Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kültür Bakanlığı`ndan Ani`ye dair `bir tık` bile yok  (Okunma sayısı 2957 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Bakanlık tarafından hazırlanan ve Ermeni tarihinin saklanması tartışmalarına neden


olan internet sitesinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`ın tarihi Ani kenti konusunda `elimizden geleni yaparız` demesine rağmen 4 aydır bir değişiklik yapılmadı


OZAN BiLiR


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihi Ani kenti konusunda `elimizden geleni yaparız` diyor fakat Bakanlık tarafından hazırlanan internet sitesi 4 aydır değiştirilmeyi bekliyor. Sitesinde yer alan bilgilerde Ermeni tarihinin saklanması tartışmalara neden olmuştu.


Bakan Günay, Ermeni tarihinde önemli bir yeri olan Kars sınırları içerisinde yer alan Ani kenti hakkında açıklamalarda bulundu.


Günay, Ani kenti ile ilgili çalışmaları olduğunu belirterek, `Uluslararası platformdan bu çalışmaya bulunulması gündemde. içtenlikle bu teklifleri inceliyoruz. Restorasyon konusunda, Ermenistan kesiminden bize katkı yapılabileceğini söyledim. Ermenistandan gelen arkeologlar ve tarihçiler Türkiye`de meslektaşlarıyla çeşitli toplantılar yapıyor. Cumhurbaşkanı Gül`ün başlattığı sürecin içerisinde bize ne düşerse yapmaya hazırız. Mesala Ani Harabeleri`nin karşısındaki taş ocaklarındaki patlatma durdu` dedi.


BAKAN `SiTE DE⁄işECEK` DEMişTi


Kültür Bakanı Günay bunları söylerken, Ani tarihi kentini tanıtmak amacıyla Bakanlık tarafından hazırlanan internet sitesi yaklaşık dört aydır bilgilerin değiştirilmesini bekliyor. Kültür Bakanlığı tarafından `Ören yerlerine dair doğru ve bilimsel verilere dayalı bilgilerin oluşması için` hazırlanan Ani internet sitesinde 2008 yılının son aylarında yayına girmiş, fakat Ermeni tarihi saklandığı için tartışmalara neden olmuştu.


Bakanlık yetkilileri tartışmaların ardından yaptıkları açıklamada, Ermeni sözcüğünün geçmediği ve Ermeni tarihinin ayıklandığı Ani internet sitesindeki yazıların ön bilgilendirme olduğunu, sitenin zenginleşeceğini açıklamışlardı. Ancak aradan geçen 4 aya rağmen Ermenistan-Türkiye sınırının tam yanında bulunan kentin Ermeni kimliği saklanmaya devam ediyor.


BAKANLIK: SAVAŞTA RUSLARDAN ALINDI


www.ani.gov.tr adresindeki sitede bugüne kadar herhangi bir değişiklik yapılmadı. Ören yerinin en eski tarihinin M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzandığı belirtilen sitede kentin tarihi ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:


`Bugünkü ören yerini oluşturan iç kale M.S. 4. yüzyılda Kars şehrine ismini veren Karsak`lılar tarafından yaptırılmıştır.Ören yerinin dış cephe surları Bagratlı Kralı Aşot tarafından M.S. 964 yılında yaptırılmaya başlanmış daha sonra Kral III. Sembat 978 yılında 2. takviye sur sistemini yaptırmıştır. M.S.1064`te Alparslan`ın Ani`yi fethetmesiyle kent Selçuklu Medeniyetiyle tanışır. 1064 – 1072 arasında 3. sur sistemini yaptırılmıştır. Antik şehir uzunca bir süre şeddatlı Beyliği egemenliğinde kalır. şehir 12. yüzyıl sonunda Gürcü egemenliğine geçer. 1239`da Moğol istilasını yaşar. Bu istila büyük tahribata yol açar. Kent ticari önemini yitirmeye başlar. Daha sonra sırayla Saltuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu Beyliklerinin hâkimiyetinde kalır. 1534`te Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Osmanlı Devleti, Ani`deki tek hâkim güç haline gelir. Ümit Burnu`nun 1492 tarihinde keşfi ve ticaret yollarının denizlere kaymasıyla ipek Yolu`nun önemi azalır. Ani`nin Moğol istilası ve depremlerle etkisini zaten kaybetmiş olan ticari önemini daha da zayıflatır. 16.yüzyılda kent terk edilmeye başlanır. 1878 yılında Ruslar tarafından istila ile 40 yıl Anavatandan ayrı kalan kent 1921 yılında istiklal Harbi sırasında Ruslardan geri alınmıştır.`


ANA BRiTANNiCA: ANi, ERMENiLERE AiT


Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan sitede bu bilgiler yer alırken Ana Britannica`da `9-13. yüzyıllar arasında Doğu Anadolu tarihinde önemli bir rol oynayan Ani, 10. Yüzyılda önemli bir Ermeni yerleşim merkeziydi` deniliyor. Dictionnaire Larouse`da, Hachete Ansiklopedik Sözlük`te, `Ermeni Balgatlı Krallığı`nın başkenti` diye tanımlanıyor, Meydan Ansiklopedisi`nde harabeler için `Süryani, iran, Ermeni, Arap, Türk etkilerinin dikkat çekici etkilerini taşımakta` deniliyor. Ani`ye üç sayfa ayıran islam Ansiklopedisi`nde ise kenti yöneten Bagrati hanedanından `Ermeniye hükümdarları` diye söz ediliyor.

2009-04-08 Birgün



Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal