Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Myra Andriake Antik Kenti kazılarında sezon kapandı  (Okunma sayısı 4776 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Arkeoloji

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 89
Myra Andriake Antik Kenti kazılarında sezon kapandı

- Antalya'nın Demre ilçesinde, Akdeniz Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında 2009'dan bu yana sürdürülmekte olan Myra ve Limanı Andriake kazıları 2012 yaz sezonu çalışmaları tamamlandı.



Kazı Başkanı Prof.Dr. Nevzat Çevik yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 106 kişilik ekiple 180 gün süren kazılarda, Myra ve Andriake kentlerinde kazı ve restorasyon çalışmalarının gerçekleştirildiğini, Myra'da Tiyatro ve Şapelde, Andriake'de ise granarium önü işlikleri, onurlandırma anıtları, B Kilisesi ve Doğu Hamam'da da kazıların yapıldığını belirtti. Kazısı tamamlanan yapı ve bölümlerde restorasyon ve konservasyon çalışmalarının ardından korunma önlemlerinin de alındığı belirtilen açıklamada, Doğu Hamam'da 4 ay süren kazılar sonucunda ortaya çıkan duvar içi ısıtma sistemleri ve diğer mimari detayları korumak üzere konservasyon yapılıp üstü de geçici çatıyla örtüldüğü, Onurlandırma Anıtları'nın restorasyon çalışmalarının ise 2 ay içerisinde tamamlanacağını kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, B Kilisesi'nin avlusunda ortaya çıkan sütun ve başlık gibi elemanların tümlenerek yerlerinde ayağa kaldırıldığı, tiyatroda ise büyük bir ekiple 6 aydır aralıksız süren çalışmalar sonucunda sahne binası içinde ortalama 7 metre derinlikte kazılarak, dış güney yüzündeki yapı yıkıntılarının transferinin yapıldığı açıklandı. Prof. Dr. Nevzat Çevik açıklamasında şu sözlere yer verdi:



"Bu sezon Sahne Binası'ndan yaklaşık 4 bin mimari blok ve yapı elemanları vinç ve ipek halatlar yardımıyla düştükleri yerlerden alınarak istif sahasına yerleştirilmiş, kazılara paralel yürütülen mimari yapı elemanı sağlamlaştırma ve birleştirmeleri yanında proskene bölümü de tamamen ayağa kaldırılmıştır. Kazılarda bezemeli friz parçaları yanında çok sayıda sikke ve seramik eserlere ulaşıldı. Bu sezon kazılar başta himayedarımız olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Döner Sermaye İşletmesi'nin sağladığı 200 bin L olmak üzere çok sayıda kişi ve kurumdan destek aldı. Bunların başında 500 bin L vinç yardımıyla TÜRSAB, 300 bin L yardımla Antalya Valiliği, 100 bin L yardımla ITM Travel ve Rehberleri, Araç gereç yardımıyla Demre Belediyesi ve Tekneciler Kooperatifi, Gıda yardımıyla Akdeniz Üniversitesi ve daha benzeri pekçok destek sayesinde 2012 sezonu çok verimli geçmiş, 6 ayrı çalışma alanında önceden planlanan programın da önüne geçilmiştir. "

2011'den bu yana kazılan Myra Tiyatrosu'nun yeterli kaynak bulunduğunda çalışmaya devam edileceğini bildiren Prof.Dr.Çevik açıklamasında, "Önceden planlanan üç yılda restorasyonu tamamlama hedefine doğru ilerlenecektir. Bugüne dek planlanan sınır geçilmiştir. Farklı bir misyon ve vizyonla ilerleyen Demre Kazılarında 4 sezonda uzun yıllara denk gelecek kadar fazla iş ortaya konulmuş ve bunun yanında kültürel-sanatsal ve tanıtım faaliyetlerinde de bulunulmuştur. Kısa zamanda oluşturulan altyapısı, araç-gereç parkı, yüksek tanınırlığı ve ekibiyle sürdürdüğü yoğun ve uzun çalışma programıyla ve de bilim ve koruma ilkelerinden taviz vermeyen prensipleriyle örnek bir kazı haline gelmiştir. Devlet, üniversite, halk birlikteliğinin büyük katkısı söz konusudur. 2012 Myra-Andriake kazıları da öncekiler gibi yine çok verimli geçti" ifadelerine yer verdi.

İHA

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal