Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Konjiç Köprüsü`nün restorasyonu tamamlandı  (Okunma sayısı 8239 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Osmanlı Sultanı 4.Mehmet`in inşa ettirdiği Konjiç Köprüsü`nün de restorasyonu tamamlandı. 2. Dünya Savaşı sırasında harap olan köprü, 16 Haziran`da açılacak.


Bosna-Hersek`in başkenti Saraybosna yakınlarındaki tarihi Konjiç Köprüsü 16 Haziran`da görkemli bir törenle hizmete girecek. Restorasyonu tamamlanan köprünün açılışına hemşeri ilan edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da davet edildi.


Dünya Kültür Mirası ilan edilen Mostar Köprüsü`nün de yenileme çalışmasını üstlenen Türk firması Er-Bu, restorasyonu üç yıla yakın bir sürede bitirdi. Köprü, Ulaştırma Bakanlığı`na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirildi ve TİKA`nın koordinasyonu ile tamamlandı.


Açılış töreni Bosna-Hersek devlet televizyonu BIH TV ve TRT ortak yayınıyla naklen dünyaya gösterilecek.


Türkiye, tören vesilesiyle bir kültür çıkarması yapacak. Kültür Bakanlığı açılışa Konya Türm Tasavvuf Musikisi ve Sema Grubu ile katılacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi de mehteran bölüğü ile destek verecek.


Konjiç, Saraybosna ile Mostar şehirleri arasında bulunuyor. Nüfusu çevre köylerle birlikte 50 bin civarında. Mostar gibi Neretva nehrinin iki yakasına kurulmuş. Restore edilen köprü 1682 yılında Sultan Dördüncü Mehmet tarafından inşa ettirilmiş. İkinci Dünya Savaşı`nda tahrip edilen köprünün 1955 yılına kadar ssadece ayakları kalmış. Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyet`inin lideri Tito döneminde de üzerine beton kaplama yapılarak araç trafiğine açılmış. 2007`ye kadar bu şekilde kullanılmış. 6 gözlü olan köprü 82 metre uzunluğunda. Bir yanında Derviş Paşa olmak üzere iki yakasında cami bulunuyor.


Mostar`da gösterdikleri başarı sebebiyle restore çalışmasının kendilerine verildiğini belirten Er-Bu ortaklarından Burhan Çetin, `Aslına uygun taş bulmak ve işlemek zaman aldığı için köprüyü üç yılda tamamlayabildik. Çevre düzenlemeleriyle birlikte önümüzdeki hafta teslim edeceğiz` dedi. 3 milyon Euro`ya mal olan çalışmadan sonra hizmete açılan köprüyü artık sadece yayalar kullanabilecek.

Kaynak : Zaman Tarih : 13 Haziran 2009, Cumartesi
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

aslan38

  • Mimar
  • Admin
  • ******
  • İleti: 828
  • Cinsiyet: Bay
  • Ya en iyi olacaksın! Yada en iyilerden olacaksın!
  • Okul: Kutahya Dumlupinar University - Azerbaijan University of Architecture and Construction
Ynt: Konjiç Köprüsü`nün restorasyonu tamamlandı
« Yanıtla #1 : 13 Haziran 2009, 18:54:44 »
bu iyi  bi gelişme  biizimle  paylaştığın için teşekürler :)  her yeni eser restorasyonunda kendimi daha iyi hissediyorm
ZArifoglu
Sinan'in izinden giden mimar.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[Dün, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[Dün, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[Dün, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Females Gönderen: elifff5394
[23 Nisan 2024, 11:08:49]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal