Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Aya Elenia Restorasyonunda İlk Etap Tamamlandı  (Okunma sayısı 7118 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Aya Elenia Restorasyonunda İlk Etap Tamamlandı

Bizans İmparatoru Konstantin'in annesi Helena tarafından yaptırıldığı iddia edilen Aya Elenia Kilisesi Restorasyonunda sona doğru



Konya'da Selçuklu Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında restore edilen ve çalışmaların ardından müze olarak hizmete açılacak Hristiyanlığın ilk ibadet merkezlerinden yaklaşık bin yıllık geçmişe sahip Aya Elenia Kilisesi'nde ilk etap tamamlandı.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Sille'nin Konya'ya 7 kilometre mesafede yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.
Rumlarla Türklerin 1924 mübadelesine kadar Sille'de birlikte yaşadığını ifade eden Altay, Konya turizmine yeni bir halka eklemek için Sille'de önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, ''Belediyemizin bugüne kadar Sille'de yaptığı restorasyon çalışmalarının bedeli 7 milyon lirayı buldu. İki yıl içinde planladıklarımızla birlikte yaklaşık 15 milyonluk bir yatırım yaparak, Sille'yi Konya ve Türkiye turizmine kazandırmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
Sille'deki önemli tarihi eserlerden birinin de Bizans İmparatoru Konstantin'in annesi Helena'nın Kudüs'e yaptığı hac yolculuğu sırasında uğradığı Sille'de yaptırdığı iddia edilen ve içindeki Hz. İsa, Hz. Meryem ve havarilere ait figürleri ile dikkati çeken yaklaşık bin yıllık geçmişe sahip Aya Elenia Kilisesi olduğunu dile getiren Altay, milattan sonra 327 yılında yapılan kilisenin ilk olarak 1833 yılında restore edildiğini anımsattı.

Mevlana'dan sonra Sille'ye gelecekler
Kilisede statik açıdan iyileştirme ve çevre düzenlemesinin gerçekleştirildiğini, ilk etabın tamamlandığını anlatan Altay, şunları kaydetti:
''Kilisenin iç kısımdaki tezyinat işleri ve süslemelerin güçlendirilmesi işi ihale edildi,kamulaştırmalar ve çevre düzenlemesiyle birlikte 3 milyonu bulan bir yatırım ortaya çıkacak. Bunun bir kısmı belediye bütçesinden bir kısmı da İl Özel İdare bütçesinden karşılanıyor. Böylece Sille'ye ve Konya turizmine önemli bir katkı sağlamayı düşünüyoruz. Kilise, restorasyonun tamamlanmasından sonra müze olarak işletilecek. Anadolu'da ziyarete açık en önemli merkezlerden biri haline gelecek.''
Altay, Aya Elenia'nın müze olarak açılmasının ardından Konya'ya gelenlerin sadece Mevlana Müzesi ve civarını ziyaret etmek yerine, Sille'ye de gelerek daha farklı kültürleri tanıma fırsatı bulacağını vurguladı.

Zaman
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

aslan38

  • Mimar
  • Admin
  • ******
  • İleti: 828
  • Cinsiyet: Bay
  • Ya en iyi olacaksın! Yada en iyilerden olacaksın!
  • Okul: Kutahya Dumlupinar University - Azerbaijan University of Architecture and Construction
Re: Aya Elenia Restorasyonunda İlk Etap Tamamlandı
« Yanıtla #1 : 04 Kasım 2011, 22:35:42 »
Bu kilisenin restorasyon ugyulama ihalesine girmiştik.yakından inceleme fırsatı buldum gerçekten sayılı kiliselerden biri. Restorasyonundan sonra daha çok yabancı turist çekeceğinden kuşkum yok.
ZArifoglu
Sinan'in izinden giden mimar.

erenmanaz

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 14
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Aya Elenia Restorasyonunda İlk Etap Tamamlandı
« Yanıtla #2 : 01 Aralık 2011, 17:01:36 »
Bu tarz ihalelerden nasıl haberimiz olabilir. belki birlikte katılabiliriz de  yardımcı olursan sevinirim kardeşim ilgin için şimdiden  tşk ederim.
AĞABEY Mimarlık Mühendislik İnşaat Turizm taahhüt sanayi ve ticaret LTD. ŞTİ.

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal