Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Sakin Şehir Taraklı'da Kerpiç Evler Restore Ediliyor  (Okunma sayısı 12343 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

duygu aktas

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 83
  • Cinsiyet: Bayan
 
Sakin Şehir Taraklı'da Kerpiç Evler Restore Ediliyor

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde 100-150 yıllık geçmişe sahip tarihi kerpiç evler, turizm sektöründe kullanılmak amacıyla restore ediliyor.

Taraklı, Sakarya'nın en eski yerleşim bölgesidir. 3 yıl önce çekilen 'Mümkünlü Kasabası' adlı reklam filmiyle bu şirin tarih kokan ilçeye ilgi fazlasıyla arttı. 'Sakin Şehir' ünvanı ile anılmaya başlayan ilçedeki eski konak ve evler, her hafta düzenlenen turlarla gelen ziyaretçilerin akınına uğradı. İlçeye ilginin artması üzerine, çoğu yıkılmak üzere olan 100-150 yıllık, Osmanlı mimarisi ile yapılmış kerpiç evler için bazı üniversitelerin mimarlık fakültesi öğretim görevlisi ve öğrencileri tarafından restorasyon projeleri hazırlandı. Hazırlanan projeler doğrultusunda tarihi kerpiç evlerin yenilenme süreçleri başladı. Restorasyon çalışmalarında yer alan Taraklılı İsmail Topuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Kaymakamlık, ÇEKÜL Vakfı ve TOKİ'nin çalışmaları desteklediğini söyledi. 

Yapılan restorasyon çalışmaları ile geçmişi geleceğe aktarmaya katkı sağladıklarını ifade eden Topuz,  "Taraklı'daki restorasyon çalışmalarını bir yandan devam ettirirken diğer yandan da Bilecik'in Osmaneli İlçesi'nde de restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Ustalarımızın tamamı Taraklılı ustalar. Biz burada on kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Şu ana kadar birçok evin restorasyonunu tamamladık. İki evin restorasyonu devam ederken restorasyonu yapılacak üç ev ile daha anlaşma sağladık. Yaptığımız restorasyon çalışmalarından çok memnun kalıyorlar. Yaptığımız işleri iyi planlama yaparak tamamlıyoruz. Diğer yandan, ekibimizi daha da genişletmek istiyoruz. Bizimle çalışmak isteyen ustalarımıza kapımız açıktır." dedi.

Kerpiç evlerin restorasyonunda çalışan Bayram Canbazoğlu da killi topraktan yaptıkları kerpiçlerin inşaatta kullanılan ağaçları uzun yıllar koruduğunu söyleyerek, kerpiçten yapılan evlerde yaşayan insanların, rutubete maruz kalmadıkları için daha uzun yaşadıklarını ifade etti.
Taraklı'da yaklaşık 100 tane tescilli tarihi ev bulunuyor ve restorasyonu tamamlanan evler pansiyon olarak kullanılıyor.



 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal