Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Mimar Sinan`ın eseri Van Hüsrevpaşa Camii ibadete açıldı  (Okunma sayısı 3466 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Eski Van şehrinde ayakta duran iki yapıttan biri olan Mimar Sinan`ın eseri Hüsrevpaşa Camii, restorasyonu bitirilerek ibadete açıldı. Cami dışında külliyeyi bütünleyen ve tamamen yıkılan medrese, imaret, han, hamam ve misafirhanelerin restorasyonu bekleniyor.

Van Kalesi`nin güneyinde yer alan eski Van şehrinden günümüze kadar ayakta kalan iki yapı bulunuyor. Osmanlı dönemine ait iki cami ayakta duruyor. Kayaçelebi Camii ile Van Beylerbeyi Köse Hüsrevpaşa`nın Mimar Sinan`a 1567 yılında yaptırdığı Hüsrevpaşa Külliyesi`nden günümüze sadece camisi ayakta durabildi.


Yıllarca bakımsızlığa terk edilen külliyenin medrese, imaret ve misafirhanesi tamamen yok olurken, günümüze gelen caminin de son cemaat mahalli tamamen yıkılmıştı. Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü`nün camiideki restorasyon çalışmaları tamamlanarak ibadete açıldı. Restorasyonda caminin hemen yanında bulunan Hüsrevpaşa Türbesi`de restore edilerek zarar görmesi engellendi. Ancak çevresinde yerleşim olmadığı için Cuma günleri dışında pek camiiye uğrayanı yok. Şehrin gürültüsünden kaçarak huşu içinde namazını eda etmek isteyen Vanlılar araçlarıyla Cuma günleri Hüsrevpaşa`ya akın ediyor. Hüsrevpaşa Camii ve çevresinde görevlilere göre, camiye gelenlerin büyük çoğunluğu Van`ın yerlileri oluşturuyor. Daha önce restore edilen Kayaçelebi Camii ise duvarlarında yıkılmalar başladığı kapısına kilit vurularak yeniden restorasyon programına alındı.


MEDRESE VE İMARET`İN RESTORASYON YAZILARI ANITLAR KURULU`NDA

Hüsrevpaşa Camii`nde, 200 metre yüksekliğe kadar duvarları kaplayan çinilerin olduğu ve 1915 Rus işgali sırasında çinilerin sökülerek Leningrad Müzesi`ne götürüldüğü belirtiliyor. Cami dışında külliyeyi bütünleyen medrese, imarethane, sıbyan mektebi, han, hamam ve misafirhane ise tamamen yıkılmış.


Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü, camiden sonra medrese ve imarethaneyi de restore etmek için harekete geçti. Medrese ve İmarethane`nin restorasyonu için Anıtlar Kurulu`na yazılar yazıldığı ve onay çıkması halinde programa alınacağı bildirildi. Eski Van şehrinde Kayaçelebi ve Hüsrevpaşa`dan başka 5 caminin daha olduğu belirtiliyor. Rus işgali sırasında şehir gibi tamamen yıkılan camilerden 4`ünün minaresi ayakta duruyor.

Kaynak :Cihan Tarih :12 Mayıs 2009 Salı
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[Dün, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[24 Nisan 2024, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[24 Nisan 2024, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal