Restorasyon Forum

Restorasyon Forum => Haberler => Konuyu başlatan: İSMAİL - 19 Şubat 2013, 21:28:19

Başlık: Marmara Depreminde Hasar Gören Asırlık Cami Restore Ediliyor
Gönderen: İSMAİL - 19 Şubat 2013, 21:28:19
(http://www.restorasyon.info/wp-content/uploads/2013/02/asirlik-cami-restore-ediliyor.jpg)
Marmara Depreminde Hasar Gören Asırlık Cami Restore Ediliyor

Geçmişin mirası olan tarihi yapıları restore eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu yapıların geleceğe taşınması için çalışmalarını sürdürüyor.

Dilovası Tavşancıl'da bulunan asırlık camii Marmara Depremi'nde hasar görmüş ve kullanılamaz hale gelmişti. Bu haliyle ibadete de kapalı olan camii yeniden işlevsel hale gelmesi için yoğun bir restorasyon çalışması yürütülüyor. Restorasyon çalışmalarının ardından cami yeniden ibadete açılacak. Çürümüş ahşap kısımları temizlenen caminin tek şerefeli minaresi yenilendi. Caminin dış yüzeyi Horosan sıvası adı verilen özel bir karışımla sıvanıyor. Camini çatısı da tamamen elden geçirilerek yenilendi. Dış çalışmaları büyük oranda tamamlanan caminin iç kısmındaki ahşap taşıyıcı malzemeleri yenileniyor.

Bodrum, ibadet ve mahvel katından oluşan camii içi ahşaptan cephesi kesme taşlardan oluşuyor. Çarşı Camii Tavşancıl'ın merkezinde yer alıyor. Minberi bulunmadığı için sadece vakit namazlarının kılındığı caminin inşa tarihi ve kimin tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmiyor. Kare planlı olan caminin,

üzerinde kubbe yerine çatı yer alıyor. Camiye 1818 yılındaki onarımı sırasında çeşitli ağaç işlemeler ve asma katı destekleyen ağaç sütunlar ilave edilmiş.

Tavşancıl Çarşı Camii 132 metrekarelik kullanım alanına sahip. Ahşap oturtma çatılı, minaresi çatıdan çıkma taş oluşma bir yapı. Camii iki odacıklı Bodrum kat, zemin kat ve kadınlar mahfilini oluşturan asma kattan meydana geliyor.

İHS - KOCAELİ
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal