Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Merzifon`daki tarihi eserler turizme kazandırıldı  (Okunma sayısı 4444 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Teşvik sisteminin ardından sanayi alanında atak yapan Amasya`nın Merzifon ilçesi, tarihi eserlerin restorasyonunun tamamlanmasıyla da turizme kapılarını açtı.


Merzifon, bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm sektöründen de hak ettiği payı alabilmek için Vakıflar Genel Müdürlüğü- Merzifon Belediyesi işbirliğiyle tarihi eserleri tekrar eski şanına kavuşturma çalışmalarını yürütüyor.


Hizmetleri hayata geçirirken, Merzifon`un 50 yıl sonrasını düşündüklerini ve bu bilinçle hareket ettiklerini belirten Belediye Başkanı Mehmet Kadri Aydınlı, ilçede modern mimari, sanayi, nüfus, altyapı ve ağaçlandırma kapsamında çok ciddi çalışmalar yapıldığına dikkat çekti.


Aydınlı, bu çalışmaları tarihi eserlerin restorasyonu ile desteklemek gerektiğini ifade etti.


Merzifon`da çok sayıda tarihi eserin bulunduğunu ve bu eserlerin restoresinin tamamlanması ile birlikte şehrin turizm açısından da canlılık yaşayacağını dile getiren Aydınlı, `Amasya artık bir turizm şehri oldu. Çok sayıda turistin ziyaret ettiği ve yatılı olarak kaldığı bir ilimiz var. Havaalanının da etkisinden faydalanarak Amasya`yı ziyaret edecek turistlerin, gün içinde Merzifon`daki eserleri gezmelerini sağlarsak, Turizm açısından ilçemiz ciddi bir pay elde eder. İlçemizdeki eserlerin hemen hemen hepsi restore edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün inşaatını devam ettirdiği otelin hizmete açılması ile de turizm konusunda gerekenlerin tamam olması demektir. Bundan sonra tanıtım ve turistlerin ilçeye gelmesini sağlayacak çalışmalara yönlenecektir.` diye konuştu.


Tarihi eserlerin restoresi konusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü`yle adeta omuz omuza çalıştıklarını ifade eden Aydınlı, ` Merzifon bölgesinin parlayan yıldızı olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Hem modern mimari açısından gelişimini, hem de kültürel mirasımızı koruyarak, tarihi eserlerimizi eski şanına kavuşturmak suretiyle, bir bütün halinde gelişişimiz devam ediyor.` şeklinde konuştu.


Tarihi eserlerin restoresi konusunda Merzifon Belediyesi olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü`yle yaptıkları işbirliği hakkında bilgi veren Aydınlı, ilçenin en eski eserlerinden olan Taşhan ve Bedesten`de bulunan şahıs mülklerini belediye bütçesi ile alarak Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün restore etmesi için hazır hale getirdiklerini söyledi.


Daha önce ilköğretim olarak kullanılan, ancak gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından Merzifon Belediyesi Hizmet Binası olarak tahsis edilen binayı 850 bin TL bedelle, belediye bütçesi ve belediye ekipmanlarıyla 4 ay gibi kısa bir zamanda bu günkü haline getirdiklerine değinen Aydınlı, gerçekleştirilen bu restorasyon işlemi sonrasında Merzifon halkının artık kendini tarihi bir mekanda temsil eder olduğunu vurguladı.


Verimli bir hizmet için kurumların kendi arasında dayanışma halinde çalışmasının zorunlu olduğunun altını çizen Kadri Aydınlı, `Hizmet etmek gibi bir amaç varsa, bu iş benim işim, şu iş diğer kurumun işi, ben işimi yaparım, o kurum da kendi işini yapar, kimse kimsenin işine hiçbir şekilde karışmaz, karışmamalı` diye düşünüldüğünde kurumların kendi alanında başarılı olsa bile genelde başarılı olmalarının çok mümkün olmadığını söyledi.


Bir şehrin belediyesinin o şehrin kültürel mirasına, tarihi eserine de el uzatması gerektiğine dikkat çeken Aydınlı, şunları söyledi: `Elbette ilçemizdeki eserleri restore etmek Vakıflar Genel Müdürlüğü`nün çalışmaları içerisine giriyor. Ancak tarihi eserlerin restoresi için eserin tamamının Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne ait olması gerekiyor. Birçok merkezde olduğu gibi ilçemizde de tarihi eserlerin bir bölümü zamanla şahıs mülkü haline gelmiş. Bu durumda da restore işlemleri başlayamıyor. Biz Taşhan ve Belesten`de karşılaştığımız bu problemi şahıs mülklerini belediye bütçesi ile kamulaştırıp Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne tahsis ederek aştık. Önemli olan eserlerimizin tekrar eski şanına kavuşması, biz bu konuda hiçbir şekilde `bana ne` demedik diyemeyiz.`

Kaynak: Cihan Haber Ajansı Tarih: 3 Temmuz 2009, Cuma
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[Bugün, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[Dün, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[Dün, 16:21:55]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Females Gönderen: elifff5394
[Dün, 11:08:49]


zpcclfaw Gönderen: lisinopril 10 mg prices
[Dün, 03:02:49]


ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[22 Nisan 2024, 14:40:20]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal