Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 18 yüzyıllık yap-boz!  (Okunma sayısı 2734 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
18 yüzyıllık yap-boz!
« : 12 Mayıs 2009, 04:53:41 »
Efes`te restore edilen Roma konsülünün evindeki muhteşem salon 120 bin kırık mermer bir araya getirilerek inşa ediliyor. Bu işlemde lazer teknolojisi ve puzzle programı kullanılıyor.

Efes`te 275 yılında kent konsülünün yaşadığı saray tipi evin ihtişamlı mermer salonunun restorasyonu için 120 bine yakın mermer parçası, lazer teknolojisi ve puzzle programı uygulanarak tekrar bir araya getiriliyor. Kazıları 138 yıldır süren Efes`te diğer antik kentlerde bulunmayan yamaç evleri, arkeologlar ve restoratörler açısından en heyecan verici çalışma alanı olarak gösteriliyor. Kentin yöneticileri ve zenginlerinin oturduğu, Roma döneminin üst sınıf yaşantısını yansıtan, teraslar halinde yapılmış evlerin sıralandığı yamaç evlerinin ortaya çıkarılması ve restorasyonuyla ilgili uzun süredir çalışma yürütülüyor. İlgili çalışma dönemin konsülünün evinde yapılıyor.


DEPREMLE TOPRAĞA GÖMÜLMÜŞ

KAZI Başkan Yardımcısı Sabine Ladstatter, 178 metrekarelik mermer salonun, 350 metrekarelik duvarlarında bulunan mermerlerin, depremler nedeniyle parçalanarak toprağa gömüldüğünü belirtti. Taşların bulunmasıyla ilgili uzun süredir çalışma yapıldığını ancak 1.5 yıl önce başlayan yeni restorasyon projesiyle çalışmanın hızlandığını dile getiren Ladstatter, `Bu ihtişamlı salonda 15 çeşit mermer, granit ve oniks taşlar deprem nedeniyle parçalara ayrılarak toprağa gömülmüş. Şu ana kadar 120 bin mermer parça bulundu. Duvardaki kaplamaların yüzde 90`ını bulduğumuzu sanıyoruz. Buluntular arasında doğru parçaları belirlemek için üç boyutlu lazer tarama tekniğini kullanacağız. Çıkan sonuçları puzzle progra-mında değerlendireceğiz. Bilgisayarın dizilim sonuçlarına göre taşları birleştirerek duvardaki yerlerine tekrar asacağız` dedi. AA

Devrinin en muhteşem yapısıydı

Kazı Başkan Yardımcısı Sabine Ladstatter çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Dönemin konsülü (Roma`da her yıl seçilen iki devlet başkanından her biri) Gaius Flavius Furius Aptus`a ait olan saray tipi evin mermer salonu, çalışmaların yoğunlaştığı bölüm olarak dikkati çekiyor. Tabanları mozaikler, duvarları Akdeniz`e kıyı ülkelerden getirtilen mermerler ve tavanı altın varakla bezeli ahşapla süslü olduğu belirtilen salonun şu anda en azından duvar kaplamalarının restore edilmesi planlanıyor.

Kaynak : Star Tarih : 12 Mayıs 2009 Salı
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

xxxfthfx Gönderen: medication
[Bugün, 09:08:09]


gfhiqxvjc Gönderen: online
[Bugün, 00:33:15]


bdsm проÑтитутки Gönderen: Lorenmep
[Dün, 12:13:47]


afxirxwe Gönderen: prednisone on line
[12 Mayıs 2024, 21:54:32]


akzxtrwb Gönderen: tadalafil daily 5mg
[12 Mayıs 2024, 20:36:30]


Ynt: İNŞAAT TEKNİKERİ- RESTORATÖR Gönderen: Ziyaretçi
[04 Mayıs 2024, 13:54:38]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal