Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Para bitti, Restorasyon durdu  (Okunma sayısı 3112 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Para bitti, Restorasyon durdu
« : 29 Nisan 2013, 14:08:20 »

Para bitti, Restorasyon durdu

Demirören AVM'nin zarar verdiği Ağa Camii'nin rstorasyonu, Demirören'in tahsis ettiği 1 milyon liralık para bitince durduruldu, beş aydır bir çivi çakılmıyor

Demirören Alışveriş Merkezi'nin (AVM) inşaatı sırasında hasar gören 417 yıllık Hüseyin Ağa Camii restorasyonu, Demirören Grubu'nun ayırdığı 1 milyon liralık ödenek yetmeyince durdu. Cemaat 5 aydır çivi çakılmayan inşaatın durması üzerine "Mağdur olduk" diye isyan etti.

Radikal Gazetesi'nden Fatih yağmur'un haberine göre Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, para sıkıntısı yaşandığını doğrulayarak "Sponsor olan Demirören Ailesi'nin restorasyon için uygun gördüğü para yetmedi. Kaynak için yeni protokol imzalandı" dedi. Demirören Holding yetkilileri, cami restorasyonu ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ilgilendiğini belirterek bu konuda açıklama yapmadı.

Üçte biri kaçak inşa edildiği öne sürülen Demirören Alışveriş Merkezi'nin (AVM) inşaatı Hüseyin Ağa Camii'ne zarar vermişti. Cami duvarlarında meydana gelen çatlaklar ve kamuoyunda oluşan tepki üzerine Demirören Grubu Ağa Camii'nin restorasyonunu yaptıracağını açıklamış, 'gururla' restore ettiğini cami çevresine asılan panolarla 'Değerlerimiz için varız...' sloganıyla duyurmuştu. Ancak Kasım 2012'de bitirilmiş olması gereken restorasyon, bitmeyince çevre esnafı esnaf isyan etti.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, restorasyonun devam etmesi için Demirören Grubu ile görüştüklerini açıkladı. Ertem, restorasyonun devam edeceğini şu sözlerle açıkladı: "Ödenek sıkıntısı yok, sponsorla yapıyoruz. Demirören Grubu Sponsorun oraya ayırdığı para azdı. Şimdi tekrar görüşüldü. Bu para yetmeyince Demirören ailesi ile görüşüldü. Aile büyüğü (Erdoğan Demirören) bizim muhatabımız. O devreye girdi ve bu işi üstlendi. Erdoğan Demirören işi üstlendiği için restorasyonun devam edeceğinden kuşkumuz yok."

Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci ise restorasyon sırasında öngörülmeyen yeni imalatlar ortaya çıktığını söyledi. Özekinci, bitirici restorasyon çalışması için keşif çalışması yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: "Demirören Grubu ile yapmış olduğumuz protokol vardı. Bu protokol hâlâ geçerli. İlk ihalede bir maliyet öngörüldü. Daha önce öngöremediğimiz, ancak yapılması gereken imalatlar ortaya çıktı. Şimdi Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yapılması gereken yeni gelişmeler ışığında yeniden bitirici bir yaklaşık maliyet çalışması yaptık. Bu maliyet çalışması tamamlandı. Bizzat Erdoğan Demirören başkanlığında toplantı yapıldı. İlk keşif bedeli 1 milyon liraydı. Erdoğan Demirören tarafından yeniden, bir milyon lira daha verildi. Kasım 2012'de bitirilecekti, yılsonuna kadar bitirmeyi düşünüyoruz. 10 gün içerisinde restorasyon tekrar başlayacak."

AVM İNŞAATI 30 METRE DERİNE İNİNCE CAMİ ZARAR GÖRMÜŞTÜ
Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu raporuna göre Demirören AVM'nin son 2 katı, yeraltına ve arkaya uzanan blokların bir kısmı kaçak. Yeraltında 30 metre derinliğe inen AVM, bunu yaparken çevreye zarar vermiş. Raporda Demirören Grubu, inşaat yaparken tescilli bazı binaları yıkmak ya da zarar vermekle suçlanıyor. Kurul, AVM'nin üçte birinin yıkılmasını ve kaçak kısımlara göz yumanların yargılanmasını istemişti. AVM inşaatı, Fransız Le Monde gazetesine de konu olmuş ve 'anarşik yapılaşmaya' örnek gösterilmişti.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal