Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Selçuklu kervansarayları turizme kazandırılacak  (Okunma sayısı 4235 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Selçuklu kervansarayları turizme kazandırılacak..

Malatya Valiliği, her yıl binlerce turisti Türkiye'ye çeken Nemrut Dağı'na Malatya'dan ulaşım yolu üzerinde yer alan Selçuklu hanlarını turizme kazandırmak amacıyla restorasyon çalışması başlattı.



'Tarihi kervan yolu' kimliğini bugüne taşımayı hedefleyen çalışma çerçevesinde, Nemrut'a seyahat güzergâhı üzerinde bulunan sırasıyla Sevserek, Tepehan, Görk, Yandere, Çat, Taşkale ve Taşkale hanlarında temizlik kazısı ile birlikte çevre düzeni, tabela çalışması yapılacağı bildirildi.

Malatya Valiliği'nden yapılan açıklamada, kültür ve turizm varlıklarının koruma altına alınarak turizme kazandırılması amacıyla kentin önemli tarihi yapılarından olan Sevserek Han'da (Çifte Han) temizlik kazısına başlandığı belirtildi. Temizlik kazısının, 13. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edilen hanın rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine esas teşkil edeceği kaydedildi.Malatya Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu koordinatörlüğünde yürütülecek çalışmanın, Doç. Dr. İsmail Aytaç'ın kazı bilimsel başkanlığında, Fırat ve Adıyaman üniversitelerinden uzmanların katılımıyla gerçekleştirileceği dile getirildi.

Yaklaşık bin 400 metrekare alanda yapılacak olan temizlik kazısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Ziya Kılınç'ın gözetiminde ve görevli arkeolog ve sanat tarihçilerinden oluşan bir ekibin iştirakiyle sürdürüleceği ifade edildi. Nemrut Milli Parkı'na ulaşım yolu üzerinde bulunan Sevserek Han ve aynı güzergâhta bulunan 2. Sevserek Han, Görkhan, Tepehan, Yandere Han, Çat Han, Taşkale Han gibi Selçuklu kervansaraylarının tarihi kervan yolu niteliğini günümüze taşıyan değerli eserler olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Sevserek Han'da başlanacak ve 2 ayda bitirilmesi hedeflenen kazı çalışmalarına paralel olarak, diğer kervansaraylarda eserlerin 'görünür ve korunur' kılınmasına dönük çalışmalar gerçekleştirileceği aktarıldı.

Açıklamada, "Bu çalışmaların tamamlanması ile Nemrut Milli Parkı güzergâhının 'tarihsel kervan yolu' kimliğinin günümüze taşınmasında ilk adım da atılmış olacaktır." denildi.

Zaman
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[18 Nisan 2024, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[18 Nisan 2024, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal