Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Restorasyon Fuarı'nda Dünya Miras Kentleri Zirvesi Yapıldı  (Okunma sayısı 3449 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Restorasyon Fuarı'nda Dünya Miras Kentleri Zirvesi Yapıldı

Yapex Tadilat - Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı; Dünya Miras Kentlerinin buluştuğu çok önemli bir oturuma ev sahipliği yaptı. İşte önemli başlıklar..



KÜLTÜR MİRASIN KORUYAN KENTLER YAZI DİZİSİ

Avrupa Tarihi Kentler Birliği Başkanı Louis Roppe'nin moderatörlüğünde düzenlenen oturumda Alan yönetimi deneyimleri paylaşıldı, Avrupa'dan örnekler verildi ve Dünya Miras Kenti olmanın yol haritası çıkarıldı. Oldukça uzun süren oturuma rekor denilecek bir izleyici katılımı vardı ve sonuna kadar takip edilmesi oturumun ne kadar önemli olduğunun göstergesi idi.

Alan Yönetimi konusunda işbirliği içinde bulunduğumuz Sinop'un başarılı ve ses getiren çalışmalarına geniş yer vererek farkındalık yaratmaya çalışan turizmhaberleri.com bu oturumu da detaylı bir şekilde sizlerle paylaşıyor. Zira ülkemizde Alan Yönetimi konusunun medya ayağının eksik olduğunu, Alan Yönetimi uygulamasındaki kentlerin kamuoyunu bilgilendirici faaliyetlerden uzak olduğunu vurgulamakta yarar görüyoruz. Dolayısıyla Yapex Fuarları bünyesinde gerçekleştirilen bu önemli oturumu olabildiğinde geniş kapsamlı paylaşma gayreti içerisindeyiz.

Dünya Miras Kentleri Oturumu 18.10.2012 tarihinde Antalya Expo Center Konferans salonunda iki bölüm halinde gerçekleştirildi. Avrupa Tarihi Kentler Birliği Başkanı (Heritage Europe) Louis Roppe'nin oturum Başkanlığın yaptığı Dünya Mirasları Yönetimi'nde Avrupa'dan örnekler başlıklı bölüme konuşmacı olarak Valetta Belediyesi temsilcisi Gabriella Agus, Malta Valetta örneğini anlattı. Dubrovnik Belediyesi temsilcisi Prof.Dr.Zeljko Pekoviç ise Dunrovnik Hırvatistan örneklerini paylaştı. Heritage Europe Genel Sekreteri, Brian Smith; HerO Projesi kapsamında tarihi kentlerin yönetimine yönelik deneyimlerini anlattı.

Dünya Miras Kenti olmaya doğru, Türkiye'den tarihi kent örnekleri başlıklı 2.nci bölümün moderatörlüğünü Çekül Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Namık Kemal Döleneken yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Gürkan; Dünya Miras Kenti olma sürecinde Türkiye'de alan yönetiminin önemi ve Bakanlığın bakış açısını,Alanya Müze Müdürü ve Alan Yönetimi Başkanı Seher Türkmen, Bursa Alan Yönetimi Başkanı Prof.Dr Neslihan Dostoğlu Bergama Alan Yönetimi Bülent Türkmen; Alanya Alan Yönetimi çalışmalarını ve projelerini aktardı.

REHBER PROJE HerO…
Heritage Europe Genel Sekreteri, Brian Smith; tarihi kentlerin yönetimi başlıklı sunumunda; HerO projesinin belediye başkanlarına yönelik rehber proje olduğunu söyledi. Her 9 ortaktan biri en iyi uygulamasını daha fazla insana ulaşması için kaynak olarak kullandığını belirten Smith; “Avrupa'da 350 milyon Euro luk fon oluşturuldu. 19 pilot proje ilk etapta 100 milyon Euro'dan fazla bütçeye sahip. Projeler in başlıkları; kültürel mirasın korunması, turizm, erişilebilirlik, mobilite, yeşil enerji, katılımcı eğitimdir. Kültürel miras yenilikçi bir alan. Belediye başkanlarının bu alanda aktifliği çok önemli.. Ekonomik bir sektör oluşturmak için talebi de oluşturmak gerekiyor. '' Dedi.

TAVSİYELER:
Brian Smith Tarihi kentlerin yönetimine ilişkin şu tavsiyelerde bulundu: “1-kültürel miras konusunda belediye merkez haline gelmeli. 2-departmansal dirençleri kırmak gerekiyor. 3- politik ve yönetimsel açıdan tüm paydaşlarla uyum içinde olmak gerekiyor. 4- projelerin hazır hale getirilmesi için arkasındaki politik yapının sağlamlaştırılması lazım. İyi bir politika ve yapılanma ile projeler başarılı hale gelecek. 5- yerel destek grubunu da bu sürece katmak gerekir. 6- Detaylı rehberlik vaka çalışmalarını örneklemek bilgi değiş tokuşu yapmak gerekiyor. ''

MALTA'DAN VALETTA ÖRNEĞİ…
Valetta Belediyesi temsilcisi Gabriella Agus ise Valetta'da yapılan çalışmaları örnekledi. Şehrin yerleşim planının parçası olarak hayata geçirdikleri projeye; tarihi, hikayesi olması ve renovasyona ihtiyacı olması nedeniyle başladıklarını anlattı. Entegrasyon projesi sayesinde veri binaları kurtulduğunu vurgulayan Agus; '' Kentsel alanın karakteristik çalışması yapıldı. İş planında ise yerel destek grubu kuruldu. İşadamları, halk, hükümet üyeleri ile eylem planı oluşturuldu. Yönetim planı ve proje işleyişinde kültür sanat zanaatkarların çalışma ve ürünleri sergilenmesine yer verildi. Saray ve benzeri binalar kültürel kümeler için kullanılacak. Eğitime dayalı proje ile düzgün bir eğitim sistemi sunulacak. Yüzde yüz konsey tarafından finanse edilen bir projenin iş planı 2010-2012 yıllarını kapsıyor. “ dedi.

Başbakanlık ofisi, city garden, opera binası, Grand master saray, Burç ve şehir surlarının restorasyonu ile ilgili bilgiler veren Gabriela Agus; Restorasyon ve renovasyon ile ilgili örnekleri görmek bizim için çok önemli.. Mirasa yatırım projesi çok farklı şehirleri bir araya getirmesine olanak sağladı. İngiltere, İsveç, Polonya, İspanya'da bulunan şehirleri biraya getirdik ve deneyimlerimizi paylaştık '' şeklinde konuştu.

DUBROVNİK'İN ALANDA BAŞARI HİKAYESİ…
Hırvatistan'ın kültür ve turizmde parlayan yıldızı Dubrovnik'in restorasyon açısından mükemmel seviyeye geldiğini Cruise gemilerinin çekim merkezi olduğunu belirten Biserka Simatoviç; Alan Yönetim Planının 1979 yılında depremle başladığını, depremin yaralarını sarmak için restorasyon renovasyon departmaları oluşturulduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

DUBROVNİK BELEDİYESİ BÜTÇESİNİN YÜZDE YİRMİSİNİ KÜLTÜRE AYIRIYOR..
“Belediye bünyesinde şehir yönetimine ait planlar yapıldı. Belediyeler aracılığı ile Dubrovnik'te şehir kartı uygulamasına geçildi. Gönüllülerden oluşan bir kurum var. Kentsel koruma mevzuatına bakıldığında 1970 li yıllara kadar gidiyor. Çalışmalarda STK'ların önemli bir rolü var. Dubrovnik bütçesinin yüzde yirmisini kültüre ayırıyor. Şehirdeki herkes kültürün korunması için küçük yaşta eğitiliyor ve vatandaşlarla işbirliği yapılıyor. '' Dedi.

KALEİÇİ BÖLGELERİ MÜZE DEĞİL GERÇEK YAŞAM ALANLARIDIR..
“ Eski şehirlerde yaşayanları kayıt altına alınmasını düşünüyoruz. Diyen Simatoviç hedefler konusunda ise şunları söyledi: “ Kaleiçi'nde yaşayan insanların sosyal ve kültürel özelliklerinin bozulmadan kalması çok önemli. Kaleiçi gibi yerler müze şehirler değildir, çok daha canlı aktivitelerin yapıldığı dinamik yaşam alanlarıdır. Gelenekler, kültürel miraslar daima bir arada olmalı ve korunmalıdır '' . şeklinde konuştu.
Avrupa Tarihi Kentler Birliği sayesinde kendi birliklerini kurduklarını belirten Simatoviç;. 19 üye şehrimiz var, Türkiye TKB ile işbirliği içindeyiz ve Dubrovnik'i Avrupa'nın bir parçası haline getirdikleri için Türkiye'ye çok teşekkür ederiz. '' Dedi.

YÖNETİM PLANI SAYESİNDE EYLEME GEÇTİK..
Dubrovnik Belediyesi temsilcisi Prof.Dr. Zeljko Pekoviç ise Liman alanı ve surları ile ilgili çalışmalardan bahsederek i ortaçağ binalarının restorasyon sürecini anlattı. STK'ların aktif rol üstlenmelerinin projeleri harekete geçirdiğine dikkat çeken Prof.Dr Pekoviç; “Yönetim planı ile şehir konseyi AB finans kaynaklı projelere başladı. Hükümet destekledi, Yönetim planı sayesinde eyleme geçtik. Yerel plandan faydalanarak kendi bilgi veri girdilerini paylaşmamızı sağladı. '' şeklinde deneyimlerini aktardı.

St Dominik manastırında 15 yy. giden bir temel bulunduğunu belirten Pekoviç; arkeolojik alan hiç dokunulmadan olduğu gibi korumaya alındığını, seramikler ve İznik'ten gelen çiniler bulunan alanda hiçbir şey yerinden kaldırılmadan müzeye dönüştürüldüğünü söyledi.

ANTİK ŞEHİRLERE ARAÇ GİRİŞİ TARTIŞILDI..
Panelin birinci bölümü sonunda antik şehirlere girip çıkan araçlarla ilgili sorulan soruya konuşmacılar farklı yanıtlar verdi. Valetta yetkilileri acil durumlarda araçların kullanılabileceği belirtilirken, Dubrovnik'te merkeze itfaiye ve küçük araçların girebileceğini ancak belediyeden izin aldıklarını ve kontrollü olduğunu anlatıldı. Bir de halka yeşil araç olarak adlandırılan elektrikli araçları kullanmaya yönlendirmeye ve teşvik etmeye çalıştıkları belirtildi.

BAKANLIK CEPHESİNDEN ALAN YÖNETİMİ VE DÜNYA MİRAS KENTİ OLMANIN ÖNEMİ…

Oturumun ikinci bölümünde ülkemizdeki Alan Yönetimi çalışmalarına ve denetimlerine yer verildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Gürkan; Dünya Miras Kenti olma sürecinde Türkiye'de alan yönetiminin önemi ve Bakanlığın bakış açısı ilgili sunumunda konuşmasına '' güzel haberler vereceğim '' diyerek şöyle başladı:

'' 2011 yılı itibariyle Dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesine kayıtlı 936 doğal ve kültürel varlık bulunmakta olup, bunların 725 tanesi kültürel, 183 tanesi doğal,28 tanesi karma varlıktır. Yürütülen çalışmalar neticesinde bu sene Dünya Miras listesindeki varlık sayımız 11 e yükseldi. Çatalhöyük Dünya Miras listesine kaydedildi. Önümüzdeki günlerde bu sayıyı 12 ye yükseltmiş olacağız. Bursa ve Bergama'nın dosyaları Dünya Miras listesine gönderildi. Bu iki dosya uygun bulunursa 2014 yılı içinde Dünya Miras listesine yeni isimler eklenecek. '' dedi.

NEDEN ALAN YÖNETİMİ..?
Alan Yönetimi modelini temel olarak özetleyen Gürkan şu bilgileri verdi:

Alan yönetiminin işlevi nedir konusuna baktığınız zaman bu çalışmaların 2863 sayılı yasadaki ekleme ile gündeme geldiğini görürüz. Bundan amaç birçok kurumun farklı çalışmalarının bir çatı altında yürütülmesini sağlamaktır. Kentsel sit alanlarının bulunduğu yerde belediyeler, diğer sit alanlarında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı alan yönetimi planını yürütmekle ilgili sorumluluk üstlendi. Geçen sene yapılan bir düzenleme 648 sayılı kararnamede Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisi altındaki doğal tabiat varlıkları ile ilgili yetkiler ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na aktarıldı. Dolayıyla alan yönetimi ile ilgili ikinci bir bakanlık yetki sahibi oldu.

Alan Yönetiminin önemi:
Yerel yönetimlerin belediye başkanları, TKB ve ilgili uzmanları bir arada bulmuşken alan yönetiminin bir kentin dünya miras kenti olma yolunda nasıl bir hareket kabiliyetine sahip olduğunu bunun sonunda nelere ulaşıldığını, öneminin ne olduğunu, Alan yönetiminin bu ürüne nasıl bir katkısı olduğunu aktaran Gürkan sözlerine şöyle devam etti:

4 sene öncesine kadar üniversitelerde Alan yönetimi konusunda master yapma imkanı yokken şimdi bütün üniversitelerde yer alıyor. Alan yönetimi yasal bir belgedir. İçinde eylem planı, sorumlularını tanımlar, süreçleri detaylandırır. Alanın sorunları ve olanaklarının ne olduğunu tanımlarken burada kimlerin bu işlerle görevli olduğunu ortaya koyar. Alanın kaynakları nelerdir, kaynak kullanımının yöntemlerini araştırır. Bununla ilgili işler yürürken gruplara, alandaki kullanıcılara ve yöneticilere rehberlik edilir.

Neden alan yönetimi..? Korunacak alanın yönetimi ve yöneticilerini destekliyor. Yönetim kararlarını alandaki korunacak yerleri dikkate alarak karar veriyor, yöneticiler için rehber görevi görüyor, yönetimin devamlılığını ve etkili olmasını sağlıyor. Burada yönetimin desteklenmesi açısından alan yönetimi bizlere katkı sağlamıştır.

Hesap verilebirliliği: Korunacak alanlarla ilgili yerel ve merkezi idare birtakım projeler tasarlıyor. Bunun için de herkesin açık olması, hesap verebilir olması gerekiyor. Çünkü yapılan işlemin niçin yapıldığını, tarafları, halkı, STK'ları, üniversiteleri, yerel yöneticiyi, merkezi yöneticileri, TEK, DSİ, VS bir araya getirerek yapıyor.

HALK KATILIMLI BİR YÖNETİM MODELİ..
Toplumun yetkilerinin denetlenmesi için de halk bir süre sonra şöyle yapılsaydı daha iyi olabilirdi diye sürece katkı vermeye çalışıyor. Alan yöneticileri ile ilgililer arasında irtibatı geliştirir. İletişim ve işbirliği için kolaylık sağlar. Sonuç olarak alan yönetiminde yöneticiler için elde edilen tüm bilgileri toplumla paylaşma fırsatı yakalarken yaşayanların da alana nasıl katkıları olduğunu öğrenme fırsatı veriyor. Yaşayanlar ve kullananlar için yönetimin faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olarak katkı koyma fırsatı sağlar.

Dünya miras kenti olma sürecinde alan yönetimin önemini vurgulayan Mehmet Gürkan; Dünya kenti olmak nedir?.. Dünyada herkes tarafından bilinen bir kent mi olmaktır? Yoksa gelişmiş ülkelerdeki gelişmiş bir kentin kimliğine mi sahip olmak demektir? Sorularının iyi irdelenmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

ALAN YÖNETİMİNDE BAŞARININ SIRRI: BİRLİKTE VE UYUMLU ÇALIŞMADIR..
“ Eğer biz dünyada herkes tarafından bilinirliğe sahip olmak istiyorsak dünya miras listesine girmeliyiz. dünya miras listesine giren kentler herkes tarafından bilinir. 2 kademede dünya miras kenti; dünya standartlarında bir kent olmaksa örneğin alanya ile perge yönetişimi denen modelin bir parçası oluyorsa bu da dünya kenti olmanın en önemli noktalarından biridir. Alan yönetiminde eylem planının herkesin çabalarıyla uyumlu bir şekilde faaliyete geçirildiği takdirde dünya kenti olmanın önünde hiçbir engel olmayacaktır. '' Dedi.

Alanya Alan Yönetimi Başkanı Seher Türkmen, Bursa Alan Yönetimi Başkanı Prof.Dr Neslihan Dostoğlu, Bergama Alan Yönetimini temsilen Bülent Türkmen Alan Yönetimi çalışmaları ve projeleri konusunda bilgiler verdi.

DEVAM EDECEK….


Kaynak: turizmhaberleri.com

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[Dün, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[Dün, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal