin acil eksiklerinin giderildiğini anlattı. Mihrap bölümünün tekrar restore edilmesini isteyen Barata, “Camide hâlâ çok eksik bulunuyor. Abdest alınacak şadırvanın tekrar yapılması, musalla taşın yerine koyulması gerekiyor. Cami içindeki kilise figürlerinin görünmemesi için koyulan perde daha modern ve motorlu yapılmalı. Cami kiliseden döndürüldüğü için zemini düz değil. Orta kısım doldurularak, cemaatin rahat namaz kılması sağlanmalı. Restorasyondan sonra basamak haline getirilen mahfil de eski haline çevrilmeli.” şeklinde konuştu.

turizmtatilseyahat

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal