Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: İpek Yolu`nun bir incisi daha parlıyor  (Okunma sayısı 3736 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
İpek Yolu`nun bir incisi daha parlıyor
« : 15 Mart 2009, 17:14:16 »
Aksaray`da tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan harabe şeklindeki Alayhan, 2 milyon TL harcanarak restore edilecek.

Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin, İran ve Türkiye`yi birbirine bağlayan tarihi İpek Yolu`nun Kayseri, Nevşehir, Aksaray ve Konya üzerinden iki kola ayrılarak Antalya ve İzmir`e ulaştığını söyledi.

Tarihi İpek Yolu`nda ticaretin geliştirilmesi amacıyla yapılan han ve kervansaraylara, Türkiye sınırları içinde sıralanışı ve sıklığıyla en fazla Aksaray ve Konya`da rastlandığını belirten Genç, ``Selçukluların en büyük hanlarının bulunduğu bölgedeyiz ve Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, bölgemizdeki han ve kervansaraylarla tek tek ilgilenerek, onarım ve restorasyonlarını yaptırıyoruz`` dedi.

Genç, Selçuklular`ın İpek Yolu üzerindeki han ve kervansarayları çok amaçlı kullandığını belirterek, şunları kaydetti:

``Bir günlük yürüyüş yolu mesafesinde yapılan han ve kervansaraylarda, insanlar konaklama başta olmak üzere çeşitli ihtiyaçlarını karşılamıştır. Han ve kervansaraylar, ticaret kervanlarının konaklamasının yanında İpek Yolu`nun güvenliğinin sağlanmasında bir kale görevi de üstlenmişlerdir. İpek Yolu üzerindeki tarihi han ve kervansarayların büyük bir çoğunluğu kısa süre öncesine kadar harabe halde bulunuyordu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bu tarihi yapıları yeniden ayağa kaldırmak ve bu yapılara işlerlik kazandırmak için çalışmalar yürüttük.``


-ALAYHAN`IN RESTORASYONU-

Aksaray`da Selçuklular`dan kalma Sultanhanı, Ağzıkarahan, Öresin Han ve Alayhan`ın bulunduğunu ifade eden Genç, ``Sultanhanı ve Ağzıkarahan günümüze kadar ayakta kaldığı halde, Tepesidelikhan ve Alayhan harabe haldeydi. Alayhan`ın onarımı ve restorasyonu için çalışmalara başladık`` dedi.

Genç, Alayhan`ın restorasyonunun büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

``Alayhan, Selçuklu döneminin taş işçiliğinde önemli bir eserdir. Alayhan, ticaret kervanlarının yanı sıra Sultanların askerleriyle konakladığı bir handır. Sultanın, ordusuyla geldiğinde Alayhan`da konakladığını, han çevresinde yapılan ek konaklama alanlarında ise askerlerinin kaldığını biliyoruz. Bu hanı yeniden ayağa kaldırmak için kışlık bölümünde onarım ve restore çalışması başlattık. Maliyeti 2 milyon TL`yi geçecek olan hanın yazlık bölümünde ise kazı ve temizlik çalışması yürütüyoruz. Projeye dahil olmayan yazlık bölüm için Anıtlar Kurulu`nun kararına göre, ilave bir keşif bedeliyle veya yeni bir proje hazırlayıp çalışma yapacağız.``

Alayhan`ın kışlık bölümünün bu yıl sonuna kadar bitirileceğini açıklayan Genç, hanın pek çok amaçla kullanılabileceğini bildirdi.

Restorasyonun ardından hanı turistik kullanım için kiraya vermeyi planladıklarını anlatan Genç, ``Burası Kapadokya içinde turizme hizmet amaçlı kullanılacaktır. Halı ve kilim satış yeri veya daha değişik kültürel faaliyetlere uygundur. Bu han çevresinde de alternatif ticaret alanları oluşturulabilir`` diye konuştu.

Kaynak : Zaman Tarih :15 Mart 2009, Pazar
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[Dün, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[Dün, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal