Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı


Yanıt gönder

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Konu:
İleti Simgesi:

Doğrulama:
Resimde gördüğünüz harfleri giriniz
Harfleri dinle / Farklı bir resim göster

Resimde gördüğünüz harfleri giriniz:
Restorasyon kac harflidir ( Rakam yaziniz ):

kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p\'ye basın


Konu Özeti

Gönderen: vecih
« : 17 Şubat 2009, 08:51:24 »

Restore edilerek Etnografya Müzesi haline getirilen 130 yıllık Hacıkadızade Evi'nin, içinin boşaltılarak içkili kafe- restorana dönüştürülmesine Kültür ve Turizm Bakanlığı el koydu. Ancak bağış anında tapuya şerh (müze olma şartı) konulmadığından, buna karşı yapılacak bir yasal işlem olmadığı belirtildi.

Dönemin Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, 2004 yılında kent merkezinde bulunan tarihi evleri müze haline getirip turizme kazandırmak için proje hazırladı. Muğla'nın ilk belediye başkanı Hacıkadızade Süleyman Efendi'ye ait 130 yıllık tarihi ev mal sahiplerinden 50 bin TL gibi sembolik bedelle satın alındı.

Hacı Kadızade Süleyman Efendi'nin avukat torunu Süleyman Aksoy ve diğer aile fertleri, evi etnografya müzesi haline getirilmesi, bahçesinde de çay içilebilecek kafeterya kurulması amacıyla düşük bir bedelle verdi. Valilik 74 bin 531 TL harcama yaparak evi restore ettirip müzeye dönüştürdü. Tarihi evin alt katında ise küçük bir kafeterya oluşturuldu.

Bahçesinde dinletilerin sunulduğu ve imza günlerinin yapıldığı tarihi bina, Valilik tarafından işletilemeyince, 1 Mayıs 2008'de üç yıllığına 75 bin YTL bedelle, kiraya verildi. Ancak bu süreçte tarihi evin içindeki eserlerin tamamı boşaltılarak 'Sobe' adı verilen içkili kafe-restoran açıldı. Dededen kalma evi bağışlayan 51 yaşındaki Süleyman Aksoy, bu duruma tepki gösterdi ve evin tekrar Etnografya Müzesi haline getirilmesini istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talimatıyla inceleme yapılan tarihi evin içindeki değişiklikler fotoğraflarla belgelendi. Tadilatlar ve işlev değişikliğiyle ilgili herhangi bir izin alınmadığı ortaya çıktı. Ancak uzmanların hazırladığı raporda, özetle "Yapılan incelemede, önceki parsel maliklerinin, tapuya herhangi bir şerh koydurmadığı tespit edilmiştir. Medeni Kanun'un 683 ve 754'üncü maddeleri de dikkate alındığında ilgi yazı ekinde iletilen şikâyetlere ilişkin Müdürlüğümüzce bu aşamada yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır" denildi.

Kaynak:Radikal

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal