Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Marmaris Kalesi Horasan harcı kullanılarak sağlamlaştırılıyor  (Okunma sayısı 5384 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kalesi 2 Bin Yıllık

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos Seferi sırasında yaptırdığı Marmaris Kalesi, yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilen “Horasan harcı” kullanılarak sağlamlaştırılıyor. Marmaris’in en dikkat çekici tarihi eserlerinin başında gelen 500 yıllık Marmaris Kalesi ile içinde bulunan müzenin onarım ve yeniden tanzim çalışmaları devam ediyor.

Çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren Marmaris Müze Müdürü Esengül Yıldız Öztekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ayrılan 657 bin liralık ödenekle yürütülen onarım ve tanzimin yüzde 30′luk kısmının tamamlandığını söyledi.

Müzenin içinde hizmet verdiği kalede zamanla bazı bozulmalar oluştuğunu, bu nedenle onarıma ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Öztekin, “Bunun yanı sıra tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de müzecilik anlamında ciddi gelişmeler oldu. Biz de müzemizi sergileme ve depolama anlamında daha çağdaş bir görünüme kavuşturmayı hedefledik. Bu amaçla hazırladığımız proje, bakanlığımız tarafından kabul edilerek ihalesi gerçekleştirildi. Çalışmalar nedeniyle Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün aldığı kararla Marmaris Müzesi, 18 Ekim 2012′den 30 Nisan 2013′e kadar ziyarete kapatıldı” dedi.

Teşhir ve tanzim projesinin tarihi bir mekan olan kalenin özellikleri göz önüne alınarak hazırlandığını vurgulayan Öztekin, ayrıca depolarda da muhafaza edilen eserlerin deprem riskine karşı daha sağlıklı korunabilmesi amacıyla yeni dolaplar yapılacağını kaydetti.

Her yıl çoğunluğu yabancı yaklaşık 60 bin turistin ziyaret ettiği Marmaris Kalesi ve Marmaris Müzesi’nde yapılacak yenileme çalışmasının ardından ziyaretçi sayısının artacağına inandıklarını belirten Öztekin, bir kimlik kazandırmak amacıyla müzeye, “Marmaris Arkeoloji Müzesi” adını vermeyi planladıklarını bildirdi.

-Yumurta yerine hidrolik kireç-

Onarımı yapan şirketin yetkilisi Adnan Türkyılmaz ise kale surları ve duvarlarının güçlendirilmesi için Horasan harcının uygulamasını yaptıklarını söyledi.

Horasan harcının Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden beri kullanılan ve geçmişi yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayanan Türklere özgü bir harç olduğunu anlatan Türkyılmaz, “Bu o dönemler çimento olmadığından yumurta akıyla yapılan bir harçtı. Günümüzde teknoloji geliştiği için harçta yumurtanın yerine hidrolik kireç kullanıyoruz. Bu harcın daha sağlam ve su geçirmez özelliği var. Aslına uygun olarak derz uygulaması gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

-Marmaris Kalesi-

Antik kaynaklarda kale ile ilgili ilk bilgileri günümüze aktaran MÖ 490-425 yılları arasında yaşamış ünlü tarihçi Halikarnassoslu (Bodrum) Heredot, Marmaris’te ilk surların MÖ 3 binde yapıldığını yazmıştır. Kalenin yapımından söz eden tek yazılı kaynak ise Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si. 17. yüzyılda Muğla çevresini gezen Evliya Çelebi, Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi öncesinde kalenin yaptırılması için emir verdiğinden ve kalenin sefer sırasında askeri üs olarak kullanıldığından söz etmekte.

Kalenin önemli bir kısmı, Birinci Dünya Savaşı sırasında bir Fransız savaş gemisinin top atışlarıyla yıkılmıştır. Cumhuriyet öncesinden başlayarak 1979 yılına kadar kalede Marmarisliler iskan edildi. Marmaris Kalesi’nin içinde 18 konut, bir çeşme ve bir sarnıcın bulunduğu biliniyor.

Marmaris Körfezi’ne uzanan yarımada üzerinde ve limana hakim bir noktada kurulmuş olan kale, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 14 Ekim 1983 tarihinde aldığı kararla korunması gereken anıtsal yapı olarak tescil edildi. 1980 yılında kalenin onarımına başlanmış ve onarım 1990 yılında tamamlanarak Marmaris Kalesi 18 Mayıs 1991′de müze olarak hizmete açılmıştı.

A-A

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal