Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Fenerbahçe Stadyum'unun Altınta Tarihi Kalıntılar Çıktı  (Okunma sayısı 5700 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Fenerbahçe Stadyum'unun Altınta Tarihi Kalıntılar Çıktı

Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş İnönü Stadı inşaatında meydana gelen ve tartışmalara yol açan olayın bir benzeride, İstanbul Kadıköy'de bulunan Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadında meydana geldi. Altında Khalkedon antik şehrine ait kalıntılar bulunduğu iddialarıyla gündeme gelen Stad, bu gerekçesiyle sit alanı yapılmak isteniyor.


Stat, eski haritalara göre antik Khalkedon kentinin tam kalbinde yer alıyordu.
Antik kente ait saray, tapınak ve hipodrom kalıntıları da bu bölgedeydi.


Tarihi kaynaklardan yararlanılarak antik şehrin olduğu anlaşılan alanda hipodrom, tiyatro, Ayai Eufemiave ve Ayaios Yeoryios kiliseleri, Constanius Sarayı gibi çeşitli yapıların bulunduğu biliniyor. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan raporda, bu alanda bir çok sayıda antik dönem mimari ve kültür varlığı bulunduğu belirtiliyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri ihbar gelmediği sürece bu bölgedeki inşaat çalışmalarından haberleri olmadığını, sit alanı olmadığı için bir müdahalede bulunamadıklarını ifade ediyor.

Khalkedon'un 4 limanı
Kaynaklara göre Khalkedon şehrinin dört limanı bulunmaktaydı. Limanlardan biri bugünkü Kadıköy Meydanı'nda, ikincisi Fenerbahçe Burnu'ndaki Hiera Limanı, üçüncüsü Fenerbahçe burnunun kuzeyindeki Eutropa, dördüncüsü Kurbağlıdere çevresinden Kalamış Koyu'na doğru olan bölgede bulunur. Şehre ait tiyatro, hipodrom, Constanius Sarayı, Ayai Eufemiave, Ayaios Yeoryios kiliseleri gibi birçok yapının varlığı bilinmektedir fakat günümüze herhangi bir kalıntı ulaşmamıştır. 1970'li yıllarda Osmanağa Camii yakınlarında yapılan inşaat kazılarında pişmiş toprak, mermerden su künkleri ve su kanallarına rastlanmıştı. Bu rastlantılar nedeniyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri az sayıda kurtarma kazıları yaptı. Kazılardan M.Ö. 6. yüzyıl ve Roma Dönemi'ne tarihlenen birçok eser çıkartıldı. Bu eserlerden bir bölümü halen müzenin 'Çağlar Boyu İstanbul' sergi salonunda sergileniyor.

Arkeologlar ne istiyor ?
Arkeologlar Derneği bu alanın sit alanı ilan edilmesini istiyor. Derneğin hazırladığı raporda şunlar yer alıyor : “Tarih sahnesinde önemli bir yeri olan Khalkedon antik kentinde sistemli hiçbir araştırma maalesef yapılmamıştır. Antik kent içerisinde yapılan hiçbir inşai faaliyet denetim altında yapılmamıştır. Çok az sayıda ihbarın sonucunda yapılan kazılar dışında herhangi bir kazı çalışması gerçekleştirilmemiştir. Çok büyük bir kısmı tahrip olan kentte en azından bugünden itibaren denetimli inşaat faaliyetleri yürütülmesi sağlanıp kent ile ilgili bilgiler toplanmalıdır. Antik Khalkedon’un sınırları tam olarak belirlenip III. derece arkeolojik sit ilan edilerek inşaai faaliyetlerin denetim altında yapılması sağlanmalıdır.’’
Arkeologlar Derneği raporunda antik kentin yer aldığı bölge şu şekilde tarif ediliyor: “Bu dönemde Kuşdili Deresi bir haliç şeklindedir ve kıyı çizgisi de bugüne göre hâlâ çok içeride Fikirtepe Hasanpaşa arasına kadar uzanır. Daha sonra bu yerleşmenin karşısında Moda Burnu ile Yoğurtçu arasında ‘Khalkedon’ (Bakır Ülkesi) adıyla ikinci bir yerleşme daha oluşur. Bilicilik merkezi Apollon Tapınağı ile ün salan Khalkedon’un merkezini oluşturan yer, bugün Kalamış ve Haydarpaşa koylarının arasındaki tepelik burun üzerinde yer alır, yerleşmenin surları bugün Altıyol, Sakızağacı, Mühürdar, Söğütlüçeşme arasında, kabaca dikdörtgen oluşturacak şekilde uzandığı düşünülmektedir. Muhtemelen Altıyol civarında bir kapı vardı ve şehrin Kalamış Koyu’na bakan kesiminde de mezarlıklar bulunuyordu.’’

Uygulamacigenc
  • Ziyaretçi
Normalde bu tur buyuk kazilarda degil istanbulda yapilan tum kazilarda anitlar kurulunun calisanlarinin bulunmasi gerekiyor. Ama yetersiz kaliyorlar bu tur konularda. İstanbulun tasi topragi altin degil ama tarihtir. Yazil bence tant icin cikan tum eserlerin yok edilmesine seyirci kalmamak gerekli. İstanbul muze kent olmali.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

alhnyupt Gönderen: azithromycin 500g tablets
[08 Mayıs 2024, 05:29:06]


Ñ†ÑƒĞ¿Ğ¸Ñ Ğ±Ğº зенит Gönderen: Zenitbet1.com
[07 Mayıs 2024, 03:25:21]


ojxrfhziq Gönderen: buy valtrex singapore
[06 Mayıs 2024, 14:04:48]


ulgendro Gönderen: prednisone 9 mg
[05 Mayıs 2024, 05:07:46]


Ynt: İNŞAAT TEKNİKERİ- RESTORATÖR Gönderen: Ziyaretçi
[04 Mayıs 2024, 13:54:38]


lhxeuxoq Gönderen: all med pharmacy
[30 Nisan 2024, 13:21:57]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal