Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Selimiye'deki "kapısız oda"nın sırrı çözüldü  (Okunma sayısı 7202 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Selimiye'deki "kapısız oda"nın sırrı çözüldü

Camiyi ziyaret edenlerin merak konusu olan kapısız oda için çalışma başlatan Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü ekipleri, oda duvarından raspa tekniğiyle aldıkları harcı inceledi.



Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde, "sır oda" olarak bilinen pencereli ancak kapısız odanın girişinin sonradan duvar örülerek kapatıldığı anlaşıldı.

İnceleme sonucunda, odanın kapısının sonradan kapatıldığı anlaşıldı. Kapının ne zaman kapatıldığı, harç analizi sonrasında netlik kazanacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün Selimiye Camisi için hazırlattığı rölöve restitüsyon ve restorasyon projesinin tesliminin ardından oda, eski haline çevrilebilecek.

Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapının neden örüldüğünü bilmediklerini söyledi.

Odanın yeniden açılma kararının, kapatılma sebebine bağlı olduğunu ifade eden Üzüm, şöyle konuştu:

"Selimiye Camisi minberi, pencereleri ve avlu duvarlarıyla tam bir iletişim noktasıdır. Minberi sanki camdan bir mermerden yapılmış bir taraftan bakan diğer tarafını görebiliyor. Pencerelerinden bakınca şehrin içindesiniz, dışarıdan bakınca caminin içinde. Bu iletişimi koparmamak adına yapılmış muhteşem bir mimaridir. Bu bakımdan kapı neden örülmüş bunun nedenini bilmemiz gerek. Kapatılma nedenine göre açılıp açılmayacağına karar verilebilir."

SELİMİYE CAMİSİ HAKKINDA

Edirne'nin ve Osmanlı'nın simgesi olan Selimiye Camisi, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen alanda bulunuyor. II. Selim'in emriyle 1568 - 1575'te yaptırılan sultan camisi, çok uzaklardan göze çarpan yapısı ve kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu vurguluyor.


Sabah

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

ESKİ ESER İÇİN MİMAR VEYA RESTORATÖR İŞ İLANI Gönderen: MAKBULE ALKAN
[Dün, 13:55:44]


RESTORATÖR İŞ İLANI Gönderen: MAKBULE ALKAN
[Dün, 13:50:23]


Mimar İş İlanı Gönderen: archoz-
[16 Haziran 2026, 23:11:52]


ADIYAMAN MİMAR İŞ İLANI Gönderen: archoz-
[16 Haziran 2026, 22:57:55]


ANKARA MİMAR İŞ İLANI Gönderen: gldrestorasyon
[15 Haziran 2026, 11:30:32]


Mimar veya RESTORATÖR Gönderen: Kmc mimarlık
[13 Haziran 2026, 20:03:06]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2026, SimplePortal