Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL BÖLÜŞÜM  (Okunma sayısı 3242 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL BÖLÜŞÜM
« : 19 Mart 2009, 14:17:28 »
Roman Vatandaşlardan Boşaltılıp, AKP'liler ve Yandaşlarınca Kapatılan Sulukule İçin CHP Milletvekili Çetin Soysal, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun Hakem Olduğu 1.5 Yıl Önceki Görüşmelerde Şu Uyarıda Bulunmuş: "Sulukule'de Yok Edilen Kültür Değil, AKP'lilerin Paylaştığı Arsalar Konuşuluyor. Sulukule'de Kentsel Dönüşüm Değil, Kentsel Bölüşüm Yaşanıyor."

 
 
Roman vatandaşlardan boşaltılıp, AKP’liler ve yandaşlarınca kapatılan Sulukule için CHP Milletvekili Çetin Soysal, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun hakem olduğu 1.5 yıl önceki görüşmelerde şu uyarıda bulunmuş: "Sulukule’de yok edilen kültür değil, AKP’lilerin paylaştığı arsalar konuşuluyor. Sulukule’de kentsel dönüşüm değil, kentsel bölüşüm yaşanıyor." 
SULUKULE kentsel dönüşüm projesinin, "kentsel bölüşüme" dönüşeceği uyarısı, 1.5 yıl önce Meclis’te yapıldı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun hakem olduğu bu görüşmelerde, CHP’li Çetin Soysal, "Sulukule’de yok edilen kültür değil, AKP’lilerin paylaştığı arsalar konuşuluyor. Sulukule’de kentsel dönüşüm değil, kentsel bölüşüm yaşanıyor" uyarısında bulundu.

Sulukule projesiyle ilgili olarak son iki yıldan beri süren tartışmalar, TBMM gündemine de taşınmıştı. Sulukule sakinleri, Meclis’te su bidonu ve çay tepsisi eşliğinde gösteri yaparak, kültürlerinin yok olacağı endişesini dile getirmişlerdi.

Samba gibiydi

Sulukule sakinlerine ev sahipliği yapan Soysal, dün Hürriyet’e birtakım çevrelerin kurnazlıkla Romanları kandırarak, yerlerinden ettiğini belirtti.

Soysal, şunları söyledi:

"Dediğim çıktı. Romanlar, göç ettirilerek asimile edilmiştir. Brezilyalıların nasıl sambası, Arjantinlilerin nasıl tangosu varsa Romanlar da kültürleriyle orada yaşamalı, demiştik. İki metre kazdığımızda Osmanlı, dört metre kazdığımızda Bizans, altı metre kazdığımızda Roma tarihinin izine rastlanıyor. Yerine yenileri yapılamayacak. Baştan beri Roman vatandaşlarımızın barınma yerlerinin iyileştirilmesi ve orada kültürlerini koruyarak yaşamaya devam etmeleri üzerinde durduk. Romanların kendi kültürleriyle yaşamaları, 2010 Kültür Başkenti projesi kapsamında orayı cazibe merkezi haline getirebilirdi."

Rantsa üzülürüm

Sulukule’de yapılan Kentsel Dönüşüm projesini başından beri savunan Beyoğlu eski Belediye Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, yarışma ile kabul edilen projenin Sulukule kültürünü yaşatmayı, avlulu eğlence mekanlarının modernize edilerek, hizmete sokulmasını amaçladığını söyledi. Bayraktar, "Bazı uyanıklar tarafından arsa satın alınıp, olay ranta dönüştürülmeye çalışıldıysa üzülürüm. Çünkü amaç bu değildi. Amaç orada yaşayan insanların hayatlarını daha iyi mekanlarda sürdürmeleri ve şehrin bu bölümünün turistler tarafından da ilgi çeken mekanlara dönüştürülmesiydi. İddialar doğru mu, bakacağım" dedi.

Romanlara destek ziyareti

CHP İstanbul Milletvekilleri Mehmet Sevigen, Çetin Soysal ve CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Can Özyedierler, dün saat 12.00’de, Sulukulelilere destek ziyaretinde bulundu. Sulukule sakinleriyle sokakları gezen ve sorunlarını dinleyen CHP’liler daha sonra tarihi bir çeşmenin başında açıklama yaptı. Can Özyedierler, Sulukule’de bir rant ve sürgün projesinin yürütüldüğünü savundu.

Onlara satmayın demiştim

FATİH Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sulukule’de AKP’li Belediye Meclisi üyesi yakınlarına satış yapıldığı iddialarına "Belediyede çalışan hiçbir arkadaşım oradan gayrimenkul almamıştır. Belediye Meclis Üyesi belediye çalışanı değildir. Mal sahiplerine de mülkünüzü satmamalarını önermiştim" dedi. Vatan Caddesi’ndeki yeni belediye binasında basın toplantısı düzenleyen Demir, bölgeden gayrimenkul alan isimlerle ilgili şunları söyledi:

Recep Karaoğlu: Biz onu disipline verdik, sonra istifa etti.

Başkan Yardımcısı Okan Erhan Oflaz’ın akrabası Ayşe Nursel Oflazer: Soyadı yanlış zaten.

Başkan Yardımcısı İzzettin Öztosun’un akrabası Perihan Öztosun: Almamış, kayıtlarda yok.

Meclis üyesi Diyaeettin Acar’ın akrabası Bahaeddin Acar: Üyemizdir, bir şey diyemem.

AKP Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel’in oğlu İsmail Emrah Karayel: Bir şey diyemem
 
19.03.2009 Kaynak:Haberler.com
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[18 Nisan 2024, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[18 Nisan 2024, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal