Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Sekiz asırlık Kılıçarslan Köşkü  (Okunma sayısı 3993 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Sekiz asırlık Kılıçarslan Köşkü
« : 11 Şubat 2009, 02:43:11 »
Sekiz asırlık Kılıçarslan Köşkü`nün restoresi için Anıtlar Kurulu`nun izni bekleniyor.

Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan döneminde yaptırılan, 820 yıllık Alaaddin (Kılıçarslan) Köşkü`nün restore edilmesi için 4 yıldır uğraş veren Konya Büyükşehir Belediyesi, bürokrasi engelini aşmakta zorlanıyor. Akademisyenlerden oluşan bilim kurulu tarafından restore projesi hazırlanan tarihi yapı için Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk etapta 7 milyon 500 bin TL ödenek ayırdı. Hazırlanan proje Anıtlar Yüksek Kurulu`nun onayının ardından aslına uygun olarak yeniden yapılacak. Yetkililer, onarımın ardından seyir kulesinin turizme açılabileceği bilgisini verdi.


Konya`nın en önemli tarihi miraslarından biri olan Alaaddin Tepesi`ndeki Selçuklu sarayından kalma seyir köşkü için çalışmalarda sona yaklaşıldı. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanan köşkün onarımı için Anıtlar Yüksek Kurulu`nun izni bekleniyor. Kurul, projenin uygulanması için onay verirse köşkün üstündeki koruma şemsiyesi kaldırılacak. 8 asırdır ayakta kalmayı başaran yapı aslına uygun olarak yeniden onarılacak.


Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ercan Uslu, onarımın gerçekleştirilebilmesi için 4 yıldır mücadele ettiklerini söyledi. Mimar, mühendis ve akademisyenlerden bir bilim kurulu oluşturduklarını anlatan Ercan Uslu, 820 yıllık yapının üç boyutlu röntgenlerinin çekildiğini ve bir rapor hazırlandığını kaydetti. Dört mevsime göre gerçekleştirilen çekimler sonucunda yapının bu haliyle korunması halinde ne kadar daha ayakta kalabileceğinin tespit edilmeye çalışıldığını anlatan Başkan Uslu, `Bilim kurulumuz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yürüttüğümüz projede çok önemli mesafeler alındı. Medeniyetlere başkentlik yapan Konya`nın önemli sembollerinden olan bu köşkü yeniden ayağa kaldıracağız. Projeyi tamamladık. Anıtlar Kurulu`ndan onay çıktıktan sonra restore çalışmaları başlayacak. 20. yüzyılın başında yaşamış ressamlar, burayı Kılıçarslan Sarayı`nın 3 katlı seyir köşkü olarak çizmiş.` dedi.

OSMANLI ŞEHZADELERİ DE KULLANDI


Alaaddin Keykubat döneminde tamir edilen köşkün 820 yıllık geçmişe sahip olduğu ifade ediliyor. Osmanlı`nın ilk dönem şehzadelerinin de kullandığı Alaaddin Köşkü`nün ağaç, taş ve çinilerinin 1900`lü yılların başında söküldüğü biliniyor.

Kaynak : (CİHAN) / 2009-02-09
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Superlative Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: skrn_arc
[Bugün, 12:32:18]


İnşaat Mühendisi Gönderen: Erdim Mimarlık
[Bugün, 12:19:59]


Super Ğ¡asual Dating - True Females Gönderen: aycann
[Bugün, 10:15:47]


Supreme Ğ¡asual Dating - Living Women Gönderen: EnginG
[Bugün, 09:07:13]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Damsels Gönderen: kayahogir
[Bugün, 06:22:34]


Exemplary Ğ¡asual Dating - Verified Ladies Gönderen: cakabo
[Bugün, 06:14:02]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal