Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Restorasyon dediğin böyle olur: Çifte Minareli Medrese su borusuyla ‘donatıldı’  (Okunma sayısı 2718 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Restorasyon dediğin böyle olur: Çifte Minareli Medrese su borusuyla ‘donatıldı’

Erzurum’un simgeleri ve Anadolu’daki en önemli Selçuklu eserleri arasında yer alan Çifte Minareli Medrese’nin dört bir yanına restorasyon gerekçesiyle su borusu döşendi.

Çelik yapı, cam bölme, su boruları


Fotoğraflar: DHA

Anadolu Selçuklu Sultanı 1’inci Alaeddin Keykubad’ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan Çifte Minareli Medrese, 15 Ağustos 2011’de restorasyona alınmıştı. Çalışmalar boyunca ziyarete kapatılan medresenin restorasyonu için 6 milyon 22 bin TL ihale bedelinin yanında ilave işler ve keşif artışlarıyla 7 milyonTL dolayında harcama yapıldı.

2015’in başında bitirilmesi öngörülen restorasyon 10 kez revize projeler nedeniyle uzatıldı. Aradan geçen zaman ve harcanan parayla, medresenin restorasyonla güçlendirilmesi beklenirken, ortaya çıkan görüntü şaşkınlık yarattı.



Çifte Minareli Medrese’nin önce havalandırma için arka bölümüne çelik bir yapı konuldu. Ardından, arka tarafa yapılan merdiven için cam bölme inşa edildi.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayıyla yapılan restorasyonda, son olarak tarihi yapının çatısındaki kar ve yağmur sularını taşıyacak 15 ayrı çelik boru monte edildi. Yapının ön yüzeyinde de rahatlıkla görülen borular medresenin yanı başındaki tarihi Ulu Cami’nin restorasyonunda yapılan tahliye borularını akıllara getirdi.

Cevap yok



DHA’nın haberine göre, Çifte Minareli Medrese’deki borularla ilgili Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri açıklama yapmadı.

Yöneticiler, projelerin Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu onayladığını, ancak uygulayıcıların Vakıflar Bölge Müdürlüğü olduğunu belirtti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri de sessiz kalmayı tercih etti.

Valiyi de rahatsız etti

Restorasyonun ve boruların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayıyla yapıldığını söyleyen Vali Ahmet Altıparmak, “Tabii her şey usulüne göre, kuruldan alınmış onay doğrultusunda restore edildi. Ancak o dışarıda görülen borular da kuruldan onay alınarak restore edilmiş. Görüntüden ben de rahatsız oldum” dedi. Vali Altıparmak, boruların kaldırılması için revize bir proje hazırlayacaklarını belirtti.

İlk değil, son olmayacak



 ‘Türkiye’nin restorasyonla imtihanı’nda Çifte Minareli Medrese ilk değil.  ‘Restorasyon faciaları’nın hatırı sayılır bir külliyat oluşturduğu Türkiye’de Şile Kalesi, ‘Sünger Bob’a çevrilmiş, Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden Ağrı’daki İshak Paşa Sarayı’nın tavanı şeffaf bir çatıyla kaplanmış;  1700 yıllık tarihi İznik Ayasofya Camii’neyse lale motifli cam kapı takılmıştı.

Kaynak: Diken
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal