Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Türbelerin devri ve özel müzeler kurulması  (Okunma sayısı 3510 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Türbelerin devri ve özel müzeler kurulması
« : 22 Haziran 2009, 09:41:07 »
Türkiye`de bir çok şehrimizde, Türk büyüklerine ait binlerce Türbe var. Halkın kabullendiği isimler için de bir o kadar türbe sayılabilir. Bu Türbelerin hepsine bir güvenlik, bir de bakım görevlisi koymaya kalkılsa; Genel bütçeye büyük yük gelecektir. Halen bu işler, Kültür ve Turizm Bakanlığı personelince yürütülmektedir. Genel bir yetersizlik olduğu göze çarpmaktadır. Bu görevin zaman geçirilmeden büyük şehirler belediye başkanlıkları yoksa, İl ilçe belediyelerine devredilmesinde fayda görmekteyim. Türbelerin küçük-büyük restorasyon çalışmaları yine, Vakıflar ve Kültür Turizm Bakanlığınca yasalara uygun şekilde yapılabilir. Belediyeler, son senelerde çıkarılan yasalara göre, gelirlerinden yüzde on pay ayırarak bu masrafları karşılayabilir. Yasa veya yönetmelikle konunun kısa zamanda açıklığa kavuşturulması mümkündür.


Bakanlığın son senelerdeki Müze Kart uygulaması çok isabetli olmuştur. Ancak müzelerin sayı ve çeşitlerini artırmak için geç kalınmamalıdır. Böyle yerlerin yeniden tanzimi ise, yine bütçeye önemli miktarda yük getirecektir. Bu yükü özel müzeler kurulması için bir yasa çıkararak; devlet yük olmaksızın halletmek mümkündür. Geçenlerde Bursa`ya gitmiştim. Muradiye semtinde “Uluumay Osmanlı halk kıyafet ve takıları müzesi” gözüme çarptı. Merak edip girdim. Konuya çok meraklı ömrünü bu yola harcağı anlaşılan bir kişi, 200`den fazla halk kıyafetini, Osmanlı coğrafyasından toplamış. Vitrinler düzenlemiş. Ancak kısıtlı bir sayıda kıyafet sergileniyor. Bursa`da bakanlığın bir Etnoğrafya müzesi var mı bilmiyorum. Zannederim yok. Uluumay müzesine Şair Ahmet paşa medresesi Bakanlar kurulunca valilik yoluyla tahsis edilmiş. Ancak mekan çok dar. Çok daha geniş bir yapının tahsisinde fayda var. Resmen özel müzeler kuracak binlerce meraklı vatandaşımız çıkabilir. Çanakkale`de bile bir özel müze yok. Halbuki köylünün tarlasından her sene binlerce mermi, kovan vs. çıkmaktadır. Özel müzeler kurulması için bir yasanın çıkarılma zamanı geldi ve geçiyor.

Tarih:22.06.2009 Pazartesi Kaynak: turkiye
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Restoratör aranıyor ( İstanbul/Taksim) Gönderen: Beriltekin
[Bugün, 09:19:09]


Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal