Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Peygamber Türbeleri  (Okunma sayısı 3647 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

duygu aktas

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 83
  • Cinsiyet: Bayan
Peygamber Türbeleri
« : 02 Ocak 2014, 17:23:26 »
Kur’an-ı Kerîm’de adı geçen peygamberler ile Sahabe ve evliya türbelerini restore ederek inanç turizmine önemli katkılar sağlayan Dini, Tarihi ve Kültürel Önem Taşıyan Değerleri Araştırma, Tanıtma ve Yaşatma Vakfı (AHSEN), restorasyon projelerine 2014 yılında da devam edecek. Doğu ve Güneydoğu halkının büyük bir bölümünün yerini dahi bilmediği önemli şahısların bakımsız haldeki makan ve türbelerini  projelendirerek adeta yeniden inşa eden vakıf, günümüze kadar fazla sayıda restorasyon projesini tamamlayarak ziyarete açmıştır.Vakıf, Şanlıurfa’nın Eyüp Nebi beldesindeki Hz. Eyyüb (as), Diyarbakır’ın Eğil ilçesindeki Nebi Elyesa, Nebi Zülkifl, Nebi Harun ve Nebi Ömer, Bitlis’in Norşin ilçesindeki büyük İslâm alimlerinden Abdurrahman Taği Hz., Muhammed Diyauddin Hz. ve Şeyh Maşuk Hazretleri ile Hizan Gayda’daki Seyyid Sebgatullahi ArvasiîHazretlerinin türbelerinin restorasyonunu bitiren AHSEN Vakfı, en son Osmanlı âlimlerinden Şeyh Muhammed Diyauddin’in (k.s.) köyü olan Batman’ın Kozluk ilçesi Çayönü’ne (Raşadara) cami yaptırmıştı.                   
2014’TE 6 RESTORASYON PROJESİ TAMAMLANACAK
AHSEN Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Tekeci yeni projelerle ilgili bilgi vererek yeni yılda 6 restorasyon projesine başlayacaklarını dile getirdi. Hz. Muhammed’in (asm) neslinden gelen İslam alimi Gavsü’l-Azam Seyyid Sebgatullah Arvasi (k.s.) Hazretlerinin şehit olan torunlarının bulunduğu Bitlis’in Hizan ilçe yolu üzerindeki Seyyid Ava türbesinin yapımına başladıklarını söyleyen Tekeci, “Şehit oluşları ve vuku bulan birçok kerametleri sebebiyle sıkça ziyaret edilen kabirlerin onarımı ve çevre düzenlemesi sürüyor. Bunu yanında Bitlis’te asırlardır bir peygamberin mezarının olduğu yönündeki iddiaları araştıran Bitlis Meslek Yüksek Okulu (MYO) öğretim görevlisi Törehan Serdar, 3 bin yıl önce yaşayan Zülküf Peygamber’e (as) ait Mircatlı mezarlığında kabir buldu. Kitabe ve sanduka kısmı defineciler tarafından talan edilen kabrin başındaki mana taşında, ‘Bu kabirde yatan Zülküf Peygamber’dir (as) yazısı yer alıyor. Bakımsızlıktan yok olmaya yüz tutmuş mezar, mermerlerle ayakta tutulmaya çalışılmış. Bitlis Valiliği ile ortaklaşa çalışma yürüterek Zülküf Peygamber’in (as) makamının onarılacağı projeye yakın zamanda başlayacağız’’ dedi.
ÜZEYİR VE YUNUS PEYGAMBERLERİN MAKAMLARI DA ONARILACAK
İsmi Kur’ân-ı Kerîm’in Tevbe Suresi 30. ayetinde geçen, Bakara Suresi’nde ise menkıbesine işaret edilen Hz. Üzeyir (as) peygamberin Adıyaman’ın Gerger ilçesi Siver köyündeki makamı ile alakalı restorasyon projesi hazırlandığını söyleyen Tekeci, ‘’Üzeyir peygamberin Osmanlı döneminde yapılan makamsal türbesi, Kahta ilçesinden Gerger ilçesine giderken, Nemrut Dağı yol ayrımını geçer geçmez yolun sağında yer alıyor. Türbeyi, Adıyaman Valiliği ve Gerger Kaymakamlığı ile işbirliği içerisinde hazırlanacak proje kapsamında restore edeceğiz. Yine Kur’ân-ı Kerîm’de ismi balığın yuttuğu peygamber olarak anlatılan Hz. Yunus’un (as) bir süre kaldığı Diyarbakır’ın Eğil ilçesi anayol kenarındaki makamı yine tarafımızca onarılacak. Proje çalışmalarını tamamladık. Diyarbakır Valiliği ve Eğil Kaymakamlığı işbirliği ile yapılacak tadilat kapsamında türbesinin yanına mescit inşa edileceğiz” bilgisini verdi.
 

nesimi

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 279
  • Cinsiyet: Bay
  • Nesimi KILIÇASLAN
  • Okul: ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Ynt: Peygamber Türbeleri
« Yanıtla #1 : 03 Ocak 2014, 23:03:48 »
Doğuda kimbilir ortaya çıkmamış neler var daha...  Güzel paylaşım teşekkürler.
Tarihini ve kültürlerini bilmeyen,korumayan her toplum cehalet ve fukaralığa mahkumdur.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[Dün, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[Dün, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[Dün, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Females Gönderen: elifff5394
[23 Nisan 2024, 11:08:49]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal