Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Restorasyona alınan 559 yıllık tarihi Fatih Camii kaderine terk edildi  (Okunma sayısı 3980 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yase

  • yase
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 202
  • Cinsiyet: Bayan
Restorasyona alınan 559 yıllık tarihi Fatih Camii kaderine terk edildi

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde en eski iki tarihi yapıdan birisi olan, Fatih Sultan Mehmet'in süt annesi Daye Hatun tarafından 1453 yılında yaptırılan Fatih Camii'nde başlanan restorasyon işlemleri durdu.



Geçtiğimiz mayıs ayı başında başlanan restorasyon işlemleri bir ay devam etti. Camide yaklaşık 2 aydır restorasyon işlemi yapılmıyor. 559 yıllık tarihi cami kaderine bırakıldı.

    Caminin dış ve iç cephesinde bulunan sıvalar yüklenici firma Taksim Yapı tarafından mayıs ayı sonuna kadar bitirildi. Cami etrafına kurulan iskelelerin bir kısmı söküldü. Minare ve caminin bazı bölümlerinde ise kurulan iskeleler hala duruyor. Cami duvarlarından çıkarılan molozlar ise cami avlusunda bırakıldı. Caminin yanından geçerken avlusunda bulunan molozları gören vatandaşlar ellerinde bulunan su ve ayran petlerini buraya atıyor. Cami avlusu tam bir çöplük ve başıboş köpekler cami avlusunda bulunan tarihi mezarların üzerinde uyuyor.

    Kapı ve pencereleri açık olan caminin pencere camlarının birçoğu kırık. Restorasyon için sıva sıyırma işlemi yapılırken caminin restorasyona girmeyen bir kısmının mermerleri de yüklenici firma personeli tarafından kırılmış. İçerisinde 559 kitabe, minber ve yazıtlar bulunan tarihi camiinin inşaat alanını koruyan kimse yok.



    Tarihi caminin restorasyon işlemi ihalesini alan Taksim Yapı yetkilisi ve mimarı Sevilay Uludağ, caminin restorasyonunun sonucunu merak edenlerin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne sorması gerektiğini söyledi. Kendilerinin parça başı iş aldıkları, caminin sıvasının kazıma işini tamamladıklarını, Anıtlar Yüksel Kurulu'nun yapılan işi gördükten sonra eğer isterlerse kazımadan sonra yapılacak işlemi kendilerinin yapacağını belirten Uludağ, "Şu aşamada bizim yapabileceğimiz başka bir şey yok.’’ dedi. Cami avlusuna kendi elemanları tarafından dökülüp, kaldırılmayan molozlar için ise bir açıklama yapmadı.
   
    Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 25 Mayıs 2010 tarihinde aldığı kararla restorasyonunun yapılmasına karar verilen tarihi Çorlu Fatih Camii'nin restorasyonu 745 bin TL'ye mal olacak. Restorasyonun Aralık 2012 sonunda bitmesi planlanıyor.

    Cami, 1453 yılında inşa edildikten sonra ilk tamiratı ikinci Mahmut'un sadrazamı Benderli Mehmet Selim Paşa tarafından 1824 yılında yapılmış.



CİHAN
jasmine to sence
restoratör

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal