Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Mimar Sinan düşünemedi onlar yaptı!  (Okunma sayısı 9701 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Mimar Sinan düşünemedi onlar yaptı!
« : 28 Temmuz 2015, 23:15:54 »
Mimar Sinan düşünemedi onlar yaptı!

Vakıflar, Beşiktaş'taki Mimar Sinan'ın yaptığı camiye kaçak bir şekilde 'cumba' kondurdu.



Restorasyon rezaletlerine bir yenisi eklendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul’un önemli tarihi yapılarından Beşiktaş’taki Sinan Paşa Camii’nin yanına cumbalı bir mahfil ekledi.

Geçtiğimiz yıl ilk kez gündeme gelen ve tartışmalara neden olan mahfil, caminin Kaptan-ı Derya Sinan Paşa tarafından 1555’te Mimar Sinan’a yaptırılan asıl halinde yer almıyor. ‘Hünkar Mahfili’nin (Osmanlı padişahlarının ibadetleri için yapılan yapı bölümü) 19. yüzyılda camiye eklendiğini ifade eden Mimarlık Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli, “Mimar Sinan yapısını bozduğu gerekçesiyle 1940’larda yok edilmiş bir binayı eski fotoğraflarına bakarak yeniden inşa ettiler. Caminin orijinal halinde bir mahfil yoktu. Yıktırılmasaydı tabii ki o mahfili de korumak gerekirdi. Ama, yıkılmış ve tarihsel açıdan da kaybı çok hayati önemde olmayan bir ek binayı ve sadece eski fotoğraflara bakıp inşa etmek doğru değildir. Mahfil, Sinan yapısına hoyrat bir müdahaledir” diye konuştu.

‘OSMANLI'DA ÖRNEĞİ YOK’

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberine göre, 2.5 milyon liraya mal olan Hünkar Mahfili’nin Beşiktaş Müftüğü’ne tahsis edilmesi planlanıyor. Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 2011’de restore ettirilerek geçtiğimiz yıl hizmete açılan yapıyı 'gülünç' olarak nitelendiren Prof. Afife Batur, “Projeyi yapan her kimse ne Sinan’ı, ne de Osmanlı mimarlık geleneğini biliyor! Ortaya uydurma bir yapı çıkmış. Hünkar Mahfilleri’nin cumbası olmaz. Yeniden ihya neye göre yapıldı o da belli değil. Projenin eski belgesi var mıydı? Bizim mesleki bilgimiz Sinan Paşa Cami’nin yanında öyle bir mahfil olmadığı yönünde. Mahfil Sinan yapısına uyumlu görünmüyor. Ne yazık ki projenin şuan ki görünümü çok uygunsuz bir konum ve detaylar içeriyor. Osmanlı dönemine baktığımızda herhangi bir yapıya böyle bir ekleme yapıldığını görmedik” dedi.

Sözcü

Levent Civelekoğlu
  • Ziyaretçi
Ynt: Mimar Sinan düşünemedi onlar yaptı!
« Yanıtla #1 : 29 Temmuz 2015, 00:36:48 »
Malesef vermiş olduğunuz haber hatalı, Beşiktaş Sinan Paşa Camisinin bir hünkar mahfili vardı ancak daha sonra 56-57 yıllarında Barbaros Bulvarı açılması çalışmaları kapsamında Beşiktaş Meydanında yapılan düzenlemeler sırasında büyük bir ihtimalle yıktırıldı. Buradan resim gönderme şansı olmadığı için resmini görebileceğiniz bir link veriyorum orada resmini görebilirsiniz. 1937 yılına ait fotoğrafta açık ve net bir şekilde bugünkünün üstelik de aynısının olduğunu göreceksiniz. Ayrıca şu an çok emin değilim ama geçtiğimiz günlerde oradan geçtiğimde farkettim ancak incelemedim, bu tür restorasyonlar yapılırken kurulan inşaat duvarı üzerine eski fotoğraflar yapıştırılmakta, büyük bir ihtimalle incelerseniz bu fotoğraf da orada olabilir. Ben amatör bir araştırmacı olarak bunu bulabiliyorsam sizler bunu nasıl atlarsınız inanamadım, çok üzücü. Lütfen önce bilgi sahibi olalım. İyi günler, Saygılar.

http://eski.istanbulium.net/post/105854989055/be%C5%9Fikta%C5%9F-sinanpa%C5%9Fa-camii

Levent Civelekoğlu
  • Ziyaretçi
Ynt: Mimar Sinan düşünemedi onlar yaptı!
« Yanıtla #2 : 29 Temmuz 2015, 00:43:38 »
“Osmanlı dönemine baktığımızda herhangi bir yapıya böyle bir ekleme yapıldığını görmedik”
diyorsunuz da, hiç mi etrafınıza bakmıyorsunuz acaba, benim bile bildiğim bir çok örnek var, Örneğin bir tanesi Üsküdar Valide Cedid Camii Hünkar Mahfelidir. Yine resim gönderemediğim için bulabildiğim bir resim için link vermek zorunda kalıyorum. Üsküdar Atik Valide Camiinde de vardır Hünkar Mahfeli ve ahşaptır. Kadınlar mahfeli olarak da geçer.

http://muhteremlegeziye.blogspot.com.tr/2010/06/yeni-valide-camii.html

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

A Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 11:49:13]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[Bugün, 03:16:56]


rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal