Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Misis antik kenti kurtarılacak  (Okunma sayısı 2559 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Misis antik kenti kurtarılacak
« : 04 Ocak 2012, 11:39:57 »
Misis antik kenti kurtarılacak

Adana'nın merkez Yüreğir İlçe Kent Konseyi, "Misis Antik Şehrini Kurtarma Projesini" tartışmaya açtı.



Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, yaklaşık 8 bin yıllık geçmişe sahip Misis'in bölgenin önemli antik kentlerinden birisi olduğunu söyledi. Son 20 yılda büyük bir göç alan Misis'te kaçak yapılarla tarihi dokunun tahrip edildiğinin altını çizen Çelikcan, belediye ve orada yaşayan vatandaşlar açısından iç açıcı bir durumun olmadığını kaydetti. 1.derece sit alanı antik şehirde yapılaşmaya izinin olmadığını hatırlatan Çelikcan, Misis Projesinin hayata geçmesi halinde dünya kültürel mirasının büyük kazanç elde edeceğini anlattı. Çelikcan, "Misis'i Adana ve Türkiye için turizme açmamız gerekir. İlimiz turizm gelirlerinde güneyde Antalya ile kıyaslandığında turizm gelirlerinde oldukça geride. İşsizlik ve yatırımın yapılmadığından şikâyet ediyoruz. Antalya'ya bacasız sanayi diye tanımlanan turizm gelirlerinde önde gidiyor. Antalya'da otellerdeki yatak kapasitesi yetmezken, Adana'da yeterli sayıda beş yıldızlı otel yok." dedi. Çelikcan, Kent Konseyinde tartışmaya açılan Misis Projesini paydaş kurumlar olan valilik, büyükşehir, Kültür-Turizm Bakanlığı ve TOKİ ile birlikte yürütmeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.

Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Adana'nın potansiyeline rağmen çevre illere göre turizm gelirlerinden yeterli payı almadığını ifade etti.

MİSİS BENZERLERİNE GÖRE BİR ADIM ÖNDE

Yüreğir Belediyesi Başkan Yardımcısı- Arkeolog Zülfü Çelik, Adana'nın 27 km. doğusunda ve Ceyhan Nehri kenarında yer alan Misis'in tarihi ve söz konusu proje hakkında bilgi verdi. Üzerinde şarkı ve türkülerin yazıldığı Misis'in bölgenin simge merkezlerinden birisi olduğunu söyleyen Çelik, antik kentle ilgili ilk araştırmaların 1956-59 yılları arasında Prof. Dr. Helmut Teodor Bossert başkanlığındaki kazılarda yapıldığını açıkladı. Misis'te toprağın ve üzerindeki izinsiz yapıların perdelemesine rağmen geçmişin ihtişamını çeşitli kalıntılarla gösterdiğini anlatan Çelik, "Misis Antik Kenti kendine özgü yapısıyla benzerlerine göre bir adım önde olmakla birlikte en fazla işgale uğrayan bir yerdir." ifadelerini kullandı. Yüreğir Belediyesi'nin 2011'de yaptığı harita çalışmalarında bölgedeki 1. derece SİT alanında 806 kaçak konut ve burada 5 bin nüfusun yaşadığını tespit ettiğine işaret eden Çelik, "Oysaki 1990 yılında 50 civarında kaçak yapı vardı. SİT sınırları içerisinde yapılan izinsiz uygulamalara yönelik Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu toplam 306 kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Buna rağmen bu değerli hazine hızla yok ediliyor. Misis'te 320 adet taşınmaz parsel yer alıyor. Yasal engellerden dolayı Yüreğir Belediyesi Misis'te yol, çevre düzenlemesi, sosyal ve kültürel tesis hizmetleri yapamamakta." dedi. İtalya'daki Pisa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giovanni Salmeri ise Misis'in ender bir arkeolojik alan olduğunu ifade etti.

Zaman
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[Bugün, 18:54:22]


rmiljyhy Gönderen: generic tadalafil 2019
[Bugün, 17:59:05]


RÖLÖVE-RESTİTÜSYON-RESTORASYON-PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETİ Gönderen: gül_can
[Bugün, 17:13:10]


Restoratör Gönderen: emine
[Bugün, 15:52:30]


Superlative Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: skrn_arc
[Bugün, 12:32:18]


İnşaat Mühendisi Gönderen: Erdim Mimarlık
[Bugün, 12:19:59]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal