Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Roma Antik Tiyatrosu ilgi bekliyor  (Okunma sayısı 5475 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Roma Antik Tiyatrosu ilgi bekliyor
« : 21 Haziran 2009, 17:21:55 »
Milattan sonra 8. yüzyılda İslam ordularının kuşatması nedeniyle taşları sökülerek surların güçlendirilmesinde kullanılan Marmara Bölgesi`nin en ihtişamlı ve yoğun seyirci imkânına sahip İznik Antik Roma Tiyatrosu ilgi bekliyor.



Bithynia Krallığı döneminde yapılan Roma Antik Tiyatrosu yapılan kısa süreli kazı çalışmalarının ardından kaderine terk edildi.


Yaklaşık 20 bin seyirci kapasitesine sahip olan tiyatro, Bizans döneminde Latin istilası sırasında toplu mezar olarak kullanılmış. Yaklaşık 30 yıldır belirli aralıklarla sürdürülen kazı çalışmalarında bir sonuca ulaşılamayınca çalışmalar 2 yıl önce sonlandırıldı.


Atıl haldeki bu yapı, 2006 yılı içinde Kültür Bakanlığı`nın izniyle kurtarma kazısı şeklinde bir çalışma yapılmış. Restorasyon ve kurtarma kazısı bitirildiğinde ise TÜRSAB tarafından gerekli projeleri yapılacak olan `Roma Antik Tiyatrosu`nda bir türlü istenen çalışmalar yapılamadı.


İznik Müzesi Müdürü Yusuf Demirci, Uludağ Üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmalarının 2 yıl önce sonlandırıldığını belirterek, `Şu anda tiyatroda yalnızca bizim ekipler tarafından yapılan temizlik ve çevre düzenlemesi çalışmaları var. Bu kapsamda görüntü kirliliğine sebep olan görüntüler kaldırılıp, düzenleme yapılmakta. Ayrıca etrafına tel örgü çekerek güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz.` dedi.


`Roma Anfi Tiyatrosu`nun üniversitelere kazı ve araştırma çalışmaları için verilebileceğini anlatan Yusuf Demirci, `Bu tarihi tiyatro daha iyi değerlendirilmek ve çalışma yapılmak üzere üniversitelere verilme gibi düşünceler olabilir. Çünkü bunu bizlerin yapması imkânsız. Eleman ve ekipman yetersizliği nedeniyle bizler bunun altından kalkamayız ancak üniversiteler bunu daha iyi değerlendirebilir.` şeklinde konuştu.


Korunmasız ve bakımsız durumdaki `Roma Anfi Tiyatrosu`nda büyük deformasyonunda yaşandığına işaret eden Demirci, korunmaması durumunda, define avcıları tarafından da yapılabilecek kaçak kazılarda da bu tarihi yapının büyük oranda hasara uğrayacağının altını çizdi.

Kaynak :CihanHaber Tarih :20 Haziran 2009, Cumartesi
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal