Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Selimiye maketine 'İslam Eserleri Teknoloji Tarihi Müzesi' talip oldu  (Okunma sayısı 3420 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Yaklaşık 100 esere imza atan ve Fransa'nın Lyon şehrinde Altın Eller yarışmasında Türkiye'ye birincilik ödülü kazandıran uluslararası sanatçılar sıralamasında ise ilk 50 sırada ismine yer verilen Hasan Tuluk'un en önemli eseri olan Selimiye Cami’nin maket eserine ''İslam Eserleri Teknoloji ve Tarihi Müzesi talip oldu. Hasan Tuluk Edirne’ye giderek gerçeğine yüzde 98 uygunluk ile 6 yılda tamamladığı Selimiye Cami maket eserini ilk kez görenler hayran kalıyor.
 
Metal işleri sanatçısı ve eğitimci Hasan Tuluk yaptığı konuşmada Hitit Üniversitesi bünyesinde bir an önce Rölöve ve Restorasyon Bölümü açılması gerektiğini belirtti. Hasan Tuluk Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik gibi önemli isimlerin kendilerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Tuluk, ''Sağolsunlar değişik dönemlerinde gerek protokol, gerek sivil toplum temsilcilerimiz, gerekse siyasilerimiz olmak üzere toplumun her katmanından değişik vesileler ile ziyaretçileri ağırlama imkanı bulduk. Ve bulmaya da devam ediyoruz. Dönemin Bakanı Sayın Çelik ziyaretlerinde bu alanda mutlaka eğitim müzesi kurulmalı demişti. Hala kurulmadığını duyarsa sanırım üzüntü duyacaktır. Ben bu konuda artık konuşmama kararı aldım. Her insan gibi bizlerde faniyiz bir gün ebedi hayata intikal edeceğiz. Önemli olan kalıcı eserler bırakabilmektir. Daha önemlisi eser bırakacak kuşaklar yetiştirmektir. Eser bırakacak kuşakları yetiştirme adına imkan hazırlamak ise önemli bir sorumluluktur. Bu manada Rölöve ve Restorasyon Bölümü Çorum’da mutlaka açılmalıdır. Bu bölümde sadece metal değil, gerekli olan ağaç ve ahşap da mutlaka yer bulacaktır. Çorum’da tarihten günümüze taşınan tarihi mekanların restorasyonu çok önemli olan bir konuydu. Bunları yaşatmak korumak geçmiş tarihimize ve ecdadımıza ahde vefa sorumluluğu adına, gelecek kuşaklara ise emanetçilik gibi çok önemli sorumluluğumuz vardır. Bu sorumluluğun muhatapları, ilgili ve yetkilileri gereğini mutlaka yapmalıdırlar. Çorum’un tarihi korunmalı ve gelecek nesillere taşınmalıdır. En azından belli sayıda kalmış olan tarihi mekanlar aslına uygun olarak restorasyon yapılmalı ve gelecek kuşaklara taşınmalıdır.'' diye konuştu.

ÇİFTLİK VE VİLAYETE AMBLEM ÇALIŞMASI

Son çalışmaları hakkında bilgi veren Hasan Tuluk ''Sayın Valimizin girişimleri ve destekleri ile Bayat köyü yakınında Cumhuriyetin ilanını TBMM Başkan Vekili olarak duyuran merhum hemşerimiz İsmet Eker’in adına olan çiftliği aslına uygun olarak restore etmeye çalışıyoruz. İnşallah hüsnü kabul görecek bir çalışma olacaktır. Diğer yandan Valimizin talepleri doğrultusunda Vilayetin amblem çalışmasını yaklaşık 100 parçadan oluşan ve 1 yıldır devam eden metal çalışmamızın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu çalışmamızda ilk kez kimyasal renklendirme yapmaya çalışacağız. Bilindiği gibi daha önceki eserlerimizi ısı ile renklendiriyorduk. Yakında talep edilen yere monte edilecektir'' şeklinde konuştu.

(CİHAN)
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal