Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı


Yanıt gönder

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Konu:
İleti Simgesi:

Doğrulama:
Resimde gördüğünüz harfleri giriniz
Harfleri dinle / Farklı bir resim göster

Resimde gördüğünüz harfleri giriniz:
Restorasyon kac harflidir ( Rakam yaziniz ):

kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p\'ye basın


Konu Özeti

Gönderen: JeoPardy
« : 21 Ocak 2009, 13:10:25 »




Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aydın`da 10 eserin restorasyonunu kendi imkanlarıyla yaptı.


Aydın il merkezinde bulunan binlerce tarihi eserden birisi olan Nasuh Paşa Medresesi onarılıyor.

Geçen yıla kadar sokakta yaşayanların barındığı bir yer konumunda olan medrese, Vakıflar Aydın Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettiriliyor.


Yıllardan beri atıl vaziyette kaderine terkedilen Nasuh Paşa Medresesi`nde Aydın Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü`nün girişimleri sayesinde tamirat çalışmalarına başlandı.


MS 1700 yıllarda yapıldığı tahmin edilen binanın geçen yıla kadar sokakta yaşayanlara ev sahipliği yaptığını belirten medrese çevresinde yaşayan vatandaşlar, bu yüzden geceleri dışarı çıkmaya çekindiklerini söyledi.


Denetim yapılmadığı için her türlü insanın burada yaşadığını iddia eden mahalle sakinleri, restorasyon çalışmalarının başlamasıyla bu meselenin hallolduğunu kaydetti.


Nasuh Paşa Medresesi`nin tarihi hakkında bilgiler veren Vakıflar Aydın Bölge Müdürü Seyfullah Öztürk, Aydınlı Nasuh Paşa tarafından 1708 yılında küçük bir mescit, medrese, han ve hamamdan oluşan bir külliye olarak yaptırıldığını söyledi.


Yakın tarihlerde medresesinin içinden yol geçirildiğini ifade eden Özturk, ilk yapılan mescidin, medreseyi kesen yolun sonunda ve hamamın kuzeybatısında bulunduğunu açıkladı.


Nasuh Paşa Medresesi`nin aynı zamanda Osman Ağa Medresesi ismiyle de tanındığını hatırlatan Öztürk, külliyenin ortasında oldukça geniş bir alanın mevcut olduğuna işaret etti. Yapının doğu ucunda hamam, batısında Nasuh Paşa Hanı bulunduğunu belirten Seyfullah Öztürk, `U şeklindeki medresenin bir bölümü, içinden yol geçirilirken yıkılmıştır. Mermer söveli ve yuvarlak kapının içi, Yunan işgali sırasında örülerek kapatılmıştır. Günümüze 17 hücresi ulaşan medresenin orijinalinde 27 hücre olduğu sanılmaktadır. Külliyenin doğusunda yer alan


Zincirli Hanı 2 bölümlüdür. Bunlardan ana bölüm, dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Bu bölümün caddeye açılan kapısı üzerinde 1708 yılında yaptırıldığı yazılıdır. Moloz taş ve tuğla ile yapılan hanın tonozla örtülü sivri kemerli girişi iç avluya açılmaktadır. Avlunun birinci katında 18, ikinci katında da 27 odası vardır. Ahşap örtülü odalarda ocaklar ve dolap nişleri bulunmaktadır. Avlunun güneydoğusundaki bir koridordan hanın ikinci bölümüne geçilir. Buradaki cadde üzerinde sivri tuğla kemerli 3 dükkan bulunmaktadır. Bu bölümlerde yolcuların hayvanları ve arabaları için ayrı bölümler vardır. Külliyenin batı ucunda, medresenin yanında enine iki bölümden oluşan hamam yer almaktadır. Hamamın soyunmalık bölümüne beş basamaklı bir merdivenle çıkılır. İçeride dört köşede özel hücrelere ayrılmış olan sıcaklık bölümü sonradan yapılmış beton bir kubbe ile örtülüdür` dedi.


Seyfullah Öztürk, medresenin onarılmaya başlamasıyla yıkık virane bir medrese yerine tarih kokan kuru otlardan arındırılmış bir yapı haline gelmeye başladığını kaydetti.


Öztürk, bu yıl Nasuh Paşa Medresesinin yanı sıra bölge sınırları içerisindeki vakıflara ait 10 ayrı eserin üzerinde restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını haberdi.


Restorasyon çalışmaları sırasında her hangi bir kurumdan maddi destek almadıklarına dikkat çeken Öztürk, gerekli paranın Vakıflar Bankası`nın karlarından ve vakıflara ait mülklerin kiralanmasında yapılan yasal değişiklikler ile elde edilen gelirlerden karşılandığını sözlerine ekledi.


* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal