Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Mimarisiyle ünlü Tarihi Niğde evleri turizme kazandırılacak  (Okunma sayısı 2807 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rest..

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 152
  • Cinsiyet: Bayan
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, orijinal mimarisiyle ünlü Cullaz Sokak'ta bulunan tarihi Niğde evlerini restore ettirerek turizme kazandıracaklarını söyledi.
 
 
 
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi yönetim kurulu üyeleri Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı ziyaret etti. Konuklarla birlikte şehir merkezindeki tarihi ve kültürel mekanları gezen Başkan Akdoğan, Kültür Müdürlüğü'nün eski Niğde evlerinde başlattığı sağlıklılaştırma çalışmasından sonra belediyenin de çeşitli restorasyon çalışmaları yapacağını belirtti. 

Ziyaretçilerine Niğde'nin turistik ve kültürel yapısıyla ilgili bilgi veren Başkan Akdoğan, "Gümüşler Manastırı ve kiliselerimiz, Tyna Su Kemerleri, Roma Havuzu gibi çok önemli eserlerimiz var. Ayrıca Selçuklu mimarisinin izlerini yansıtan türbe ve cami gibi çok önemli mimari yapılarımız da var. Turizm potansiyelimiz düşük ancak saydığımız eserlere sahip çıkarsak çıtamızı yükseltebiliriz. Önceki yıllarda şehrimize gelen ziyaretçilerimizi ağırlayacağımız otel yoktu, ama şimdi bir dört yıldızlı, birkaç tane de üç yıldızlı otelimiz var, dolayısıyla şu anda konaklama sorunumuz yok." diye konuştu. 

Cullaz Sokak'ın birçok ilde bulunmayan özelliklerde yapılara sahip olduğunu vurgulayan Akdoğan, "Belki burası bir başka şehirde olsaydı her köşesinde bir turist vardı, bir işletme olurdu. Ama Niğde'de bu tür konular ihmal edilmiş. Bugün Niğde'de Anıtlar Kurulu tarafından tescillenmiş 75 bina var, bir bu kadar da tescillenmemiş, farkında olunmayan yerler var." dedi. 

    75 eser içinden sadece bir tanesinin Özel İdare, bir tanesinin de Niğde Üniversitesi tarafından restore edildiğini dile getiren Başkan Akdoğan şu bilgileri verdi: "Bunların birini şu anda Gazeteciler Cemiyeti kullanıyor, diğerini de Niğde Üniversitesi Kültür Evi olarak açmak için bir hareket geçti. Şu anda Kültür Müdürlüğü'nün bu tescilli yapılardan 30'a yakınında bir çalışması başladı, kalanları da mümkün olduğunca önümüzdeki süreçte biz restore etmeye çalışacağız." 

    Ziyaretin sonunda Başkan Akdoğan, konuklarına Niğde ile ilgili yayınlardan oluşan bir hediye takdim etti. 
kaynak:ZAMAN
 

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal